OMT bezorgd om coronarecords, cruciale week op komst: ‘Houd je aan de basisregels’
videoHet aantal infecties en ziekenhuisopnames stijgt hard. Het OMT sprak vanochtend uitvoerig over de nieuwste coronagolf. Als er komende week geen kanteling in de cijfers komt, dreigen mogelijk extra maatregelen. De bal ligt bij het kabinet. ‘Het ziet er niet goed uit.’
Het Outbreak Management Team vergaderde over de actuele epidemiologische situatie en de effectiviteit van de voorgenomen 1, 2 en 3G-plannen. Met besmettingsaantallen die door het dak gaan en ziekenhuizen die op de piek rekening moeten houden met zeshonderd à zevenhonderd coronapatiënten op de ic lijkt het alarmfase één.
,,Het belangrijkste advies vorige week was: breng het aantal contacten omlaag, liefst met 20 tot 25 procent”, zegt een lid van het OMT tegen deze nieuwssite. Het kabinet koos ervoor om winkels en horeca ‘s avonds op slot te gooien en het thuiswerkadvies opnieuw in te voeren. De eerste gegevens over mobiliteit en gedrag tonen iets van een daling, maar erg overtuigend vindt dit OMT-lid het nog niet. ,,Of er dan scherpere maatregelen nodig zijn, is aan de politiek. Sneller boosteren helpt wel.”
Een ander OMT-lid stelt dat de cijfers er slecht uitzien, maar dat ‘alles valt of staat bij komende week’. Dan moet duidelijk worden in hoeverre mensen werkelijk hun contacten verminderen, dat zou dan terug te zien moeten zijn in de infecties en later de ziekenhuis-instroom.
Tekst gaat verder na de foto.
Ingewijden op het Binnenhof melden dat er voorlopig geen Catshuissessie of persconferentie gepland is. ,,Je wil een plateau gaan zien”, zegt een ingewijde. ,,Als de aantallen nog dagen doorstijgen, is dat geen goed teken. Je zit met ongeveer 1350 ic-bedden als maximum, daar wil je uit de buurt blijven.” Een andere bron meldt: ,,Je zit nu pas op één week, het idee is toch dat je twee weken nodig hebt om het effect van maatregelen te zien.”
Volgens berekeningen van de beddenplanners bij het LCPS moeten ziekenhuizen over twee weken rekening houden met bijna zevenhonderd Covid-patiënten op de intensive care en ruim 2600 op de verpleegafdelingen.
Daarom moeten de ziekenhuizen maandag 1150 ic-plekken klaar hebben, schrijft De Volkskrant vrijdag, in het uiterste geval moeten dat er 1350 worden, al dreigt dan ‘code zwart’, het moment dat er te weinig bedden zijn om iedereen te helpen.
Code zwart
Na afloop van de ministerraad ging demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) in op de actuele situatie. Hij benadrukte dat iedereen zich aan de ‘basisregels’ moet houden en dat het druk is in de ziekenhuizen.
Maar code zwart is het nog niet, wilde hij benadrukken: ,,Het klinkt dreigend, maar daar zijn we nu niet. We hebben nog geen duizend patiënten op de ic, van wie 420 met Covid. Ik deel de bezorgdheid, maar we moeten de zaak ook in perspectief plaatsen. Niettemin is het aan ons allemaal om te zorgen dat we niet in dat scenario komen.”
De Nederlandse Zorgautoriteit meldde gisteren dat inmiddels twaalf ziekenhuizen er niet in slagen om de ‘kritiek planbare zorg’ binnen zes weken te leveren, een week eerder waren dat er nog negen. Deze zorg moet op korte termijn geleverd worden omdat anders grotere medische problemen dreigen. Denk aan een patiënt bij wie darmkanker is geconstateerd en die een operatie nodig heeft.
Bekijk hier onze video’s over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Besmettingscijfers Zuid-Limburg door het dak: ‘Ontzettend ongerust over wat komen gaat’
Nog nooit sinds de start van de coronacrisis raakten meer mensen besmet met het virus dan nu in het zuiden van Limburg. Een op de negentig Zuid-Limburgers testte afgelopen week positief op corona. Dat leidt tot grote ongerustheid, onder meer in de ziekenhuizen. ,,Ik hoop dat de maatregelen gaan werken, anders hebben we een heel vet probleem.” -
Toch geen steun PVV: meerderheid afschaffen ‘zonnesubsidie’ onzeker
Het is nog maar zeer de vraag of het kabinetsplan om een steunregeling voor zonnepanelen af te schaffen op genoeg steun in de Eerste Kamer kan rekenen. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
PREMIUM
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
Hoeveel mag een bank van ons weten om witwassen te bestrijden? Kamer twijfelt
Een nieuwe wet om het witwassen van crimineel geld tegen te gaan, zorgt voor kopzorgen in de Tweede Kamer. Er is vrees dat de privacy van onschuldige burgers in de knel komt.
-
Hoekstra ontbiedt opnieuw ambassadeur van Iran vanwege executie
De ambassadeur van Iran in Den Haag is opnieuw op het matje geroepen bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. De reden hiervoor was de executie dit weekeinde van de Brits-Iraanse oud-politicus Alireza Akbari, zei minister Wopke Hoekstra maandag. -
-
-
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
PREMIUM
Corona op school: lege klassen en onrustige leraren
DEN BOSCH - Van Schijndel tot Zaltbommel: overal zitten klassen thuis vanwege coronabesmettingen. En de leraren? Die krijgen het er maar benauwd van.