Kamer beducht voor zakkenvullende ‘bijlescowboys’
Het kabinet moet voorkomen dat commerciële bijlesbureaus aan de haal gaan met de pot van 8,5 miljard euro om onderwijsachterstanden door corona weg te werken. Een deel van de Tweede Kamer vreest dat het geld in de zakken belandt van particulieren die hun ogen begerig op de nieuwe subsidie hebben laten vallen.
Delen per e-mail
Scholen kunnen de bijspijkerlessen buiten lestijd laten geven door eigen docenten, maar ze kunnen er ook voor kiezen om ‘derde partijen’ in te huren. Vooral de linkse partijen zien daar niks in. SP-Kamerlid Frank Futselaar is bang dat de particuliere bureaus ‘een nieuw verdienmodel zien’. GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld zag de eerste berichten van commerciële bureaus al opduiken in haar mailbox. ,,Ongetwijfeld hebben ze goede bedoelingen.” Toch zien de partijen liever dat verantwoordelijk minister Arie Slob ‘waarborgen’ inbouwt om te voorkomen dat het onderwijsgeld ‘weglekt’ naar commerciële bijlesbedrijven.
Slob is dat niet van plan. Hij erkent dat commerciële partijen ‘op de loer liggen’. ,,Dat risico moeten we ook uitspreken, zonder alle commerciële clubs af te schrijven als dubieuze clubs.” Volgens de ChristenUnie-bewindsman moeten scholen zelf beslissen hoe zij de achterstanden willen wegwerken. ,,Dat kan met hun eigen docenten, maar ze mogen ook hulp van derden inroepen.” Wel wil hij voorkomen dat ‘de sluizen’ richting de bijlesbedrijven open gaan. Daarom vraagt hij de sociale partners om zo snel mogelijk duidelijk te maken wat leraren extra kunnen verdienen als zij in hun vrije tijd of vakantie bijlessen gaan geven.
Schoolsluitingen
Het kabinet maakte vorige week bekend de komende 2,5 jaar 8,5 miljard euro in het onderwijs te steken om de opgelopen achterstanden door de schoolsluitingen en het digitale onderwijs in te lopen. Slob noemde dat plan toen ‘ongekend in aard en omvang’. De Kamer is blij met de geldinjectie, maar er leven wel zorgen: op welke manier worden de onderwijsachterstanden weggewerkt en hoe wordt gecontroleerd of alle plannen werken?
Slob belooft in april met een lijst te komen met methodes die effectief zijn om leerlingen op basisscholen en middelbare scholen bij te spijkeren. Volgens hem is die inventarisatie geen sinecure, omdat ‘de opvattingen over wat effectief is’ ook binnen het onderwijs ‘uiteenlopen’. Op verzoek van PVV-Kamerlid Harm Beertema wordt de Kamer niet elk jaar, maar elk halfjaar op de hoogte gehouden van de voortgang van het ‘nationaal programma onderwijsachterstanden’.
Collegegeld
Op het mbo en in het hoger onderwijs worden studenten gecompenseerd met een halvering van het les- of collegegeld voor komend studiejaar. Dit gebaar geldt op universiteiten alleen voor masterstudenten, jongeren die na een bachelordiploma stoppen met studeren vissen achter het net. Onderwijsminister Ingrid van Engelshoven wilde die spelregel na vragen van Kamerleden niet aanpassen. Volgens haar gaat het ook om een kleine groep, omdat de meeste universitair studenten na hun bachelor ook voor een master kiezen. ,,We doen zoveel mogelijk voor zoveel mogelijk studenten.”
Dat standpunt kwam haar op kritiek te staan. ,,Dat is alsof u zegt: de grootste klappen vallen in de horeca, dus we doen niks voor de retail”, stelde SP’er Futselaar. VVD-Kamerlid Dennis Wiersma vroeg de D66-minister of studenten niet – met terugwerkende kracht – zouden kunnen kiezen om al dit studiejaar de helft van het collegegeld te betalen.
,,U wilt dat wij een keuzemenu bieden?”, vroeg Van Engelshoven. ,,Dat kunnen we niet.” Volgens haar is dergelijk maatwerk ‘in de uitvoering’ door overheidsdienst DUO niet te doen. ,,Het is niet zo dat je een bak geld in een uitvoeringsorganisatie gooit en dat het dan goedkomt.” Van Engelshoven ‘had gehoopt’ dat de Kamer inmiddels ‘gevoelig is voor dat argument’, zei ze met een verwijzing naar het vandaag gepresenteerde rapport van de Kamercommissie die onderzoek deed naar problemen bij uitvoeringsorganisaties. ,,Het houdt een keer op.”
Luister voor het laatste nieuws naar de AD Nieuws Update:
Kijk hier onze video's over de coronacrisis:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Kabinet ziet ‘positieve signalen’, maar besluit dinsdag pas over avondklok, terrassen en winkels
Het kabinet hakt dinsdag de knoop door over versoepelingen van coronamaatregelen, maar er zijn ‘positieve signalen’ dat dit mogelijk gaat worden. Dat was de conclusie van het overleg vandaag in het Catshuis. Hoewel de stemming vooraf somber was, klinken er inmiddels wat montere geluiden. -
Kamer wil gratis studiejaar voor studenten met ‘coronavertraging’
De Tweede Kamer wil alle studenten, van mbo tot universiteit, die door de coronacrisis studievertraging oplopen een ‘gratis’ studiejaar geven. In dat jaar hoeven zij dan geen les- of collegegeld te betalen. -
VIDEO
Kabinet trekt 8,5 miljard euro uit voor wegwerken corona-achterstanden onderwijs
Het kabinet trekt 8,5 miljard euro uit om de corona-achterstanden in het onderwijs weg te poetsen. Met het ‘steunpakket’, waarvoor het kabinet de staatsschuld laat oplopen, worden maatregelen genomen van basisonderwijs tot universiteit en voor korte en lange termijn. -
Wet voor quarantaineplicht en boete, morgen waarschijnlijk meer duidelijk
Reizigers die terugkeren uit een land waar het risico op een coronabesmetting hoog is, moeten binnenkort bij aankomst in Nederland verplicht in quarantaine. Momenteel is bijna ieder land een risicogebied. Bij overtreding kan een boete worden opgelegd, deze wordt waarschijnlijk 95 euro. -
Video
‘Seinen op groen’ voor versoepelingen: terrassen open, avondklok weg
Op 28 april worden de strengste coronamaatregelen versoepeld, melden Haagse bronnen. De seinen staan ‘op groen’ voor de eerste openingsfase, al zullen terrassen maar beperkt open kunnen. Morgen is er weer een persconferentie.
-
Ook D66-er Bergkamp wil Kamervoorzitter worden
Ook Vera Bergkamp (D66) wil voorzitter worden van de Tweede Kamer. Het Kamerlid moet het opnemen tegen zittend voorzitter Khadija Arib (PvdA) en PVV-kandidaat Martin Bosma. Woensdag stemt de Tweede Kamer over de nieuwe voorzitter. -
PREMIUM
Slotsom ‘bezinningsweekeinde’: D66 en CDA sluiten Rutte (nog) niet uit, ChristenUnie en SP doen dat wel
Het is een bende in Den Haag, ook na wat een paasweekeinde vol bezinning had moeten zijn. Een nieuwe informateur moet de formatie – heel langzaam, is de verwachting – vlot trekken. Wat zijn de opties? -
PREMIUM
Ja er ligt een openingsplan, maar alle datums mogen niet verward worden met beloftes
Met een openingsplan probeert het kabinet ons te laten zien dat het einde van de corona-ellende écht in zicht is. Alleen: alles is met heel, heel veel slagen om de arm.