Overzicht maatregelen: Lockdown blijft gelden, wel paar kleine versoepelingen
Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) maakten vanavond bekend dat de harde lockdown tot eind maart van kracht blijft. Pas daarna - zo rond Pasen - kunnen mogelijk versoepelingen worden doorgevoerd, want ‘deze lockdown houden we niet nog eens vier maanden vol'. Het overgrote deel van de maatregelen blijft dus gelden. Wel werden enkele, kleine versoepelingen doorgevoerd. Een overzicht.
Delen per e-mail
Alle huidige maatregelen worden verlengd tot en met 30 maart, dus ook de avondklok en bezoekbeperkingen:
Avondklok en bezoekbeperkingen
- Door de avondklok blijft het verboden om tussen 21.00 uur en 04.30 uur naar buiten te gaan. Studenten en docenten die praktijklessen volgen en volwassenenonderwijs in het examenjaar zijn vanaf 3 maart uitgezonderd van de avondklok. Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen geldt de avondklok niet.
- Ontvang thuis maximaal één persoon per dag.
Reizen
- Blijf zoveel mogelijk thuis.
- Het negatieve reisadvies voor het buitenland wordt verlengd tot 15 april. Het kabinet komt op 23 maart met een nieuw reisadvies voor de maand mei. Mogelijk is er dan ook meer duidelijk over de zomervakantie.
Kleine aanpassingen van maatregelen per 16 maart
Het kabinet doet een paar kleine aanpassingen op de al bestaande maatregelen. Per dinsdag 16 maart gelden de volgende aanpassingen:
Zwemles
Zwemles is dan mogelijk voor kinderen tot en met 12 jaar, zodat zij hun A-, B- of C-diploma kunnen halen.
Winkelen op afspraak
- Bij winkelen op afspraak geldt voor winkels dat er twee klanten per verdieping binnen mogen zijn of één klant per 25 vierkante meter. Allemaal op 1,5 meter afstand van elkaar. Maximaal mogen er vijftig klanten tegelijk in de winkel zijn.
- Nog steeds geldt de regel dat mensen minimaal vier uur van tevoren een afspraak moeten maken en dat de winkel werkt met tijdvakken van minimaal tien minuten.
Sporten
- Volwassenen van 27 jaar en ouder mogen buiten op sportaccommodaties met maximaal vier mensen sporten. Voorwaarden is wel dat zij 1,5 meter afstand houden. Tot en met 26 jaar was sporten bij sportaccommodaties al toegestaan, in teamverband zonder 1,5 meter afstand te houden.
- De gemeente kan buiten de sportaccommodaties om meer mogelijkheden bieden voor georganiseerd sporten.
Theorie-examens
- Op locatie mogen weer theorie-examens en –lessen worden georganiseerd gericht op het besturen of onderhouden van een vervoersmiddel. Dit geldt alleen voor mensen die dit nodig hebben voor het uitoefenen van bepaalde beroepen of voor bepaalde bedrijven.
- Ook mensen die een educatieve maatregel opgelegd kregen om hun rijgedrag te verbeteren, kunnen weer theorie-examen doen.
Inreisverbod verruimd
- Voor reizigers uit landen buiten de EU geldt een inreisverbod. De lijst met uitzonderingen hierop was voor een aantal groepen tijdelijk opgeschort. Die uitzonderingen zijn weer van toepassing. Dat betekent dat de volgende groepen weer Nederland mogen inreizen: zakenreizigers, studenten, kennismigranten, professionals uit de culturele en creatieve sector en langeafstandsgeliefden.
Kleine aanpassingen van maatregelen eerder dan 16 maart
Het kabinet doet ook een paar kleine aanpassingen op de al bestaande maatregelen die eerder dan 16 maart gaan gelden:
Bezoekregeling verpleeghuizen
- Als bewoners van verpleeghuizen gevaccineerd zijn, dan is er ruimte voor twee bezoekers per dag. Dat kunnen gedurende de week ook verschillende bezoekers zijn. Deze aanpassing gaat per direct in.
Reizen
- Het vlieg- en aanmeerverbod voor het Verenigd Koninkrijk wordt opgeheven. De Britse variant van het coronavirus is al in Nederland verspreid, daarom heeft dit verbod geen toegevoegde waarde meer. Vanaf dinsdag 9 maart 00.01 uur Nederlandse tijd geldt de regel niet meer.
- De huidige testverplichtingen voor reizigers uit het Verenigd Koninkrijk blijven wel van kracht, evenals het dringende quarantaineadvies.
Lees door onder de foto.
Mogelijke versoepelingen vanaf woensdag 31 maart
Vanaf 31 maart staat een aantal versoepelingen gepland. Die kunnen alleen doorgaan als het aantal bezette intensive care-bedden stabiel blijft en het reproductiegetal rond de 1 blijft. Op 23 maart wordt hierover een besluit genomen.
Terrassen
- Horecaondernemers mogen dan de buitenterrassen openen, onder bepaalde voorwaarden. Zo is bijvoorbeeld registratie, een check-gesprek en placering verplicht.
- En er mogen maximaal vijftig mensen op een terras zitten.
Detailhandel
- Er komt dan mogelijk meer ruimte voor het verder opengaan van winkels.
Onderwijs
- Onder voorwaarden wordt er meer mogelijk voor het hoger beroepsonderwijs (hbo) en het wetenschappelijk onderwijs (wo). Studenten mogen dan maximaal één dag per week fysiek onderwijs krijgen.
Op 23 maart is de volgende persconferentie waarin wordt gezegd wat er na 30 maart mogelijk is.
Bekijk hier al onze video’s over de lockdown:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
VIDEO
Terrassen, hoger onderwijs en meer winkels pas open in april
Nederland blijft in een harde lockdown tot eind maart. Pas vlak voor Pasen, begin april, mogen terrassen open, kan het hoger onderwijs weer deels fysiek van start en komt er meer ruimte voor winkels. Maar dat kan alleen als de ziekenhuisbezetting het toelaat, waarschuwt het kabinet, dat nu niet meer aandurft dan minieme versoepelingen. -
Horeca: ‘Kabinet blijft wel erg voorzichtig', winkelketens blij én teleurgesteld
Grote winkelketens zijn blij dat ze extra klanten kunnen ontvangen, maar balen van het maximum aantal van vijftig klanten per keer. Ook Koninklijke Horeca Nederland is niet alleen maar blij met de aankondiging dat de terrassen waarschijnlijk op 31 maart weer open mogen. ,,We hadden op een iets grotere stap gehoopt.” -
‘Uitsluiten van Rutte zorgt voor tweestrijd binnen ChristenUnie’
Het besluit van ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers om niet in een nieuw kabinet te gaan met premier Mark Rutte, heeft geleid tot een tweestrijd tussen de kiezers van de partij. Dat blijkt volgens het Nederlands Dagblad uit een enquête onder 1100 kiezers die afgelopen verkiezing op de ChristenUnie stemden. Slechts een krappe meerderheid (53 procent) vindt het een goed besluit van Segers om niet met Rutte te gaan regeren. -
Alle stukken op tafel, goed idee? ‘Onderhandelen in openbaarheid gaat niet’
Álle formatiestukken op tafel. Dat is wat er vandaag gebeurde, naar aanleiding van de discussie over die ene zin in de papieren van voormalig verkenner Kajsa Ollongren: ‘Positie Omtzigt: functie elders'. Voor het eerst kreeg iedereen een inkijkje in alles wat er besproken was tijdens de onderhandelingen. Mooi, die transparantie, of heeft beslotenheid ook een nut? -
CDA vindt puinruimer: Van Rij tijdelijk voorzitter
Oud-partijvoorzitter Marnix van Rij gaat puinruimen bij het CDA. Hij wordt de nieuwe tijdelijke voorzitter van de partij en wordt bijgestaan door minister Ank Bijleveld, die ‘buitengewoon adviseur’ van het partijbestuur wordt.
-
Kabinet onderzoekt betaald verlof na miskraam of doodgeboorte
Het kabinet laat onderzoeken of en hoe er een regeling kan komen voor betaald verlof voor stellen die getroffen worden door een miskraam of een doodgeboorte. Dat zei minister Wouter Koolmees maandag in de Tweede Kamer. -
Regering nog in gesprek met Brussel over steun KLM
De Nederlandse regering is nog steeds in gesprek met de Europese Commissie over de voorwaarden voor verdere staatssteun aan KLM. Dat bevestigt het ministerie van Financiën. Zondag werd bekend dat de Franse regering al wel een akkoord heeft bereikt over een door de staat gesteund herfinancieringspakket om Air France door de coronacrisis te helpen. -
video
CDA-leider Wopke Hoekstra: Dit is over drie weken nog niet opgelost
CDA-leider Wopke Hoekstra verwacht dat de formatie nog lang zal gaan duren. Dat zei hij na afloop van zijn gesprek met informateur Herman Tjeenk Willink. Die heeft van de Tweede Kamer drie weken de tijd gekregen om de vastgelopen formatie weer vlot te trekken. ,,Maar reken maar dat het huiswerk over drie weken nog niet af is’’, zei Hoekstra.