Kabinet roept Nederlanders in Hongkong nog niet terug: ‘Wel voorzichtig zijn’
UpdateNederlanders zijn nog veilig in Hongkong, mits ze voorzichtig zijn. De gewelddadige protesten in de Chinese metropool zijn nog geen reden om hen terug te roepen, zegt minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken. Meerdere Nederlandse universiteiten halen studenten wel terug uit Hongkong. ‘Dat staat ze vrij’, aldus de bewindsman.
Delen per e-mail
Nederlanders in de roerige stad doen er volgens Blok wel verstandig aan demonstraties te mijden, goed op te letten en naar de autoriteiten ter plaatse te luisteren. ,,Ons consulaat heeft contact met Nederlanders die daar zijn en adviseert ze ook.”
Het staat universiteiten vrij om hun studenten of personeel terug te roepen, zegt Blok. ,,Dat respecteer ik verder." De bewindsman reageert daarmee onder meer op het nadrukkelijke advies dat universiteiten aan hun studenten in Hongkong geven om daar te vertrekken. Gisteren werd bekend dat de Erasmus Universiteit Rotterdam zo'n zeventig studenten in de stad heeft studeren en hen oproept terug te keren. Vandaag volgden de Universiteit Utrecht (UU) en de Hogeschool Utrecht (HU) met een nadrukkelijke oproep aan hun 21 studenten in de onrustige miljoenenstad om te vertrekken. Dat deed ook de Radboud Universiteit in Nijmegen aan acht studenten.
Geknutselde wapens
Veel van de demonstranten in Hongkong zijn student en verschansen zich op de universiteiten met in elkaar geknutselde wapens, zoals katapulten, kruisbogen en brandbommen. Bij de rellen kwam een 22-jarige Hongkongse student om het leven en ook een 70-jarige schoonmaker overleefde de rellen niet.
,,We volgen al langer de situatie in Hongkong, maar nu is het onveilig op de campus zelf. We hebben nadrukkelijk aan de studenten het advies gegeven om daar te vertrekken, maar we kunnen hen niets verplichten’’, zei een woordvoerder van de UU eerder vandaag tegen deze site. De universiteit is in contact met deze studenten en probeert hen te helpen daar waar nodig is.
De Radboud Universiteit vergoedt eventuele extra reiskosten naar Nederland.
Aankijken
De Rijksuniversiteit Groningen (RuG) laat het aan hun studenten en medewerkers in Hongkong zelf over om al dan niet terug te keren naar Nederland. Wel wordt iedereen gevraagd de situatie ter plekke nauwlettend in de gaten te houden. Medewerkers en studenten van de RuG die voortijdig terug willen keren naar Nederland kunnen rekenen op een tegemoetkoming in de reiskosten, belooft de universiteit.
Ook andere Nederlandse universiteiten denken momenteel na over de vraag hoe ze zullen omspringen met de aanwezigheid van eigen studenten in het zeer onrustige Hongkong.
Blok vindt een dringender waarschuwing dan vooral voorzichtig zijn voorlopig niet nodig. ,,We houden de situatie natuurlijk iedere dag in de gaten. Als er aanleiding is om het reisadvies aan te scherpen, dan doen we dat."
Verder in het nieuws
-
GroenLinks legt vergoeding Kamerlid Diks voor aan integriteitsadviseur
GroenLinks legt de verblijfskostenvergoeding van het eigen Kamerlid Isabelle Diks voor aan de nieuwe adviseur integriteit van de Tweede Kamer. De oud-wethouder van Leeuwarden kreeg sinds haar Kamerlidmaatschap in totaal 46.000 euro omdat ze in Leeuwarden stond ingeschreven. In werkelijkheid zou ze vooral in Den Haag hebben gewoond. -
Kamer gaat zelf over contact met tabaksbranche
Kamerleden mogen zelf beslissen of ze zich aan de richtlijnen houden voor contact met de tabaksindustrie. Strenge aanwijzingen van het kabinet voor ministeries, provincies en gemeenten gelden niet voor de Tweede Kamer. -
Stikstofmaatregelen blijven uit, nieuwe grootschalige actie boeren op 18 december
Boeren krijgen pas eind januari te horen welke nieuwe stikstofmaatregelen het kabinet voor hen in petto heeft. Eerst wilde het kabinet nog voor kerst duidelijkheid geven, maar dat blijkt onhaalbaar. Ondertussen gaan de radicale boeren opnieuw actievoeren: op woensdag 18 december. Wat er die dag precies gaat gebeuren, willen ze nog niet zeggen. -
Gemor binnen coalitie over lachgas-besluit
VVD en D66 zijn niet te spreken over het voornemen van staatssecretaris Blokhuis (Volksgezondheid) om recreatief gebruik van lachgas landelijk te verbieden. Sterker nog: de Kamerleden van beide regeringspartijen waren compleet verrast over dit kabinetsbesluit, geven ze aan. ,,Hier is het laatste woord nog niet over gezegd!” -
PREMIUM
interview/ video Blokhuis over lachgasverbod: Het speelkwartier is over
Staatssecretaris Blokhuis (Volksgezondheid) is de drijvende kracht achter het verbod op lachgas voor recreatief gebruik. Hij vindt het hoog tijd voor een ban nu steeds meer horrorverhalen opduiken over de schadelijke gevolgen van dit geestverruimende middel.
-
Feestje voor eerste JSF-toestel kostte 500.000 euro
Defensie heeft 500.000 euro betaald voor het feestelijke onthaal van de eerste F-35 in Nederland. Eind oktober landde het gloednieuwe gevechtsvliegtuig, ook wel bekend als de Joint Strike Fighter (JSF), op Vliegbasis Leeuwarden. -
Update / video Lachgas wordt softdrug, kabinet verbiedt bezit en verkoop
Lachgas wordt een softdrug. Het kabinet plaatst dit verdovende middel onder de Opiumwet. Hierdoor wordt het bezit, de handel, verkoop, vervoer en de productie van lachgas verboden. De branchevereniging Van Lachgas Leveranciers (BVLL) voorspelt méér criminaliteit en méér mensen met verlammingsverschijnselen. -
Openbaar Ministerie: niets gevonden in archieven dat wijst op politieke bemoeienis in zaak-Wilders
Het Openbaar Ministerie blijft er bij: er is geen enkele politieke bemoeienis geweest met het besluit om Geert Wilders te vervolgen. Zijn minder-Marokkanen-uitspraken zelf waren de enige reden. Toch wil het hof afwachten of er niet meer documenten opduiken en stelt de zaak uit tot begin februari.