Ministerie: mondkapjes Sywert van Lienden waren niet te duur
De overheid betaalde niet te veel voor de mondmaskers van Sywert van Lienden, en dat de commentator en ambtenaar makkelijk binnenkwam bij de top van het ministerie zou ook niet zo gek zijn: ,,Er kwamen in die tijd veel aanbiedingen binnen, ook via bekende personen of politici.”
Dat schrijft verantwoordelijk minister Tamara van Ark (Medische Zorg, VVD) in antwoorden op een reeks Tweede Kamervragen over de kwestie. In de beginmaanden van de pandemie was er een ‘enorme vraag naar beschermingsmiddelen’ en lagen de prijzen vaak hoger dan nu, schrijft de minister.
,,In die week in april lag de verwachte inkoopprijs voor mondmaskers op 2,50 euro met een maximum van 3 euro”, schrijft Van Ark zojuist aan de Tweede Kamer. De helft van de veertig miljoen geleverde maskers door Van Lienden waren met 2,26 euro per stuk zelfs goedkoper dan de experts van het ministerie verwachtten. De prijs van de andere 20 miljoen mondkappen (à 2,78 per stuk) past ook binnen de toenmalige bandbreedte. ,,Volgens het LCH werden de tarieven op dat moment als marktconform gezien.”
Contact via adviseur De Jonge
Van Lienden en het ministerie van Volksgezondheid liggen onder vuur vanwege de mega-mondkapdeal. Hoewel de commentator en voormalig ambtenaar lang suggereerde dat hij beschermingsmiddelen uit China importeerde als weldoener (‘om niet’) bleek hij via een aparte bv te werken en zo ruim negen miljoen euro op te strijken, onthulden De Volkskrant en Follow the Money (FTM). Van Liendens zakenpartners hielden elk meer dan 5 miljoen euro over aan de verkoop van veertig miljoen mondmaskers die nog altijd in de opslag liggen.
Bij Op1 zaten Stefan Vermeulen en Jan-Hein Strop van Follow the Money om te praten over de Sywert van Lienden-affaire:
Volgens de tijdlijn die Van Ark nu deelt, meldde Van Lienden zichzelf eind maart bij de politiek adviseur van minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA). Van Lienden (ook coauteur van het CDA-partijprogramma) zou toen alleen gevraagd hebben waar hij moest zijn met aanbiedingen van beschermingsmiddelen. Ook stuurde Van Lienden ‘verschillende berichten’ aan De Jonge ‘om zijn activiteiten onder de aandacht te brengen’, schrijft Van Ark: ,,Deze berichten zijn doorgestuurd naar de verantwoordelijke minister voor Medische Zorg, de heer Martin van Rijn (PvdA).”
Partijgenoten
Als Van Lienden in april op twitter meldt dat hij mondkapjes - die eerder vergeefs aan de overheid waren aangeboden - nu levert aan een zorginstelling, zoekt de adviseur van De Jonge contact met partijgenoot Van Lienden. Dit terwijl medische beschermingsmiddelen formeel onder PvdA’er Van Rijn vallen, een collega-bewindspersoon. Een dag na dit contact spreekt Van Lienden een topambtenaar, en vervolgens wordt de mondkapdeal die dagen daarna verder uitgewerkt, een week later volgt het akkoord.
Maar volgens Van Ark is daar niets vreemds aan: ,,Al deze aanbiedingen zijn onder verantwoordelijkheid van de minister voor Medische Zorg zorgvuldig bekeken en waar relevant in behandeling genomen. Dat maakt dat er geen schijn is van belangenverstrengeling. (...) Gelet op de grote druk in die periode om aan de vraag naar mondkapjes te kunnen voldoen, gebeurde het vaker dat ook door de minister en op hoog-ambtelijk niveau hier aandacht aan werd besteed. Er kwamen in die tijd veel aanbiedingen binnen, ook via bekende personen of politici. Na de genoemde presentatie zijn de verdere gesprekken overgenomen door het LCH.” Er waren nog drie andere mega-leveringen die boven de honderd miljoen uitstegen.
De tekst gaat verder onder de foto.
Criteria
Van Ark laat zich ook niet uit over de royale winstmarges die andere media beschrijven. Al eerder benadrukte het ministerie van Volksgezondheid dat op het toppunt van de crisis de rendementen van leveranciers geen criterium waren. Wel werd gekeken naar de kwaliteit, de prijs en de leveringszekerheid. Marktprijzen fluctueerden destijds enorm, de ‘dagkoersen’ wisselden sterk.
Van Ark herhaalde vanochtend dat er ‘heel veel organisaties en partijen’ in de mondkapmarkt sprongen: ,,We hadden niet de luxe om er van alles van te vinden. We keken of ze konden leveren, naar de kwaliteit en de prijs.” De minister wilde zich niet uitlaten over de vraag of Van Lienden de winst moet houden of doneren: ,,Wij als overheid moeten transparant zijn en verantwoording afleggen, andere betrokkenen in het proces zullen zelf verantwoording afleggen over hun rol.”
Praat mee
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een gesprek willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
CU-leider Bikker: ‘Opzeggen vluchtelingenverdrag is enkel stoer plan’
-
PREMIUMEnergierekening
Hans woont op 28 vierkante meter en heeft laag gasverbruik: ‘Merk wel dat alles duurder is’
Hans de Vries (40) uit Amsterdam woont in een studio en is op sommige vlakken afhankelijk van zijn VvE. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
Geen bewijs voor ‘leugens’ topambtenaren toeslagenaffaire: ze worden niet vervolgd
Het Openbaar Ministerie gaat niet over tot vervolging na aangiftes van meineed in de toeslagenverhoren. Drie personen zouden hebben gelogen door te zeggen dat zij niets wisten van een explosief memo. Maar volgens het OM hebben zij daarover ‘niet opzettelijk onjuist verklaard’. -
PREMIUM
Filosoof over de kunst van het uitstellen: ‘Doe nooit een taak die morgen verdwenen kan zijn’
De meeste mensen stellen dat wat ze moeten doen uit en voelen zich daar dan schuldig over. Vooral niet doen, legt filosoof John Perry uit aan journalist en notoire uitsteller Saskia Smith. Een gestructureerde uitsteller krijgt volgens hem juist een heleboel voor elkaar omdat ze die andere dingen niet doen. -
Kamer wil nieuw spoor voor Groningen als compensatie voor gaswinning
De Tweede Kamer wil dat het kabinet ervoor zorgt dat de komende jaren nieuwe spoorlijnen worden aangelegd naar Groningen. Dat moet onderdeel zijn van de compensatie voor de aardgaswinning.
-
PREMIUMGeldvraag
Banken vragen geld voor betaalrekening, maar bieden nauwelijks spaarrente: zo zit het
-
-
-
PREMIUM
Afrika is een slapende reus die langzaam wakker wordt: in strijd met China voor bodemschatten
De Afrikaanse reus ontwaakt: in 2050 zijn er 2,4 miljard Afrikanen op het continent, twee keer zoveel als nu. Zonder Afrikaanse bodemschatten kan Europa zijn klimaatambities wel vergeten. Hoog tijd dus voor een Afrikastrategie, dacht het kabinet. Die ligt er nu, maar zijn we nog wel op tijd? En hoe doe je zaken met landen die het niet zo nauw nemen met de mensenrechten en al wurgcontracten hebben gesloten met China? -
met video
Oorlogsweduwen doen beroep op Rutte na verwerping moties: ‘Coalitie is van god los’
De Tweede Kamer heeft twee moties verworpen om achterstallige betalingen aan oorlogsweduwen eindelijk uit te keren. Het leidde voor de tweede achtereenvolgende week tot heftige emoties op de publieke tribune, onder mensen die al 78 jaar hun recht proberen te halen.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer