Najaarsprikronde start 19 september met nieuw coronavaccin
De nieuwe coronavaccinatieronde start maandag 19 september. Ouderen, kwetsbaren en zorgpersoneel gaan voor, daarna volgen jongere groepen vanaf begin oktober. Iedereen van 12 jaar en ouder komt deze herfst in aanmerking voor de herhaalprik met het op omikron toegespitste vaccin.
Dat meldt minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers (D66) in een brief aan de Tweede Kamer. ‘Dit kan helpen om een opleving van het coronavirus tegen te gaan, mogelijk zijn mensen na de herhaalprik ook minder vatbaar voor infectie. Vaccinatie helpt zo om de zorg en de samenleving voor iedereen open te houden’, schrijft de minister na advies van het Outbreak Management Team (OMT).
Volgens de experts hebben vooral ouderen, kwetsbaren (de ‘griepprikgroep’) en zorgpersoneel het meeste baat bij een herhaalprik.
Onlangs werden op omikron aangepaste mRna-vaccins goedgekeurd van Pfizer en Moderna, deze worden gebruikt voor de najaarscampagne. De zogenoemde bivalente vaccins beschermen tegen meerdere varianten van het coronavirus en bieden betere bescherming tegen de omikronvarianten. ‘Ook blijkt uit beide registratiedossiers dat het bijwerkingenprofiel van deze vaccins niet wezenlijk verschilt van de oudere vaccins’, schrijft OMT-voorzitter Jaap van Dissel in het advies.
Luister hier de nieuwe aflevering van onze podcast Politiek Dichtbij
Volgorde
Vanaf 13 september ontvangen mensen vanaf 60 jaar een uitnodiging van het RIVM, mensen uit de ‘griepprikgroep’ (van van 12 tot en met 59 jaar) krijgen vanaf begin oktober een uitnodiging voor de herhaalprik via de huisarts. Zorgmedewerkers met patiëntencontact worden dan gelijktijdig uitgenodigd via hun werkgever. Daarna kan iedereen die dat wil van 12 jaar en ouder op afspraak een herhaalprik halen bij de GGD.
Farmaceut Pfizer heeft nog een ander aangepast vaccin gemaakt dat ter beoordeling bij de geneesmiddelenautoriteit EMA ligt. In dat vaccin zijn de subvarianten BA.4 en BA.5, die nu rondgaan, verwerkt. Toch ziet het kabinet vooralsnog geen reden te wachten op dat middel, omdat deze subvarianten minder van elkaar afwijken dan de eerdere coronavarianten.
Geen extra inkoopkosten
Er worden voldoende vaccins geleverd om iedereen vanaf 12 jaar met een nieuw vaccin de herhaalprik te geven. Met beide producenten is afgesproken dat de eerder geplande leveringen worden omgezet in de nieuwe - zogenoemde - bivalente vaccins. Op de plank liggen nog zo'n 14 miljoen doses van het ‘oude’ vaccin. Het kabinet bewaart een deel voor mensen die alsnog de eerste twee prikken willen halen. Ook probeert het een deel aan arme landen te doneren. Toch verwacht Kuipers dat een deel vernietigd moet worden.
De herhaalprik tegen corona is volgens Kuipers en experts nodig om ernstige ziekte, ziekenhuisopname en sterfte door het coronavirus zo veel mogelijk te voorkomen en de bescherming tegen het virus op peil te houden. De herhaalprik zorgt ervoor dat mensen minder ziek worden als gevolg van een besmetting.
Bekijk hier onze video’s over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
Met video
Kamer breekt zich het hoofd over internationale studenten: ‘Al die Duitse psychologen hoeven we niet’
Nederland heeft te veel internationale studenten, vindt een meerderheid van de Tweede Kamer. Minister Dijkgraaf gaat daarom het aantal nieuwe studenten op Engelstalige opleidingen beperken. Ook komt hij met andere maatregelen. Maar niet alle universiteiten zitten te wachten op een maximum aantal studenten. -
Pechvliegtuig Defensie jaagt kabinet op kosten: vluchten afgezegd of omgeboekt
De zakenjet van Defensie, die wordt gebruikt door ministers en hoge generaals, is voortdurend stuk. Daardoor moesten de afgelopen maanden reizen worden afgezegd, omgeboekt naar lijnvluchten of werd een dure privéjet ingehuurd.
-
Met video
PvdD-leider Ouwehand keert na vier maanden afwezigheid terug in Kamer
Partij voor de Dieren-leider Esther Ouwehand is ‘weer helemaal fit’, en neemt donderdag plaats in de Kamerbankjes, vier maanden nadat zij aankondigde tijdelijk terug te treden. De politica vertrok in oktober uit de Tweede Kamer wegens gezondheidsproblemen als gevolg van overbelasting. -
-
-
Harde clash tussen Rutte en Kaag, waarna Rutte excuses maakt: ‘Zak er maar in’
Premier Mark Rutte en vicepremier Sigrid Kaag hebben een stevige clash gehad in een ministersbijeenkomst over Europees geld voor bedrijven. Het leidde tot een woedeaanval, waarbij de woorden ‘zak er maar in’ zouden zijn gebezigd. Rutte zou daarna zijn excuses hebben aangeboden. -
met video
België zet blunder tijdens bezoek van Rutte recht: Nederlandse vlag hing op z'n kop
Een kleine blunder van de Belgen tijdens een bezoek van premier Rutte aan het land, gisteren. Tijdens het handenschudden met premier De Croo, hing de Nederlandse vlag op z’n kop. De Belgische premier probeert dat vandaag met een filmpje op Twitter recht te zetten.