Knapen belooft bij Afghanistanevacuatie ruimte te houden voor ‘schrijnende gevallen’
Het kabinet evacueert mogelijk ook Afghanen die niet vallen onder de criteria die deze week zijn opgesteld voor evacués. Er blijft ruimte voor ‘schrijnende gevallen’.
Dat zei minister Ben Knapen van Buitenlandse Zaken in een Kamerdebat over Afghanistan. De Kamer had daarin veel vragen over voorwaarden waaraan Afghanen moeten voldoen om te kunnen rekenen op Nederlandse hulp.
In augustus dwong de Tweede Kamer, onder leiding van D66-Kamerlid Salima Belhaj, af dat álle Afghanen die door hun connectie met Nederland gevaar liepen, recht hadden op evacuatie en asiel. Het kabinet bakende die groep maandag af. Zo moeten Afghanen minimaal één jaar voor Nederland of een Nederlands hulpproject hebben gewerkt en moet hun positie een ‘zichtbare’ zijn geweest.
Levensgevaar
Een deel van de Kamer wilde weten waarop die criteria zijn gebaseerd. ,,Wat gebeurt er met iemand die elf maanden in dienst was?” vroeg SP-Kamerlid Jasper van Dijk. ,,Als je al een criterium stelt, moet dat dan niet levensgevaar zijn?‘’ wilde PvdA’er Kati Piri weten.
Volgens Knapen moest er wel naar ‘afbakening’ van de motie-Belhaj worden gezocht. ,,Als we geen criteria hanteren en uitgaan van iedereen die zich heeft gemeld met de mededeling ‘ik voel me niet veilig’, dan eindigen we in een situatie die juridisch onuitvoerbaar, bestuursrechtelijk onverantwoordelijk en praktisch onuitvoerbaar is.”
Knapen stelde te kijken naar ‘wat realistisch is, wat binnen het mogelijke en haalbare kan worden gedaan’. ,,Daar gaan we onze stinkende best voor doen. We zijn ambitieus om dit voor elkaar te krijgen. Voor sommigen in uw Kamer is dat niet genoeg, anderen vinden dat het veel minder had moeten zijn.”
Het aantal van ongeveer 2100 Nederlanders en Afghanen die het kabinet volgens een ‘inschatting’ nog wil terughalen uit Afghanistan is geen maximum, benadrukte Knapen. ,,Je kunt geen maximum stellen als je objectiveerbare criteria hanteert.” Wel wil het kabinet zich ‘naar vermogen’ gaan houden aan de criteria.
Dacht u nu werkelijk dat wij zo’n vrouw in de steek laten? Natuurlijk niet
Maar Knapen sloot niet uit dat er voor schrijnende gevallen een uitzondering wordt gemaakt. Dat gebeurde al eerder, toen een ‘Afghaan met een Nederlands paspoort’ kwam te overlijden. ,,Zijn echtgenote was Afghaanse, maar met het overlijden van haar man verviel formeel het recht op hulp. Dacht u nu werkelijk dat wij zo’n vrouw in de steek laten? Natuurlijk niet.”
Voor Afghanen die nu het land uit proberen te komen, is het grootste struikelblok dat zij geen geldige identiteitspapieren hebben. Daarover is Nederland nu in gesprek met bondgenoten én de taliban. Tot er een oplossing is gevonden stuurt Buitenlandse Zaken Afghanen van de evacuatielijst nu een brief waarin staat dat diegene naar Nederland kan komen, in de hoop dat de taliban en de Pakistaanse autoriteiten dat bij de grens accepteren. Maar, zei Knapen, ‘niet iedereen wil die brief delen met de taliban’ uit angst voor represailles.
Boosheid
De boosheid van de Kamerleden van linkse partijen richtte zich tijdens het debat, dat donderdag nog wordt voortgezet, vooral op D66’er Belhaj en CDA-Kamerlid Derk Boswijk. Zij stelden zich volgens Van Dijk eerder op als ‘groot voorvechter’ van het redden van mensen. Hij wilde dat Belhaj zou ‘erkennen’ dat haar motie was ingeperkt. Zij noemde dat ‘totale onzin’. ,,De mensen die nu niet geëvacueerd worden, blijven recht houden op asiel.”
Denk-Kamerlid Tunahan Kuzu nam het Boswijk kwalijk dat hij nu een ander standpunt innam. ,,Het is nogal een verschil of je iedereen die voor Nederland heeft gewerkt gaat redden of 2100 mensen.” Volgens Boswijk vallen er ‘altijd mensen buiten de boot’, ook als de ‘criteria verder worden opgerekt’. ,,Dat is verschrikkelijk, maar je moet ergens een grens trekken. Een loodgieter die een keer op de ambassade heeft gewerkt, zal minder gevaar lopen dan een vrouwelijke medewerker die zich inzette voor mensenrechten.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Testplicht Chinezen houdt virus niet tegen, maar is wel beter voor de beeldvorming
De testplicht voor reizigers uit China zal het virus niet tegenhouden. Maar het kabinet voorkomt zo wel dat Schiphol de ideale bestemming wordt voor Chinezen die het testbewijs in buurlanden omzeilen. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
Video
Kabinet wil nog zo'n 2000 Afghanen naar Nederland halen
Het kabinet wil zich nog ‘actief inspannen’ om zeker 2100 mensen uit Afghanistan halen, onder wie 320 Nederlanders of mensen met een Nederlandse verblijfsvergunning. -
financiële crisis
Bevriende penningmeesters Jonge Socialisten staken mogelijk ruim een ton in eigen zak: aangifte dreigt
De Jonge Socialisten (JS), de jongerenafdeling van de PvdA, staat op de rand van de financiële afgrond door wanbeheer van twee bevriende penningmeesters. Inmiddels heeft partijvoorzitter Esther Mirjam Sent ingegrepen: de jongerenorganisatie is onder curatele gesteld en de PvdA heeft een deel van de schulden op zich genomen.
-
PREMIUM
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
-
-
Met video
Segers bij afscheid aan gepolariseerde Tweede Kamer: ‘Hou de gemoedelijkheid van een dorp’
Vertrekkend leider van de ChristenUnie, Gert-Jan Segers, hoopt dat de Tweede Kamer ook in de huidige gepolariseerde tijd ‘de gemoedelijkheid van een dorp’ houdt. ,,Als het hier lukt toch prettige collega’s te blijven, dan laten we zien dat het buiten ook moet lukken.” -
PREMIUMAfghanistan
In het huidige tempo duurt evacuatie Afghanen zeker 21 weken
Het kabinet weet nu wel hoevéél Afghanen welkom zijn, maar nog niet hóe zij hier moeten komen. ,,Het kan wel eens lang duren.’’