Volledig scherm
Bloemen bij het zwembad in de Reeshof, waar het drama zich in 2011 afspeelde.

Na dodelijk ongeluk in Tilburg is de helft van de zwembaden nog niet gecheckt op gevaarlijk staal

TILBURG - De helft van de overdekte zwembaden in Nederland heeft nog altijd niet aangetoond dat ze ongevaarlijk roestvrij staal gebruiken. Gemeenteraden kunnen hun lokale bestuurders oproepen om de zwembaden zo snel mogelijk te controleren, meldt minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken.

Quote

Bij veel zwembaden is er wel een onderzoek uitgevoerd, maar is nog niet alles vervangen

Minister Ollongren

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft Ollongren dat ongeveer de helft van de gemeenten nog altijd niet voldoet aan de wettelijke verplichting om te bewijzen dat ze ongevaarlijk roestvrij staal gebruiken. Die plicht kwam er na een dramatisch ongeluk in 2011, toen in Tilburg een vijf maanden oude baby om het leven kwam nadat twee geluidsboxen vanaf het plafond in het zwembad naar beneden kwamen.

,,Ongeveer de helft van de zwembaden voldoet nu volledig aan de wet”, schrijft Ollongren. ,,Ten opzichte van het eerdere nalevingsonderzoek, waaruit bleek dat ongeveer 20 procent volledig voldeed, is er dus sprake van een forse stijging van het aantal zwembaden dat inmiddels volledig aan de wet voldoet.”

Een zwembad houdt zich pas aan de regels als er een onderzoek is uitgevoerd en al het gevaarlijke ‘roestvaststaal’ is vervangen. ,,Bij veel zwembaden die nog niet volledig voldoen is er wel een onderzoek uitgevoerd, maar is nog niet alles vervangen of heeft nog geen nacontrole plaatsgevonden”, meldt Ollongren. ,,Vaak zijn in deze zwembaden de meeste onderdelen van gevaarlijk roestvaststaal al vervangen, maar is nog sprake van minder risicovolle restpunten.”

Ongeluk

In 2016 oordeelde de rechtbank in Breda dat de gemeente Tilburg schuldig was aan de dood van de vijf maanden oude baby. De gemeente was ‘grof nalatig’ in het vervangen van roestvast stalen bouten, waarmee luidsprekers waren bevestigd aan het plafond. De bouten braken, de boxen vielen op baby Rosalie. Ook haar moeder Yvonne werd door de apparaten geraakt. De 27-jarige vrouw raakte ernstig gewond. De gemeente Tilburg werd veroordeeld tot de hoogst mogelijke boete, van 76.000 euro.

Een half jaar geleden riep voormalig minister Ronald Plasterk gemeenten op om haast te maken met het controleren van alle zwembaden. ,,De gemeenteraden kunnen hun college van burgemeester en wethouders aanspreken op het uitvoeren en afronden van de controles, opdat uiteindelijk alle eigenaren van zwembaden hun verantwoordelijkheid hebben genomen en ieder zwembad voldoet”, schrijft Ollongren nu.