Volledig scherm
Een pelletkachel, die particulieren momenteel met honderden euro's subsidie kunnen aanschaffen © ED

Kabinet schaft subsidie op biomassaketels en pelletkachels af wegens luchtvervuiling

Particulieren en kleine bedrijven krijgen vanaf 1 januari geen subsidie meer voor de aanschaf van een pelletkachel of kleine biomassaketel. De CO2-winst die dat oplevert, weegt niet op tegen de negatieve effecten van de hogere uitstoot van koolmonoxide, fijnstof en met name stikstof.

Dat meldt minister Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) in een brief aan de Tweede Kamer. Het idee achter de subsidies was dat de uitstoot van broeikasgassen omlaag gaat door verwarming op gas te vervangen door kachels op biomassa (in de praktijk: samengeperste korrels hout).

Op de luchtkwaliteit hebben de kachels echter een negatief effect, blijkt uit onderzoek van SEO in opdracht van het kabinet. De maatschappelijke kosten van die luchtvervuiling wegen niet op tegen het positieve effect van CO2-reductie, concluderen de onderzoekers, die het kabinet adviseerden te stoppen met de subsidies. Dat advies heeft Wiebes dus overgenomen. Per 1 januari gaat er geen subsidie meer naar pelletkachels en kleine biomassainstallaties (met een vermogen kleiner dan 0,5 megawatt).

‘Weggegooid geld’

Grotere biomassainstallaties kunnen voorlopig nog wel rekenen op subsidie. Daarvoor heeft het kabinet 11,4 miljard euro uitgetrokken, bleek uit een inventarisatie van deze site. Prominente wetenschappers hebben felle kritiek op die in hun ogen verspilde besteding van dat overheidsgeld. De Eerste Kamer heeft het kabinet opgeroepen zo snel mogelijk te stoppen met subsidies voor de bijstook van hout in kolencentrales. Alle partijen (op de VVD na) namen dinsdag een motie met die strekking aan.

Volledig scherm
Houtpellets © shutterstock

Tussen 2016 en 2018 zijn volgens Wiebes 114.000 biomassaketels en pelletkachels aangeschaft met subsidie. Daarvoor is zo’n 215 miljoen euro subsidie uitgekeerd.