Kabinet: Vanaf morgen boete voor schenden 1,5 meterplicht
Het is vanaf woensdag weer verplicht om 1,5 meter afstand te houden. Tot nu gold het advies om dat te doen, in afwachting van de wettelijke regeling die heringevoerd moest worden.
De politie en buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) kunnen vanaf dan weer handhaven en boetes uitdelen. Op het schenden van de coronaregels staat een boete van 95 euro. Vorig jaar was dat nog 390 euro, maar op last van de rechter en later de Tweede Kamer is dat bedrag verlaagd.
Nu is 1,5 meter afstand houden nog een dringend advies. Het demissionaire kabinet had al aangekondigd dat het weer verplicht zou worden. De verplichting geldt niet voor mensen die tot één huishouden behoren. Ook op plekken waar het coronatoegangsbewijs wordt gevraagd, is afstand houden niet verplicht. Er zijn ook plekken waar het niet goed mogelijk is om 1,5 meter uit elkaar te blijven. Daar kunnen andere maatregelen gelden, zoals een mondkapjesplicht.
Ook voor het hoger en het middelbaar beroepsonderwijs geldt een uitzondering, net als voor sporten en andere hobby’s waarbij afstand houden niet gaat.
Er zijn ook plekken waar het praktisch niet mogelijk is om 1,5 meter uit elkaar te blijven. Te denken valt aan contactberoepen, zoals kappers, stylisten, fysiotherapeuten, aan het openbaar vervoer en aan autorijlessen. Daar geldt in de meeste gevallen een mondkapjesplicht. In winkels moet afstand worden gehouden én een mondmasker worden gedragen.
Opmars
Verplicht afstand houden is een van de maatregelen die het demissionaire kabinet anderhalve week geleden aankondigde om de snelle opmars van het coronavirus te vertragen. Ook werd toen besloten tot beperktere openingstijden voor onder meer winkels en horeca en het weren van publiek bij sportwedstrijden.
Het kabinet blijft daarnaast hameren op het belang van de basismaatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan, zoals thuisblijven en testen bij klachten, voldoende ventilatie en regelmatig de handen wassen. Alleen dan kan mogelijk voorkomen worden dat al volgende week nog harder wordt ingegrepen, waarschuwde premier Mark Rutte eerder.
In een reactie op de verplichte 1,5 meterregel melden politie en buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) dat ze op korte termijn meer mensen nodig hebben om te kunnen controleren of mensen zich aan deze regel houden. Dat zegt Gerrit van de Kamp, voorzitter van politiebond ACP. Volgens hem is het gezien de onderbezetting bij de politie niet “realistisch” om te verwachten dat het verplicht houden van afstand goed kan worden gecontroleerd.
Ook Richard Gerrits, voorzitter van vakbond BOA ACP, noemt de regel moeilijk te handhaven vanwege personeelstekorten. ,,Ik begrijp het besluit, maar voor boa’s is dit een opdracht die niet is uit te voeren”, aldus Gerrits. ,,We hebben er simpelweg de mensen niet voor en komen handen tekort.” Daarnaast wijst Gerrits erop dat boa’s terughoudend zullen zijn met het opleggen van boetes. “Mensen zullen weer aan de maatregel moeten wennen, dus ik denk dat het de eerste dagen voornamelijk aanspreken en attenderen is.”
Snoeihard
Dat denkt ook Ruud Kuin van de Nederlandse BOA Bond. ,,Deze verplichting overvalt ons allemaal, ook de boa’s. Dus het is niet zo dat er vanaf morgen snoeihard gehandhaafd gaat worden”, aldus de voorzitter. ,,Deze handhaving gaat ten koste van andere dingen, er staan geen extra mensen voor klaar.” Kuin denkt verder dat er eerst weken communicatie vanuit de overheid voor nodig is voordat mensen de urgentie en de noodzaak inzien. ,,Met handhaving alleen los je het niet op.”
De verplichting geldt niet voor mensen die tot één huishouden behoren. Ook op plekken waar het coronatoegangsbewijs wordt gevraagd, is afstand houden niet verplicht. Er zijn ook plekken waar het niet goed mogelijk is om 1,5 meter uit elkaar te blijven. Daar kunnen andere maatregelen gelden, zoals een mondkapjesplicht.
Kijk onze video's over de coronacrisis in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Met video
Kamer breekt zich het hoofd over internationale studenten: ‘Al die Duitse psychologen hoeven we niet’
Nederland heeft te veel internationale studenten, vindt een meerderheid van de Tweede Kamer. Minister Dijkgraaf gaat daarom het aantal nieuwe studenten op Engelstalige opleidingen beperken. Ook komt hij met andere maatregelen. Maar niet alle universiteiten zitten te wachten op een maximum aantal studenten. -
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
Ook de bajes vergrijst: rolstoeltoegankelijke cellen, liften en bredere deuren nodig
Gevangenissen moeten worden aangepast omdat gevangenen steeds ouder worden. Het kabinet denkt daarbij aan rolstoeltoegankelijke cellen, bredere deuren, liften en les in hoe zij digitaal hun zaken kunnen regelen als ze vrijkomen. -
Minister en Tweede Kamer willen meer aandacht voor Holocaust op school
Scholen moeten meer aandacht geven aan de Holocaust. Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat na onderzoek waaruit blijkt dat bijna een kwart van de Nederlandse jongeren twijfelt aan de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog. Minister Wiersma (Onderwijs) wil ‘steviger inzet'.
-
PREMIUM
Stikstof, pulsvissen, mest: waarom lukt het Nederland niet meer om effectief te lobbyen in Brussel?
Mest, stikstof, pulsvissen – telkens krijgt Nederland het deksel op de neus in Brussel. Snappen we de EU en de techniek van lobbyen nog wel? ,,In Brussel is veel veranderd, in Den Haag te weinig.” -
-
-
PREMIUM1
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
Grote zorgen bij experts: aantal coronagevallen blijft ongeremd stijgen, ook meer opnames en doden
Het aantal coronagevallen gaat nog steeds in een rechte lijn omhoog. In de afgelopen week zijn meer dan 153.000 positieve tests geregistreerd. Dat is het hoogste aantal ooit, in de 73 keer dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu met de wekelijkse cijfers kwam. Experts maken zich zorgen en verwachten nog strengere maatregelen. ,,We zijn veel te laat met ingrijpen, dit wordt gewoon een harde lockdown”, zegt viroloog Bert Niesters (UMCG) tegen deze site.