Volledig scherm
Minister Ingrid van Engelshoven. © ANP

Kabinet maakt geld vrij voor slavernijverleden

Het kabinet reserveert 1 miljoen euro per jaar voor een ‘nationale voorziening’ in Amsterdam die het slavernijverleden herdenkt. Minister Ingrid van Engelshoven (Cultuur) is in gesprek met de gemeente over een samenwerking tussen de stad en het Rijk daarover.

De nationale voorziening kan een museum of een monument zijn, stelt een woordvoerder van de minister. Hoe dat er definitief uit komt te zien, is nog onderwerp van gesprek.

Dat staat in de nieuwe cultuurplannen voor de periode 2021-2024 die Van Engelshoven vanochtend in Tilburg heeft gepresenteerd. Daarin wordt, zoals al in het regeerakkoord werd afgesproken, meer geld uitgetrokken voor cultuur. Voor de nieuwe periode is daardoor 375 miljoen euro subsidie beschikbaar, 44 miljoen euro meer dan de in de periode 2017-2021. Instellingen kunnen daarvoor nu een aanvraag indienen.

De subsidies worden op Prinsjesdag verdeeld en zullen voor een groot deel naar de traditionele toneelgroepen, dansgezelschappen en orkesten gaan. Maar Van Engelshoven wil het geld ook verdelen onder cultuurvormen die nu niet of nauwelijks subsidie krijgen. Zij noemt daarbij vooral urban arts, kunstvormen die zich op het snijvlak van beeldende kunst, literatuur, dans en sport bevinden. Dan gaat het bijvoorbeeld om graffiti, spoken word-poëzie, BMX en freerunning.

Aanspreken

Maar ook voor ontwerp en popmuziek komt meer geld beschikbaar. In totaal gaat het, inclusief urban arts, om 7,1 miljoen euro. Van Engelshoven wil daarmee groepen mensen, vooral jongeren, bereiken die zich nu ‘niet voldoende herkennen’ in het cultuuraanbod. ,,Door aandacht voor andere kunstvormen en nieuwe generaties, bereiken we ook groepen die zich misschien minder aangesproken voelen door wat er nu in schouwburgen, concertzalen en musea te beleven is’’, stelt de D66-bewindsvrouw.

Ook komt er, zoals de Raad voor Cultuur al adviseerde, geld voor musea met een gemeentelijke of provinciale collectie. Van Engelshoven vraagt bestuurders om per provincie één museum voor te dragen. Dat kan dan 250.000 euro per jaar krijgen.