Omtzigt ontkent initiatief smeercampagne tegen Rutte: ‘Dit was behoorlijk ongepast’
VIDEOTijdens de CDA-campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen van maart dit jaar is gewerkt aan een ondergrondse negatieve campagne tegen VVD-leider Rutte. Het CDA bevestigt het idee, maar zegt dat het plan nooit serieuze vormen aannam. Partijleider Hoekstra ontkent op de hoogte te zijn geweest, Omtzigt noemt het ‘ongepast’ en ontkent dat hij kartrekker was.
In aanloop naar de verkiezingen rees begin februari het idee om negatieve filmpjes over VVD-leider Mark Rutte te maken en die te verspreiden via sociale media, zonder dat erbij zou worden gezegd dat ze van het CDA kwamen. Ook zouden negatieve advertenties over hem worden voorbereid en was het idee om berichten te plaatsen op het Twitteraccount @Ruttedoctrine. Het idee werd opgesteld door Hans van der Wind, die een belangrijke rol speelt in de financiering van de campagne, media-adviseur Martin van Putten en Kamerlid Pieter Omtzigt, die op dat moment nog bij het CDA zat.
Het plan verdween pas definitief in de prullenbak toen het niet lukte om een producent te vinden voor de filmpjes, schrijven Thijs Broer en Peter Kee in hun boek Code Rood, dat gisteren uitkwam. Tijdens een brainstormsessie begin februari van dit trio gaan ‘de wildste onderwerpen’ over tafel waarmee Rutte aangevallen kon worden: van de MH17-ramp en het Toeslagen-schandaal tot de Demmink-affaire.
Maar potentiële producenten van de campagnefilmpjes zouden bang geweest zijn voor reputatieschade en haakten af, schrijven Broer en Kee. Het CDA stelt dat het idee al eerder werd afgewezen. Zodra campagnestrateeg en Kamerlid Pieter Heerma de opzet voor de ondergrondse campagne zag, zou hij hebben laten weten dat hij het plan niet zou uitvoeren. Dat zou de eerste keer geweest zijn dat hij ervan hoorde.
Lijsttrekker Wopke Hoekstra en campagneleider Raymond Knops waren niet betrokken, stelt de partij in een reactie. ,,Het idee van het voeren van een ondergrondse campagne is ongepast en het CDA onwaardig”, laat interim-partijvoorzitter Marnix van Rij in een verklaring weten. ,,Voor het voeren van een ondergrondse campagne is geen opdracht gegeven vanuit het campagneteam.”
Hoekstra herhaalde vanochtend bij aanvang van de formatiebesprekingen dat hij, Knops en Heerma ‘er niet van wisten’: ,,Dit past ook niet bij het CDA, er is ook niet toe besloten door het campagneteam, het is niet met Knops, Heerma of mij besproken.” Hoekstra verwijt de auteurs dat ze geen wederhoor gehaald hebben voor publicatie.
VVD-leider Rutte wilde er vanochtend geen woorden aan vuil maken. ,,Ik ben nu echt met de formatie bezig.”
Omtzigt erkent dat hij een gesprek had met de partijdonateur Van der Wind en Van Putten, maar dat hij niet de bedenker is van de ondergrondse smeercampagne en dat hij zijn zorgen bij de partijtop heeft gemeld. ,,Ze zochten naar kwetsbare plekken bij de persoon Rutte, daarbij spraken ze over MH17 en seksualiteit”, schrijft Omtzigt op twitter. ,,Dat was behoorlijk ongepast, helemaal voor een christendemocratische partij.”
Een van de auteurs betwijfelt de uitleg van het CDA. De televisieproducenten om de campagnefilmpjes te maken werden namelijk benaderd nadat Heerma zou hebben laten weten dat hij het plan niet zag zitten. ,,Hoezo zou je dat nog doen?”, vroeg de journalist zich af bij Op1. Maar volgens het CDA werden de producenten benaderd ‘op eigen initiatief’ van de bedenkers van de campagne.
Pieter Omtzigt was dinsdagavond laat niet bereikbaar voor commentaar.
Bekijk onze meest bekeken nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Met video
Kabinet waarschuwt voor structureel personeelstekort: ‘Daar hebben we allemaal last van’
Het zal in allerlei sectoren een probleem blijven om voldoende personeel te vinden. Met die waarschuwing komt het kabinet vandaag. -
met video
Minister Kuipers verhoogt prijs van medicijnen waar weinig aan verdiend wordt
Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) verhoogt de maximale prijs van medicijnen waar relatief weinig aan wordt verdiend met 15 procent. Dit moet leveranciers aanmoedigen om deze geneesmiddelen beschikbaar te houden voor Nederlandse patiënten. -
PREMIUMMet video
Rusland moet ter verantwoording worden geroepen in Den Haag, maar hoe?
Ineens zou Den Haag een tribunaal krijgen waarin oorlogsmisdaden in Oekraïne worden vervolgd. Nou, het blijkt geen tribunaal en het gaat ook niet over oorlogsmisdaden. -
Deze auto's gaan het vaakst meer dan 300.000 kilometer mee
Automobilisten die een hekel hebben aan inruilen doen er goed aan om een auto te kopen die in één van de lijstjes hieronder staat. Het zijn nagenoeg onverwoestbare modellen met motoren die een eeuwig leven lijken te hebben. -
Wat we kunnen leren van praten over onze stoelgang: ‘We hebben allemaal weleens diarree’
Mensen vinden het vaak ongemakkelijk om over diarree te praten of om ermee naar de huisarts te gaan. Vaak is deze dunne ontlasting vrij onschuldig, maar wanneer is het slim om naar de dokter te gaan? En wat doe je als een kind diarree heeft?
-
Kabinetsadviseur twijfelt over dwangwet asiel, maar zet er ook geen harde streep doorheen
De zogenoemde spreidingswet die gemeenten kan dwingen tot asielopvang is ‘onnodig complex’ en roept ‘indringende vragen op of deze wel uitvoerbaar is’. Dat zegt de Raad van State, het hoogste rechtsorgaan dat de regering ook adviseert over nieuwe wetten. -
-
-
PREMIUMKoken & Eten
Vegaburgers doen de gezondheid meer kwaad dan goed: welke vleesvervangers zijn wél een goede keuze?
Uit een analyse van meer dan 500 verschillende vegetarische burgers, worsten, balletjes en schnitzels uit de supermarkt blijkt dat vleesvervangers vaak te veel vet en te weinig eiwitten bevatten. Volgens TestAankoop in België zijn de meeste veggieburgers enorm bewerkt en doen ze de gezondheid van de consument meer kwaad dan goed. Hoe kies je dan de juiste vleesvervanger? En bestaan er voedzame alternatieven? -
‘Fakkeldreiger’ Kaag toch geen lijsttrekker Jezus Leeft, te weinig ondersteuningsverklaringen
Max van den Berg, de man die tot zes maanden cel is veroordeeld omdat hij met een brandende fakkel voor het huis van minister Kaag stond, staat toch niet op de lijst van partij Jezus Leeft bij de provinciale verkiezingen in maart. Partij en stembureau geven verschillende verklaringen voor waarom dat zo is.