Minister Van Rijn: Honderden euro's hogere zorgpremie ‘gaat niet gebeuren’
De premie voor de zorgverzekering gaat het komende jaar omhoog, maar niet met honderden euro’s. Sommige externe deskundigen hadden dit berekend op basis van de hoge coronakosten. ,,Op papier zou die berekening kunnen kloppen, maar in de praktijk gaat dat niet gebeuren’’, zei minister Martin van Rijn (Medische Zorg) in de Tweede Kamer.
Delen per e-mail
De Tweede Kamer is bezorgd over een hoge stijging van de zorgpremie, ook omdat naar verwachting veel mensen het financieel moeilijker krijgen door de coronacrisis. Ook zorgeconomen verwachten dat de zorgpremie flink omhoog gaat. Schattingen lopen uiteen van tientallen euro’s tot 250 euro per jaar per Nederlander.
Een stijging is volgens Van Rijn onontkoombaar, maar de insteek bij het opvangen van de enorme coronakosten is volgens hem het ‘maximaal dempen van de premie’. De minister wees erop dat de zorgpremie elk jaar stijgt, onder meer omdat prijzen en lonen stijgen in de zorgsector. De afgelopen vier jaar ging het steeds om 50 tot 60 euro per jaar. Met welk bedrag de zorgpremie dit jaar wel zal stijgen, is nog niet bekend.
Van Rijn zei dat er inmiddels 1,2 miljard euro is uitgegeven aan allerlei zaken die met corona te maken hebben, zoals beademingsapparatuur, coronatesten en beschermingsmiddelen voor de zorgsector. Een deel van deze kosten wordt betaald uit de staatskas. Dat heeft heeft het kabinet al besloten, aldus de minister. Daarnaast zullen reserves die zorgverzekeraars hebben opgebouwd voor slechte tijden worden aangesproken.
Extra kosten
,,Er is nog onvoldoende zicht op alle extra kosten. We brengen dat in kaart en daarover zal een discussie volgen.’’ De buffers van zorgverzekeraars en ook zorgaanbieders spelen een rol hierin. Maar daar moet ook weer niet te lichtvaardig mee worden omgesprongen, stelde de minister, die op persoonlijke titel enkele maanden is ingevallen. Begin juli volgt VVD’er Tamara van Ark hem op.
Het duurt even om de totale kosten goed uit te zoeken, omdat er enkele maanden ook minder reguliere zorg is verleend. Ook hebben veel ziekenhuizen meer uit moeten geven aan de intensive care door de toestroom van coronapatiënten.
Tegelijk hebben zorgverzekeraars speciale bijdragen uitgekeerd aan zorgaanbieders om te voorkomen dat ze omvallen. Van Rijn zei dat er in september bij de begroting meer duidelijk wordt over ramingen voor de zorgpremie. Daarbij wordt ook de koopkracht betrokken.
Bekijk hieronder onze video's over de coronacrisis:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Update / video Lilianne Ploumen nieuwe lijsttrekker van de PvdA: ‘Ik ben er klaar voor’
PvdA-Kamerlid en oud-minister Lilianne Ploumen (58) wordt de nieuwe lijsttrekker van de PvdA. Vanmiddag is ze door de partij voorgedragen in haar woonplaats Amsterdam. -
PREMIUM
Zorgpremie fors hoger door corona
EINDHOVEN - Net als de coronacrisis zelf gaat ook de nazorg voor patiënten miljarden euro’s kosten. Hoe dit moet worden opgevangen, is nog onduidelijk. De zorgpremies zullen in elk geval fors gaan stijgen. -
PREMIUM
INTERVIEW Ploumen wil PvdA behoeden voor nieuwe nederlaag: ‘Ik ga voor dubbele getallen’
In nog geen twee maanden tot de Tweede Kamerverkiezingen moet Lilianne Ploumen (58) de harten van PvdA-kiezers heroveren. Haar partij staat op een schamele tien zetels in de peilingen. ,,Ik ga voor dubbele getallen.’’ -
SGP-burgemeester stapt uit partij om standpunt FvD
De burgemeester van Veenendaal, Gert-Jan Kats, is uit de SGP gestapt. Kats vindt dat de SGP ‘ondubbelzinnig afstand moet nemen’ van Forum voor Democratie en stelt dat de partij ‘een grens moet trekken’ bij antisemitisme. Eind vorig jaar werd bekend dat in de jongerenafdeling van FvD antisemitische berichten rondgingen. Partijleider Thierry Baudet zou antisemitisme hebben gerelativeerd. -
‘Nationaal programma’ voor onderwijs na corona moet achterstanden wegpoetsen
Het gaat niet lukken om alle achterstanden die leerlingen door de coronacrisis hebben opgelopen nog dit schooljaar weg te poetsen. Het kabinet maakt een ‘nationaal programma’ voor het onderwijs na corona en verwacht dat basis- en middelbare scholen nog jaren aan de bak moeten om opgelopen achterstanden weg te werken.
-
CDA verwerpt vuurwerkverbod, Hoekstra lijsttrekker
Het CDA blijft tegen een algeheel vuurwerkverbod. De leden stemden vanochtend tegen een voorstel om de verkoop van consumentenverkoop te verbieden. Tegelijkertijd werd Wopke Hoekstra door de leden bekrachtigd als nieuwe lijsttrekker. -
GroenLinksers boos over negeren basisinkomen: ‘Partijbestuur handelt ondemocratisch’
Een groep GroenLinksers is boos op de partijtop. Een motie over het basisinkomen, die op het partijcongres in juni vorig jaar door 96 procent van de leden werd aangenomen, is volgens hen ‘totaal genegeerd’. De groep wil op het partijcongres van zaterdag een motie van treurnis indienen. -
Kabinet stapt eensgezind op: 'We moesten een daad stellen’
Het kabinet stapt op vanwege de toeslagenaffaire en zal demissionair verder gaan. De coalitie neemt gezamenlijk de politieke verantwoordelijkheid voor het drama waarbij duizenden ouders gedupeerd zijn. De aanpak van de coronacrisis moet wel gewoon doorgaan, vinden de ministers.