Kabinet is om: zorgpersoneel krijgt meer loon, maar rekening komt niet bij bedrijfsleven
videoHet demissionaire kabinet trekt alsnog 675 miljoen euro uit voor extra zorgsalarissen. Maar bedrijven draaien daar vooralsnog niet voor op, terwijl de Tweede Kamer daar in meerderheid om vraagt. Wel stijgt de zorgpremie met 13 euro per jaar om de loonstijging deels te dekken.
Partijen in het parlement beschouwen de nu beloofde anderhalf procent extra loon als een eerste noodzakelijke stap. Zo’n zestig procent van de mensen op de zorgwerkvloer - de ‘middengroepen’ - zullen profiteren van de salarisstijging. Die komt bovenop de geplande toename van 2,5 procent voor alle zorgpersoneel volgend jaar en eerdere incidentele coronabonussen.
Het demissionaire kabinet wilde de portemonnee eigenlijk nog niet trekken en verwees steeds naar de nieuwe regering. Maar de Tweede Kamer protesteerde vorige week opnieuw. Omdat de ChristenUnie zich niet langer gebonden voelde aan de coalitie op dit punt kreeg de salariseis een meerderheid.
Bedrijven
De Tweede Kamer hoopt de belasting voor het bedrijfsleven te verhogen om de salarissen in de zorg te laten stijgen, maar daar wil het demissionaire kabinet duidelijk niet aan.
Wel stijgt de zorgpremie jaarlijks met 13 euro om de loonstijging te financieren. De rest van de dekking - ongeveer de helft - moet nog gevonden worden in overleg met de Tweede Kamer.
GroenLinks-leider Jesse Klaver was kritisch: ,,Het demissionaire kabinet negeert de wens van de Kamer. Je kunt dit gewoon via de vennootschapsbelasting doen.” SP-leider Lilian Marijnissen noemde het ‘echt onzin’: ,,Als je het wil, kan het. Dit demissionaire kabinet voert niet uit wat de Kamer wil. De winstbelasting moet omhoog.”
Maar demissionair premier Mark Rutte stelt dat dat nu ‘wettelijk niet kan’ voor ongeveer de helft van de salarisstijging. ,,Dan heb je een wetswijziging nodig. En daarbij zeg ik: bedrijven hebben een lastenverhoging van 6,2 miljard euro deze kabinetsperiode, burgers hebben een lastenverlichting van 3,9 miljard.” De komende tijd wordt gezocht naar de financieringsopties.
Als de Tweede Kamer dan ‘persisteert’ dat bedrijven de salarisstijging moeten opbrengen via hogere belastingen dan ‘zal het kabinet echt niet dwarsliggen’, aldus Rutte.
Hard nodig
De discussie over de zorgsalarissen loopt al tijden op het Binnenhof. De lonen stijgen volgens veel partijen niet hard genoeg. SP-leider Marijnissen benadrukte dat vorige week nog: ,,Het is hard nodig. Vandaag kwam er weer een WRR-rapport waarin de onderzoekers benadrukken hoe groot de tekorten in de zorg zijn. Extra waardering is dus hard nodig.”
Het plan van CU en SP was in lijn met een van de scenario’s die de Sociaal Economische Raad (SER) onlangs adviseerde in haar ‘actie-agenda voor de zorg’. De zorg kampt met een structureel personeelstekort en problemen rond overbelasting. Onder meer een betere salariëring kan helpen, stelt de SER.
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Stikstof, pulsvissen, mest: waarom lukt het Nederland niet meer om effectief te lobbyen in Brussel?
Mest, stikstof, pulsvissen – telkens krijgt Nederland het deksel op de neus in Brussel. Snappen we de EU en de techniek van lobbyen nog wel? ,,In Brussel is veel veranderd, in Den Haag te weinig.” -
PREMIUMInterview
Staatssecretaris Hans Vijlbrief: ‘Groningse gaskraan weer open? Dat is gevaarlijk’
De koffer van Hans Vijlbrief staat klaar mocht hij na het enquêterapport over de gaswinning in Groningen het veld moeten ruimen. Ondanks de energiecrisis wil hij voorkomen dat een volgend kabinet de gaskraan weer opendraait. -
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
CDA'er Raymond Knops vertrekt uit Kamer en wordt lobbyist
CDA’er Raymond Knops vertrekt uit de Tweede Kamer. De voormalig-minister en staatssecretaris gaat naar de stichting Nederlandse Industrie voor Defensie en Veiligheid (NIDV). Hij wordt voorzitter van de lobbyclub. -
Nieuwe afleveringen van de podcast O, o, De Mos zijn nu te beluisteren
Aflevering drie en vier van de podcast O, o, De Mos staan nu online. Maandag start de rechtszaak tegen de van corruptie verdachte ex-wethouder Richard de Mos en zeven medeverdachten. Dan verschijnt ook de vijfde aflevering van de podcastserie.
-
PREMIUM1
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
-
-
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
met podcast
OM komt met strafeis: klein clubje ondernemers was ‘heilig voor De Mos’
Corruptieverdachte Richard de Mos schetst zichzelf als hardwerkende ombudspoliticus voor het volk. Maar het OM zet daar dinsdag het beeld tegenover van een politicus die vooral de belangen van een select clubje partijdonateurs behartigt. ‘Zij waren heilig'.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer