Minister bezorgd om eerste 'poederzelfmoord'

VIDEOMinister Hugo de Jonge noemt het 'heel zorgelijk' dat het zogenaamde zelfmoordpoeder een eerste slachtoffer heeft gemaakt. Het is goed dat het Openbaar Ministerie de zaak onderzoekt, zegt de vicepremier vanmorgen. 

Volledig scherm
Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. © ANP

Dat onderzoek moet ook uitwijzen of Coöperatie Laatste Wil (CLW), die het poeder onder mensen met een doodswens wil verspreiden, betrokken was bij de zelfmoord van de 19-jarige Ximena. De jonge vrouw uit het Brabantse Uden maakte drie weken geleden een eind aan haar leven met behulp van het middel. Ze had dat zelf op internet besteld. Volgens haar ouders had zij die fatale stap niet genomen zonder de promotie van een 'veilig en humaan' zelfmoordmiddel door CLW. 

De Jonge vraagt zich ook af of het mogelijk is ervoor te zorgen dat mensen minder gemakkelijk aan het poeder kunnen komen, hoewel hij daar een hard hoofd in heeft. Hij wijst erop dat allerlei middelen de gezondheid kunnen schaden, maar voor andere doeleinden ook heel nuttig kunnen worden gebruikt. 

De Jonge noemde de plannen van CLW eerder al 'zeer ongewenst, over het randje van onverantwoord en mogelijk ook strafbaar'. Hij beloofde toen 'een indringend gesprek' met de organisatie te voeren.

Aangifte

Volledig scherm
De overleden Ximena met haar hond. © Privéfoto

Joep Hubben (hoogleraar gezondheidsrecht Rijksuniversiteit Groningen), zegt vanmorgen in deze krant dat familie en vrienden die vrezen dat hun geliefden door CLW zijn geholpen bij zelfdoding, vooral aangifte moeten doen.

Vader Randy Knol verwijt de politie niet direct te hebben opgetreden, toen het middel in september voor het eerst in de publiciteit kwam. ,,De minister had toen direct een streng verbod moeten afkondigen op dit middel dat zo gevaarlijk is en zo gemakkelijk te misbruiken. Dan had ik nu nog een dochter gehad waar ik, ondanks de problemen, van had kunnen genieten. Nu is ze een boegbeeld tegen het middel.''

Als de ouders daadwerkelijk een verband zien tussen de adviezen van CLW en de dood van hun dochter, dan zou een aangifte volgens hoogleraar Hubben een logische stap zijn.