Volledig scherm
Henk Kuipers © anp

'Loon No Surrender-baas Kuipers voor serie Powned onacceptabel'

De relatie tussen publieke omroep PowNed en No Surrender-baas Henk Kuipers (53) roept 'terecht veel vragen op'. Dat zegt minister Slob (Media) in reactie op het nieuws dat Kuipers elke aflevering van de serie Captain Henk 1.000 euro zou hebben ontvangen.

Quote

Wij vinden het onaccepta­bel dat de georgani­seer­de misdaad zo'n podium wordt gegund

Madeleine van Toorenburg, CDA
Volledig scherm
© ANP

In de Kamer is verontwaardigd reageert op het loon voor de No-Surrender baas. Onacceptabel, stelt het CDA in De Telegraaf. De partij wil uitleg van het kabinet. ,,Wij vinden het onacceptabel dat de georganiseerde misdaad zo'n podium wordt gegund. Als nu blijkt dat dat podium daadwerkelijk is gekocht met belastinggeld, dan is dat dermate ernstig dat wij het kabinet om opheldering zullen vragen'', aldus CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg. Uit Den Haag klonk al eerder kritiek op de serie omdat Kuipers alle kans zou krijgen 'pr te bedrijven voor zijn club', terwijl No Surrender wordt verdacht van ernstige misdrijven. 

Slob zegt de verbazing te delen en wil nu het naadje van de kous weten. Ook de NPO wil duidelijkheid en gaat met Powned in gesprek. Bij de start van de serie is met Powned besproken dat er niet zou worden betaald. ,,Wij kunnen nu nog niet beoordelen of zij zich daaraan hebben gehouden. Daarover gaan wij het gesprek met Powned zeker aan'', aldus een woordvoerder.

Powned-baas Dominique Weesie mocht Kuipers het afgelopen half jaar volgen voor een twaalfdelige webserie. Hij ontkende eerder deze week dat Kuipers geld kreeg voor zijn medewerking aan de serie. Wel is er een 'kleine onkostenvergoeding' betaald. Dat bedrag - dat volgens Weesie minder is dan duizend euro - zou volledig uit het verenigingsgeld van Powned zijn betaald. 

Mishandeling

Kuipers werd deze week door de politie Drenthe opgepakt in zijn woning. Hij wordt verdacht van (zware) mishandeling, afpersing, bedreiging, diefstal met geweld en valsheid in geschrifte. Kuipers zou - vanwege overtredingen van de huisregels van No Surrender - minstens acht leden van zijn club hebben mishandeld, bestolen en afgeperst.

Er loopt al langer een onderzoek naar de activiteiten van de motorclub. In januari werd het clubhuis van No Surrender op last van de burgemeester van Emmen gesloten en gesloopt.

Reacties

De arrestatie van Kuipers is voor Weesie geen reden om te stoppen met de serie. Weesie heeft naar eigen zeggen 'iedere dag rekening gehouden met de arrestatie van Henk'. Hij is dezelfde avond nog naar de clubavond gegaan om reacties van de leden te halen. 

De serie zou eigenlijk eindigen met het huwelijk van Kuipers, maar dit was al opgeschort; zijn zoon, die sinds een week vastzit, zou een van zijn getuigen zijn. Volgens Weesie had 'Henk zelf voorspeld dat hij voor de eerste sneeuwvlokken vast zou zitten'. Weesie gaat nu voor de laatste afleveringen bij de familie vragen 'hoe het is om zonder papa en broer Kerstmis te vieren'.