Kabinet passeert zorgwaakhond en wil vaart maken met clustering kinderhartchirurgie
De Nederlandse ziekenhuizen moeten alsnog snel twee locaties aanwijzen waar kinderen met aangeboren hartafwijkingen geopereerd kunnen worden. Nu is de kinderhartchirurgie nog verspreid over vijf ziekenhuizen, maar dat is te veel en dus slecht voor de kwaliteit van deze zorg.
De discussie over centralisering van kinderhartchirurgie sleept al decennialang. Vorig jaar besloot het kabinet om de ingewikkelde ingrepen voortaan te clusteren in de ziekenhuizen van Rotterdam en Utrecht, maar daarna ontstond een felle discussie tussen de ziekenhuizen over kwaliteit van zorg en gevolgen van sluiting van de afdelingen. De locatiekeuze zou onvoldoende onderbouwd zijn, klonk de kritiek bij kenners en in de Tweede Kamer.
Minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers (D66) liet daarom een analyse maken door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), maar kiest er nu alsnog voor om een belangrijke aanbeveling van de zorgwaakhond te negeren. Dat blijkt uit een brief die hij zojuist aan de Tweede Kamer stuurde.
De Nederlandse Zorgautoriteit pleitte in december voor een pas op de plaats en geduld: eerst moeten de ziekenhuizen alle voors en tegens afwegen en andere takken van zorg bij de discussie betrekken voordat de hartchirurgie voor kinderen geclusterd wordt. Maar daar wil Kuipers niet op wachten.
Dat traject zou te veel tijd kosten, terwijl het noodzakelijk is dat de kwaliteit van kinderhartchirurgie snel beter wordt. ‘Die langere tijd verhoudt zich niet tot de urgentie van dit onderwerp’, schrijft de minister.
Jaarlijks worden er zo’n 180 baby’s geboren met een hartafwijking, het aantal chirurgen dat hen kan helpen is beperkt. Als deze ingewikkelde operaties op nog maar twee plekken uitgevoerd worden, groeit de ervaring, kennis en kunde van de artsen en stijgen de overlevingskansen, concluderen experts en specialisten zelf.
Als de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) akkoord gaat met dit plan van Kuipers, dan moet er voor 1 april een uitgewerkt concept liggen om de kinderhartchirurgie voortaan nog in twee ziekenhuizen te vestigen, in plaats van vier of vijf.
Bekijk hier al onze video’s over de politiek:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Gezondheidsraad adviseert: nodig kinderen niet meer uit voor een coronaprik
De Gezondheidsraad adviseert kinderen van 5 tot en met 11 jaar niet meer uit te nodigen voor een coronavaccinatie. Alleen als zij een ernstige medische aandoening hebben, wordt aangeraden een prik te halen. Sinds januari 2022 was het advies juist om kinderen wél te laten vaccineren. De meeste ouders zagen daar overigens vanaf. -
Eerste gesprekken met verkenners in provincies starten deze week
De eerste coalitiegesprekken met de verkenners na de Provinciale Statenverkiezingen starten veelal deze week, maar de exacte data zijn nog niet in alle provincies bekend.Den Helder, Leeuwarden, Lelystad, Groningen, Almelo, Assen, Maastricht -
met video
Een wolf die een mens aanvalt? Minister Adema ziet dat op korte termijn niet gebeuren
Het kabinet houdt voet bij stuk: voordat wolven als beschermde diersoort doodgeschoten mogen worden is eerst meer onderzoek nodig. En dus wacht minister Piet Adema (Landbouw) af. Aanvallen op mensen vreest hij niet. ,,Wolven zijn redelijk schuwe dieren, dus op korte termijn zie ik dat niet gebeuren.” -
PREMIUM
Raakt D66 nóg een senaatszetel kwijt? Dat valt nog te bezien
Door een herstelde fout in Rotterdam raakte D66 opeens bijna 6000 stemmen kwijt. Met grote gevolgen: de democraten verliezen een zetel in de Staten van Zuid-Holland én in de Eerste Kamer. Of toch niet? -
Dit zijn de addertjes onder het gras van private lease
Ooit was er geen hond in geïnteresseerd, maar inmiddels is private lease niet meer weg te denken uit het Nederlandse autolandschap. Autorijden zonder zorgen over restwaarde, inruil of onderhoud en met een maandbedrag waardoor je precies weet waar je aan toe bent. Maar er zitten addertjes onder het gras.
-
Door BBB uitgezochte verkenners zijn allemaal níét-leden: ‘Ze moeten neutraal zijn’
Na de eclatante zege bij de provinciale verkiezingen - de partij won overal - heeft de BoerBurgerBeweging al in tien van de twaalf provincies verkenners aangesteld die moeten onderzoeken met welke partijen er te praten valt. Wat blijkt: geen van allen zijn ze lid van de BBB. -
-
-
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties. -
PREMIUMMet video
Statiegeld op blikjes, zo krijg je je geld terug
Na de kleine plastic flesjes zijn nu de blikjes aan de beurt. Vanaf deze week betaal je daar ook 15 cent statiegeld voor. Maar waar is dat goed voor en ook niet onbelangrijk: hoe krijg je je centjes weer terug?