Volledig scherm
Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol van Justitie en Veiligheid © ANP

Marokko wil staatssecretaris Broekers-Knol toch niet zien

Marokko heeft alsnog een afspraak met staatssecretaris Ankie Broekers-Knol van Asiel afgezegd. Om die ontmoeting was nu juist veel te doen: de bewindsvrouw zei eerder al dat ze niet welkom leek bij de juiste minister van Marokko om over het terugnemen van uitgeprocedeerde asielzoekers te praten.

Daarna zei ze toe in de Tweede Kamer alsnog naar Marokko te gaan, zeker omdat het land liet weten dat het helemaal nooit was gevraagd om Broekers-Knol te verwelkomen.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft de Marokkaanse ambassadeur ‘laten weten dat de afspraak van vanmiddag geen doorgang kan vinden’. Ingewijden stellen dat Marokko niet alleen wilde praten over migratie, maar algemener over de relatie tussen de landen. Om toch in gesprek te komen, blijft er ‘via dialoog op verschillende niveaus’ gewerkt worden aan een afspraak. Dat blijft althans de ‘inzet’ van het kabinet dat nog steeds hoopt te ‘komen tot een bezoek van de staatssecretaris aan Marokko’.

Misverstand

Het gewenste bezoek leidde dus al tot beroering. Broekers-Knol liet vorige maand onverwachts in een Kamerdebat weten dat Marokko had geweigerd te ontvangen. De bewindsvrouwe wilde daar ‘heel graag naartoe’ om te spreken met de minister van Asielzaken, maar Marokko gaf te kennen dat de minister ‘dat niet wilde’.

Dat leverde hoon op in de Tweede Kamer omdat Marokko al jarenlang maar weinig uitgeprocedeerde asielzoekers terugneemt die uit hun land afkomstig zijn. Dat is Nederland al jaren een doorn in het oog, omdat veel asielaanvragen van Marokkanen kansloos zijn.

Marokko liet vervolgens weten dat Broekers-Knol wel welkom was, maar dat hiertoe geen officieel verzoek was ingediend. Broekers-Knol sprak van een ‘misverstand’ en zei echter dat de juiste diplomatieke wegen voor een bezoek werden bewandeld, maar dat ze dan alsnog een officieel verzoek zou doen. Dat wijst Marokko dus nu van de hand.