Ook derde prik voor ouderen: ‘Oppepper van immuunsysteem’
CORONABELEIDVanaf november komen Nederlandse ouderen in aanmerking voor een derde inenting tegen het coronavirus. De ‘oudste ouderen’ in verpleeghuizen zijn waarschijnlijk als eerste aan de beurt. Begin november worden de details bekend.
Dat meldde demissionair minister Hugo de Jonge (CDA) van Volksgezondheid vanmiddag na ministerieel coronaberaad. Nu kunnen alleen mensen met een verzwakt immuunsysteem een derde prik krijgen, maar het kabinet maakt die groep groter.
,,We gaan starten met de boostercampagne, dan denk je met name aan de oudste ouderen. Daar nemen de antistoffen als eerste licht af, dus voor hen is dat van belang. Een derde prik kan een soort oppepper zijn van het immuunsysteem. Je wil niet weer zoveel problemen in verpleeghuizen hebben”, zei De Jonge. ,,Er zijn zoveel mensen ziek geworden. Als je het virus daar buiten de deur kunt houden, moet je dat doen. In het buitenland gebeurt dit ook.”
Na advies van het RIVM en de Gezondheidsraad over de precieze doelgroepen en startdatum hakt het demissionaire kabinet hierover de knoop door. Op 5 november is er weer een coronapersconferentie. Het liefst zou De Jonge dan ook de laatste restricties - nachthoreca, bezoekrestricties bij evenementen en de coronapas - in één klap overboord gooien, maar dat gaat vermoedelijk niet lukken.
Bekijk hieronder de reactie van De Jonge:
Cijfers stijgen
Mogelijk kan wel het nachtleven open en mogen concertzalen weer alle bezoekers tegelijk ontvangen, maar de stok achter de deur in de vorm van het coronabewijs zal dan zeker nodig blijven, stelde De Jonge. ,,Alle cijfers stijgen weer wat. Niet alleen het dagelijkse aantal infecties en het virus in het rioolwater, maar ook de ziekenhuisopnames. Dus met de coronatoegangsbewijzen zullen we voorlopig echt nog even moeten werken, verwacht ik. Ik denk niet dat we begin november al dik boven de negentig procent zitten met onze vaccinatiegraad.”
Vrijdag lekte al uit dat de coronapas nog niet snel de prullenbak in kan. Het aantal infecties stijgt na weken stabilisatie weer wat, het is vooral de vraag of de druk op de ziekenhuizen nog erg zal toenemen. De vaccins beschermen in hoge mate tegen ernstige ziekte en overlijden, dus een stijging van het aantal besmettingen is lang niet zo zorgwekkend als in het begin van de pandemie.
Luister ook onze podcast Politiek Dichtbij.
Inmiddels is ruim acht op de tien Nederlanders van 12 jaar of ouder volledig ingeënt. De Jonge wil begin november ‘alles op de zeef’ leggen: ,,Kunnen we van maatregelen af? Zijn er soms extra ingrepen nodig? Natuurlijk willen we dat concertzalen weer honderd procent van het publiek mogen ontvangen, dat de nachtsluiting eraf kan. Maar de cijfers stijgen weer, we moeten behoedzaam blijven.”
De seinen gaan op rood als er dagelijks meer dan 25 nieuwe IC-opnames en 100 ziekenhuisopnames bij komen, maar nu schommelen die indicatoren rond de 10 (op de IC) en 40 (in het ziekenhuis).
(Artikel gaat verder na de foto)
Biblebelt coronahaard
Het kabinet wil wel ‘in overleg’ blijven met gebieden waar de infectieaantallen harder oplopen. In de Biblebelt stijgt het aantal besmettingen snel: Staphorst telt met een van de laagste vaccinatiegraden van het land momenteel erg veel besmettingen. In de afgelopen week zijn 225 inwoners positief getest, bijna evenveel als in Utrecht, dat twintig keer zo veel inwoners heeft.
De Jonge vindt dat de vaccinatiegraad overal hoger moet: ,,De epidemie gaat nu met name rond onder niet-gevaccineerden. In grote steden, onder jongeren, en in de Biblebelt. Daar moeten we dus extra ons best doen om die vaccinatiegraad op te krikken.” Het ministerie gooide de vaccinatiecampagne recent over een andere boeg. De bestaande vaccins zijn uitermate effectief tegen ziekenhuis- en ic-opnames, respectievelijk 95 en 97 procent.
De Gezondheidsraad vond bredere inzet van het ‘boostershot’ vorige maand nog niet nodig. Pas als de vaccinbescherming tegen ziekenhuisopname afneemt, is een derde prik voor ouderen wellicht nodig, stelde de raad toen.
Bekijk hier onze andere nieuwsvideo's over het coronavirus.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
Update/video
Nederland hoeft nu nog niet massaal opnieuw naar prikstraat voor derde prik
Nederland hoeft de komende maanden niet massaal opnieuw naar de prikstraat voor een derde coronavaccinatie. -
PREMIUMUpdate/video
Vandaag ploft uitnodiging derde prik op de mat bij deel Nederlanders: hoe zit dat?
Tussen de 200.000 en 400.000 mensen met een ernstige afweerstoornis krijgen vanaf vandaag een uitnodiging voor een derde prik tegen corona. Hoe zit dat? -
Kabinet wist al weken dat Brussel ‘overgangsjaar’ voor mestregels niet zou accepteren
Het kabinet wist al weken dat de kans groot was dat Nederland van Europa geen uitzonderingen meer zou krijgen voor het uitrijden van mest. In een brief, die in handen is van de NOS, waarschuwt Eurocommissaris Virginijus Sinkevicius half december al dat Nederland te optimistisch is. -
PREMIUMTENNET
Hoogspanning rond miljardendeal: verkoopt Nederland zijn 'kip met de gouden eieren'?
Personeel van staatsbedrijf TenneT is fel gekant tegen de voorgenomen opsplitsing van het bedrijf. Op dit moment onderhandelt het kabinet daarover met de Duitse regering. Bij die deal staan tientallen miljarden op het spel.
-
PREMIUM2
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
-
-
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
D66 geeft tonnen uit aan juridische strijd binnen de partij
D66 heeft tonnen uitgegeven aan juridische kosten. Een drietal zaken binnen de partij, waaronder de affaire-Van Drimmelen, kostten de partij ruim 350.000 euro.