Volledig scherm
Gert-Jan Segers (ChristenUnie) © ANP

Parlementair onderzoek naar falende overheidsdiensten

CDA en ChristenUnie willen een parlementair onderzoek naar jarenlang slecht functionerende overheidsdiensten. CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma en ChristenUniefractievoorzitter Gert Jan Segers stellen dit vanmiddag voor tijdens Algemene Politieke Beschouwingen.

Op Prinsjesdag kaartte de koning het aan in zijn Troonrede: het kabinet stoort zich aan haperende uitvoeringsorganisaties zoals de Belastingdienst en het UWV. ,,De oorzaken zijn divers: verouderde ICT, personeelstekorten en te veel gedetailleerd beleid waardoor de uitvoering te ingewikkeld wordt.’’

De fractieleiders noemen behalve de Belastingdienst en het UWV ook het CBR en DUO. Heerma: ,,Nu lopen mensen te vaak op tegen een bureaucratische muur. Ze voelen zich machteloos en niet gehoord.’’ Daarom wil hij ook dat de rol van de Tweede Kamer wordt onderzocht, als leverancier van een stroom moties en regels.

ChristenUnie-fractieleider Segers: ,,De overheid is soms een gesloten bastion. Regels lijken belangrijker dan mensen, systemen falen, wachttijden zijn te lang en burgers worden van het kastje naar de muur gestuurd.’’

  1. Kaag: geen probleem om Blok te vervangen naast koningspaar

    Kaag: geen probleem om Blok te vervangen naast konings­paar

    Minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) zou naar India reizen om een grote handelsmissie te begeleiden, maar ze wijkt vrijwel geen moment van koninllijke zijde. Bij het staatsbezoek dat koning Willem-Alexander en koningin Máxima deze week aan India brengen zouden ze het gezelschap hebben van minister Blok (Buitenlandse Zaken), maar hij sluit pas morgenavond aan. Blok bleef langer in Europa voor overleg over de crisis in het noorden van Syrië.