Minister: Ik heb wél alle informatie over Stint met Kamer gedeeld
Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) ontkent de Tweede Kamer gebrekkig te hebben geïnformeerd over het keuringsproces van de Stint in 2011. Dat zegt de minister naar aanleiding van berichtgeving door RTL Nieuws vandaag.
Delen per e-mail
Volgens RTL Nieuws is bij de keuring van de Stint in 2011 een verkeerde berekening gebruikt. Die som was gemaakt op basis van concepteisen, die later niet bleken te kloppen. Pas dit voorjaar zou de minister hebben laten weten dat de keuring destijds niet voldeed. Ook werd de brief met onderliggende eisen - die dus vervolgens werden afgeschoten - niet naar de Kamer gestuurd.
Eerder, eind 2018, was al bekend dat De Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW), die de keuring van vervoersmiddelen uitvoert, en de ambtenaren van het ministerie de Stint destijds de weg op lieten gaan. Terwijl uit de keuring bleek dat bij de bijzondere bromfiets niet alles deugde.
Gedoe over de eisen
Volgens de minister is op twee momenten gemeld expliciet gemeld dat er gedoe was over de eisen van de keuring wat betreft de remweg: in de beantwoording van Kamervragen op 18 januari 2019 en in het keuringsrapport van de Stint, op 21 september 2018 naar de Tweede Kamer gestuurd.
In de antwoorden op Kamervragen staat inderdaad letterlijk dat destijds in de wijze van keuren een tekst is opgenomen waardoor ten onrechte werd geconcludeerd dat aan de eisen voor de remvertraging zou zijn voldaan. Ook wordt uitgelegd met welke getallen in 2011 werd gewerkt. De minister meldt verder dat vanaf 1 januari 2012 de keuringsvoorschriften zijn aangepast.
Een woordvoerder van de bewindsvrouw bevestigt wel dat het onderliggende stuk met de verouderde concept-eisen inderdaad niet naar de Kamer is gestuurd, omdat het zou gaan om ‘een bijlage van een bijlage’. Toen RTL Nieuws dat document opvroeg, is overwogen het stuk alsnog naar het parlement te zenden. Dat is uiteindelijk niet gebeurd, omdat de inhoud al meermaals was gecommuniceerd.
Naadje van de kous
De Kamer wil nu wel het naadje van de kous weten van Van Nieuwenhuizen. ,,Deze handelwijze van het ministerie destijds vraagt opnieuw om uitleg van de minister”, aldus CDA-Kamerlid Wytske de Pater-Postma. En: ,,Ik schrik van deze berichten”, zegt Stieneke van der Graaf van de ChristenUnie. “
SP’er Cem Laçin: ,,Als de minister documenten heeft achtergehouden is dat echt een kwalijke zaak. Ze heeft wat uit te leggen, want dit zou onacceptabel zijn.” D66‘er Rutger Schonis zou het fijn vinden als de minister alles nog eens op een rijtje zet. ,,Maar volgens mij is dit wel een storm in een glas water.”
,, Dat het toetsingskader in 2011 niet voldeed wisten we”, benadrukt VVD‘er Remco Dijkstra nog maar eens. ,,Maar een dergelijke fout mag nooit meer gemaakt worden.”
Verder in het nieuws
-
UPDATE Henk Otten en 50Plus helpen stikstofwet aan meerderheid in Eerste Kamer
Henk Otten heeft na een bezoek aan het Torentje zijn zegen gegeven aan de stikstofwet van het kabinet. De kans is groot dat ook 50Plus en SGP volgende week met de wet instemmen, waarmee in de Eerste Kamer een meerderheid vóór is. Zo kan het kabinet de spoedwet zonder hulp van PvdA of GroenLinks door de senaat loodsen. -
Kabinet: Economie moet ingrijpend worden hervormd
Nederland moet de economie grondig hervormen om de welvaart in de toekomst te garanderen. Het kabinet heeft daarvoor een zespuntenplan gepresenteerd. Voor het plan zijn miljarden euro’s nodig die vooral door nieuwe kabinetten moeten worden neergeteld. -
In de onderzeebotenrace gaat kabinet met drie bouwers verder
Het kabinet maakt nog geen keuze voor een fabrikant die vier nieuwe Nederlandse onderzeeboten moet bouwen. Drie van de vier partijen die de nieuwe boten willen bouwen, blijven in de race. ,,Bij alle drie is werk aan de winkel om het bod beter te maken.” -
‘Belastingdienst op bezoek bij ouders met zwartgelakt dossier’
Alle ouders die van de Belastingdienst een zwartgelakt dossier toegestuurd kregen, krijgen ‘op zeer korte termijn’ persoonlijk bezoek van een medewerker van de dienst. Die gaat uitleggen wat er in hun dossier staat. -
Advies Raad van State ‘D66-plan voor zorgvuldig hacken door spionnen is overbodig’
Een D66-plan om Defensie, veiligheidsdiensten en opsporingsdiensten aan een aantal zorgvuldigheidseisen te houden bij het hacken van systemen, wordt afgeschoten door de Raad van State.
-
PREMIUM
STIKSTOFCRISIS Nederland heeft tienduizenden hectares extra natuur nodig
Nederland heeft niet minder, maar juist méér natuur nodig om de stikstofcrisis het hoofd te bieden. Volgens het Planbureau voor de Leefomgeving moeten er tienduizenden hectares natuurgebied bij komen om Europese natuurdoelen te halen. -
Geboortepapieren van Nederland permanent tentoongesteld
De geboortepapieren van Nederland zijn vanaf volgend jaar zomer te zien in een tentoonstelling in het Nationaal Archief in Den Haag. De Unie van Utrecht (1579), de Apologie van Willem van Oranje (1580) en het Plakkaat van Verlatinghe (1581) zijn dan zeven dagen per week gratis te bezoeken. -
Na Anne Faber en Els Borst moet ook van de moord op Joost worden geleerd, concludeert minister
De Amsterdamse metromoord volgde op geblunder bij hulpinstanties waardoor de dader onterecht vrij rond liep, net als eerder gebeurde in de zaken rond Els Borst en Anne Faber. Maatregelen moeten soelaas bieden, hoopt minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) andermaal.