Volledig scherm
Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) maakt zich grote zorgen over de jeugdhulp aan jongeren met anorexia. © ANP

Minister: Anorexiazorg is mijn grootste hoofdpijndossier

Het gaat absoluut niet goed met de zorg voor anorexiapatiënten. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) noemt het zelfs zijn grootste hoofdpijndossier.

,,Dit is het dossier waar ik me het meeste zorgen over maak’’, zei De Jonge vanmorgen tijdens een debat over jeugdhulp in de Tweede Kamer. De minister ziet twee hoofdoorzaken: ten eerste wordt bij mensen met anorexia te laat de juiste diagnose gesteld en daarmee de ernst van de hulpvraag onderkent. Daarnaast is er wel geld, maar is de juiste begeleiding - zowel lichamelijk als geestelijk - vaak niet onmiddellijk’voorhanden.

De gemeenten zijn sinds de decentralisatie in 2015 verantwoordelijk voor jeugdhulp, en dus ook voor de complexe anorexiazorg. Bij gemeentekoepel VNG ligt ook een zak geld voor deze specifieke hulp. De minister ziet sindsdien ‘genoeg casuïstiek’ om te concluderen dat er iets goed mis is, maar een stuurgroep onderzoekt momenteel waar het exact spaak loopt.

Juiste zorg

De Jonge: ,,Op korte termijn is het de bedoeling de beschikbaarheid van de zorg voor hele zieke kinderen te verbeteren. Voor de langere termijn richten ze zich op verbetering van de deskundigheid in de hele keten. Met name op eerdere herkenning van de aandoening, vanaf de eerste diagnose en vanaf de eerste behandeling, zodat patiënten eerder de juiste zorg krijgen.’’

Inmiddels is een landelijk communicatienetwerk ingericht, waardoor de beschikbare capaciteit voor de juiste zorg landelijk sneller in beeld is en benut kan worden. Zo nodig kan de beddencapaciteit tijdelijk worden uitgebreid. 

Ook is het de bedoeling dat de kwaliteit van de zorg voor mensen met eetstoornissen duurzaam verbetert en dat de regionale en landelijke samenwerking en kennis wordt versterkt, met de nadruk op vijf of zes regio‘s. Overigens heeft de minister niet de intentie om de (financiële) verantwoordelijkheid weg te halen bij de gemeenten, benadrukte hij vanmorgen. Er wordt volgens De Jonge hard gewerkt aan de huidige problemen. 

Winst

Verschillende Kamerleden hebben zich de afgelopen tijd hard gemaakt voor betere anorexiazorg, waaronder Lisa Westerveld (GroenLinks). Zij noemt de uitspraken van de bewindsman op Volksgezondheid ‘winst’. ,,Want gemeenten hebben nu te vaak te weinig expertise en ook te weinig geld, waardoor ze lichtere en goedkopere hulp inzetten en de problemen van kinderen vaak juist erger worden.’’

Maar behalve dat het anders georganiseerd moet worden, moeten er volgens Westerveld ook simpelweg meer plekken komen voor kinderen die dringend hulp nodig hebben. ,,Ook omdat vaak kinderen met meerdere problemen (bijvoorbeeld seksueel misbruik én een trauma én een eetstoornis) geen goede hulp krijgen.’’

De stuurgroep (die bestaat uit kinder- en jeugdpsychiaters, psychologen, klinieken voor eetstoornissen en kinderartsen) komt in september met haar bevindingen en aanbevelingen.    

Deze krant besteedde al meermaals aandacht aan de problemen met anorexiazorg. Lees hier en hier aangrijpende verhalen over anorexiaslachtoffers. 

Naomi werd mishandeld in een jeugdzorginstelling en vertelde hierover in De Ochtend Show to go: