Oud-minister De Grave leidt onderzoek naar evacuatie Afghanistan niet na twijfel oppositie
Frank de Grave gaat geen leiding geven aan het onderzoek naar de evacuatie uit Afghanistan. Hij heeft dat laten weten nadat vandaag de hele oppositie een motie van de PvdA steunde waarin werd gevraagd om een andere voorzitter.
De VVD’er De Grave was eerder minister van Defensie en zijn benoeming speelt de schijn van partijdigheid in de kaart, vond de oppositie. De benoeming van De Grave had alleen de steun van de VVD, D66, CDA en ChristenUnie.
Het demissionaire kabinet bleef achter De Grave staan. Minister Ben Knapen (Buitenlandse Zaken) zei vorige week in een Kamerdebat over de benoeming geen enkele twijfel te hebben aan de deskundigheid en onafhankelijkheid van de oud-bewindsman.
Niet te begrijpen
Minister Henk Kamp van Defensie noemde hem een ‘heel goede kandidaat’. Hij zei niet te begrijpen waarom de Kamer twijfelde over de benoeming. De Grave was minister van Defensie van augustus 1998 tot juli 2002. Hij is tegenwoordig lid van de Raad van State.
De ex-bewindsman schrijft aan Knapen en Kamp dat de stemming hem heeft doen nadenken over ‘de vraag of ik in het licht van de discussie die is ontstaan in staat zou kunnen zijn op een verantwoorde wijze invulling te geven aan mijn taak’. ,,Mijn conclusie is dat dit niet langer mogelijk is”, aldus De Grave. ,,Tot mijn spijt moet ik u daarom berichten dat ik mijn voorzitterschap van de genoemde commissie neerleg.”
Vertrek ‘onvermijdelijk’
De Kamer had gevraagd om een onderzoek naar de evacuatie uit de Afghaanse hoofdstad Kaboel in augustus, die noodzakelijk werd nadat de Taliban Afghanistan hadden overgenomen. Veel partijen hadden kritiek op de gang van zaken. Er zou uit het kabinet weinig urgentie zijn getoond. Ministers Sigrid Kaag (Buitenlandse Zaken) en Ank Bijleveld (Defensie) stapten op om de kwestie nadat de Kamer hun optreden in de evacuatie had afgekeurd.
Volgens SP’er Jasper van Dijk was De Graves vertrek ‘onvermijdelijk’. Zijn aanstelling was van begin af aan omstreden. Nu op zoek naar een voorzitter mét draagvlak”, zegt hij op Twitter.
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
podcast
Corruptiezaak gaat na drie jaar eindelijk van start: podcast O, O, De Mos duikt in een vat vol verhalen
De corruptiezaak die Den Haag al meer dan drie jaar in een politieke wurggreep houdt, gaat volgende week echt van start. AD-journalist Niels Klaassen volgt de zaak al jaren op de voet en zocht de hoofdrolspelers op voor de podcast O, O, De Mos. -
Hoeveel mag een bank van ons weten om witwassen te bestrijden? Kamer twijfelt
Een nieuwe wet om het witwassen van crimineel geld tegen te gaan, zorgt voor kopzorgen in de Tweede Kamer. Er is vrees dat de privacy van onschuldige burgers in de knel komt. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
podcast
‘We horen het pas als de stront niet meer meer onder de pet kan worden gehouden’
Minister Piet Adema had een zware week: want waarom bleef die cruciale brief uit Brussel nou in zijn tas? En wat betekent dat voor het landbouwakkoord, want de kloof tussen Den Haag en platteland is al zo groot? -
Minister Adema weer door het stof over mestregels: had Kamer beter moeten informeren
Landbouwminister Piet Adema erkent dat hij de Tweede Kamer beter op de hoogte had moeten houden van de gang van zaken rond de strengere mestregels waar Nederland van de Europese Commissie aan moet gaan voldoen. Hij had een ‘aanvullend signaal’ moeten geven over de zorgen die daarover leefden in Brussel, vindt hij achteraf. Dat hij dat naliet zegt hij te betreuren.
-
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
-
-
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
PREMIUMmet podcast
Apps en telefoontaps bieden onthullende blik in wereld Richard de Mos: ‘We hebben het echt slim gespeeld’
De verstrengeling tussen de Haagse ex-wethouder Richard de Mos en zijn donateurs was inniger dan op het stadhuis bekend. De Mos wordt verdacht van corruptie en zat volgens politie-informanten ‘in de broekzak’ bij ondernemers.