Het onderwijs aan Maastricht University werd na de kerstvakantie weer opgestart na een hack. Hoogstwaarschijnlijk heeft de universiteit losgeld betaald om weer toegang te krijgen tot versleutelde bestanden.
Volledig scherm
Het onderwijs aan Maastricht University werd na de kerstvakantie weer opgestart na een hack. Hoogstwaarschijnlijk heeft de universiteit losgeld betaald om weer toegang te krijgen tot versleutelde bestanden. © ANP

‘Laat onderwijsinstellingen in strijd tegen cyberaanvallen digitale veiligheid toetsen’

Universiteiten, hogescholen en mbo’s moeten de digitale veiligheid op hun school in beeld brengen. Dat eisen regeringpartij VVD en studentenorganisaties, die daarmee willen voorkomen dat meer onderwijsinstellingen ten prooi vallen aan cybercriminelen. Maastricht University kreeg daar in de kerstvakantie mee te maken.

  1. Studenten met handen in haar na hack: angst voor niet halen afstudeerdata regeert
    PREMIUM
    update

    Studenten met handen in haar na hack: angst voor niet halen afstudeer­da­ta regeert

    De universiteit van Maastricht opent na oud en nieuw de deuren weer, maar of studenten en docenten dan ook echt aan het werk kunnen is een groot vraagteken. De cyberaanval die de universiteit deze week raakte, zorgt ervoor dat alle systemen platliggen. Zicht op een oplossing is er nog niet. Studenten vragen zich af of ze hun scriptie wel op tijd afkrijgen, onderzoekers weten niet of hun data veilig zijn.