Ook de bajes vergrijst: rolstoeltoegankelijke cellen, liften en bredere deuren nodig
Gevangenissen moeten worden aangepast omdat gevangenen steeds ouder worden. Het kabinet denkt daarbij aan rolstoeltoegankelijke cellen, bredere deuren, liften en les in hoe zij digitaal hun zaken kunnen regelen als ze vrijkomen.
Het aantal oudere gevangenen neemt toe, synchroon met de vergrijzing in de samenleving, maar gevangenissen zijn daar nu nog niet op toegerust, concludeert minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming). Volgens de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ), een belangrijk kabinetsadviseur van het kabinet, is het aantal oudere gedetineerden de laatste vijftien jaar verdrievoudigd.
Aangepaste inrichting en meer gezondheidscontroles
Minister Weerwind erkent dat gevangenissen nu ‘niet voldoende zijn toegerust’ op de ongeveer zeshonderd gedetineerden die ouder dan 65 jaar zijn. De groep ouderen is nu nog relatief klein op een totaal van zo’n dertigduizend gedetineerden, maar Weerwind ziet dat er nu al ‘improvisatie’ aan te pas moet komen.
De minister vindt dat het gevangeniswezen niet ‘op de behoeften van oudere gedetineerden is ingericht’. Hij wil daarom dat er bij nieuwbouw of renovaties van bajesen wordt gekeken naar drempelloze cellen, meer liften en bredere deuren. Ook wordt gedacht aan hogere bedden en meer gezondheidscontroles.
Daarnaast moeten de bejaarde bajesklanten nu vaak nog productiewerk doen om in aanmerking te komen voor afdelingen waar zij meer vrijheid hebben, maar dat werk kunnen ze vaak niet doen. Een alternatief kan een ‘zinvolle dagbesteding’ zijn, zoals het bijhouden van de tuin of ‘creatieve bezigheden’. In Scheveningen wordt vanaf volgend jaar bovendien gebouwd aan een nieuwe gevangenis, die ‘bouwkundig’ en ‘technisch’ gezien helemaal moet zijn toegesneden op de vergrijzende boef.
Ouderen zijn soms ook het pispaaltje van de bajes
Verder moeten de ouderen les krijgen in hoe ze zich staande kunnen houden in de gedigitaliseerde wereld. Niet zelden lopen ze na hun vrijlating vast als ze gebruik moeten maken van de digitale diensten van gemeenten, het UWV of de belastingdienst. Ze lopen ‘achter’ in het gebruik van smartphones en computers. Ook het regelen van een zorgverzekering of contact met woningcorporaties gaat steeds meer via computers, dus moet de kennis daarover op peil worden gebracht of gehouden. Een speciaal lesprogramma moet hen hierbij helpen.
Opvallend is overigens dat Weerwind in een brief aan de Tweede Kamer melding maakt dat ouderen soms ook het pispaaltje van de bajes zijn. Zij zijn soms onderwerp van pesten en afpersing door medegedetineerden. ,,Dergelijke situaties doen zich nu in individuele gevallen voor, maar kunnen met de verwachte toename van oudere gedetineerden in de komende jaren vaker optreden en structureel worden”, schreef de RSJ eerder aan Weerwind. De minister wil daarom dat ouderen beter beschermd worden.
Uitgebreidere zorg
Omdat oudere gevangenen soms ook andere zorg nodig hebben dan jongere criminelen, ‘ontbreekt’ het volgens Weerwind nu nog aan ‘specialistische kennis en menskracht’. Bijvoorbeeld op het gebied van geriatrie. De Dienst Justitiële Inrichtingen, verantwoordelijk voor de gevangenissen in ons land, gaat onderzoeken of die zorg kan worden geboden en waar.
Probleem daarbij is wel: in hoeveel gevangenissen wil en kun je ouderen een plek bieden? In Duitsland zijn bijvoorbeeld speciale bajesen voor bejaarden, maar dat vindt kabinetsadviseur RSJ geen goed idee. Het zou namelijk kunnen betekenen dat iemand ver weg van familie komt te zitten en dus minder bezoek krijgt.
Niet achter de tralies verdwijnen
Overigens klagen de oudere gedetineerden bepaald niet over hoe zij het momenteel hebben. In een recent uitgevoerde enquête gaven 60-plussers een hogere score over hun leven achter de tralies dan de jongere leeftijdsgroepen. Als het gaat om het leefklimaat, omgang met medewerkers, de gezondheidszorg en het feit dat zij zelf kunnen koken zijn ze gemiddeld positiever.
Weerwind laat overigens nog onderzoeken of gevangenisstraffen niet überhaupt vaker achterwege zouden kunnen blijven, in ruil voor een enkelband of het wettelijk verruimen van het aantal taakstrafuren dat kan worden opgelegd. Dit onderzoek loopt nog, maar zou mogelijk ook soelaas bieden aan oudere criminelen om niet achter tralies te verdwijnen.
Bekijk hier al onze video’s over de politiek:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Met deze bomen heb je snel een koeler terras
De beste remedie tegen een hete zomer? Onze tuinexpert Laurence Machiels weet raad: plant nu nog bomen! Afhankelijk van de grootte van je tuin, legt ze uit welke bomen het best tot hun recht komen en welke genoeg (maar ook niet te veel) schaduw geven. ,,Strooi een mulchlaag van compost of bladaarde onder de boom, dat houdt de verdamping tegen.’’ -
Dit zijn de addertjes onder het gras van private lease
Ooit was er geen hond in geïnteresseerd, maar inmiddels is private lease niet meer weg te denken uit het Nederlandse autolandschap. Autorijden zonder zorgen over restwaarde, inruil of onderhoud en met een maandbedrag waardoor je precies weet waar je aan toe bent. Maar er zitten addertjes onder het gras. -
PREMIUMMet video
Statiegeld op blikjes, zo krijg je je geld terug
Na de kleine plastic flesjes zijn nu de blikjes aan de beurt. Vanaf deze week betaal je daar ook 15 cent statiegeld voor. Maar waar is dat goed voor en ook niet onbelangrijk: hoe krijg je je centjes weer terug? -
Update met video1
‘Crisis? Nee hoor’, kabinet heeft wel een idee waar onvrede van de kiezer vandaan komt
Het mocht vooral geen crisisoverleg heten, maar de top van het kabinet was dinsdagavond bijeen om een ‘antwoord’ te vinden op de verkiezingswinst van BBB. Die heeft brede onvrede bij de kiezer zichtbaar gemaakt, denken de ministers. -
Hoekstra: ‘Zaak tegen Rusland over neerhalen MH17 gaat door’
De zaak van Nederland en Australië tegen Rusland over het neerhalen van de MH17 wordt in behandeling genomen door de Internationale Burgerluchtvaartorganisatie van de VN (ICAO), laat minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) op Twitter weten. ‘Bemoedigend nieuws voor de nabestaanden.’
-
PREMIUM
Opluchting bij staatssecretaris over asielopvang zal van korte duur zijn
De spreidingswet ligt eindelijk in de Tweede Kamer, maar daar heeft staatssecretaris Van der Burg (Asiel, VVD) deze lente en zomer nog niks aan. Een jaar nadat er asielzoekers buiten moesten slapen bij Ter Apel, dreigt daarom weer een ellendige asielzomer. -
-
-
Parkeerterreinen krijgen metamorfose, als het aan de Kamer ligt: zo veel mogelijk zonnepanelen
Parkeerterreinen in ons land moeten zo veel mogelijk worden overdekt met zonnepanelen. De Tweede Kamer wil dat het kabinet dat de komende jaren gaat verplichten. -
BBB komt toch uit op 17 zetels en wordt daarmee ruim de grootste
De BoerBurgerBeweging (BBB) komt toch uit op zeventien zetels in de Eerste Kamer en wordt daarmee ruim de grootste. De partij van Caroline van der Plas stond volgens de eerdere voorlopige prognose van de ANP Verkiezingsdienst eerst op zestien zetels. Maar na het tellen van vrijwel alle stemmen krijgt de nieuwkomer en grote winnaar van de Provinciale Statenverkiezingen er nog een senaatszetel bij.