Volledig scherm
Ferd Grapperhaus, minister van Justitie. © ANP

Minister pakt terreurverdachten Nederlanderschap af

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie) is procedures gestart om het Nederlanderschap in te trekken van terreurverdachten.

Dat zei hij dinsdag in de Tweede Kamer. Al eerder kondigde de Justitieminister aan dat hij van twee veroordeelde broers het Nederlandse paspoort ging afnemen. Nu zijn er nieuwe gevallen waarin de minister wil optreden.

Grote verschil met toen is dat het ging om twee mannen die onherroepelijk veroordeeld waren, nu gaat het om personen tegen wie de strafzaken nog lopen. Om welke zaken het gaat, of om welke of hoeveel personen, wilde Grapperhaus niet zeggen.

Reizen

Al eerder werden er van zeker zes mannen de Nederlandse nationaliteit ingetrokken, omdat zij zich hadden aangesloten bij terroristische organisaties. Het kan alleen als zij ook nog een andere nationaliteit hebben. Voor bijvoorbeeld jihadisten wordt het daardoor onmogelijk om legaal naar Schengen of zelfs Nederland te reizen.

De stap van Grapperhaus is bovendien opmerkelijk, omdat hij in zijn vorige leven als columnist pleitte voor coulance tegenover uitgereisde jihadisten. Hij schreef toen: ,,Je moet ze laten terugkomen om ze na berechting genade te kunnen geven.’’