Pensioenwet verder vertraagd: Kamer haalt oude debatmethode uit de mottenballen
Er komt voorlopig geen einde aan het debat over de nieuwe pensioenwet. Eerst vindt er nog een zogeheten artikelsgewijze behandeling in de Tweede Kamer plaats. De stemming over het nieuwe pensioenstelsel raakt daardoor verder uit zicht.
De Tweede Kamer stemde dinsdag in met een voorstel van het CDA om volgende week of daarna, zodra er ruimte is op de parlementaire agenda, de Wet Toekomst Pensioenen (WTP) per wetsartikel helemaal door te vlooien. En dat is bijzonder. Volgens Kamervoorzitter Vera Bergkamp kwam zo'n artikelsgewijze behandeling tot de jaren tachtig vaker voor, maar daarna raakte de methode in onbruik.
Het was Kamerlid Pieter Omtzigt die het idee al meermaals opperde. Volgens hem heeft de 'grootste pensioenhervorming ooit’ zoveel voeten in de aarde dat de parlementaire behandeling niet zorgvuldig genoeg kan. De regeringspartijen zagen echter lange tijd niets in zijn suggestie.
Maar hun houding veranderde toen oppositiepartijen PvdA en GroenLinks vorige week Omtzigts idee omarmden. Die twee partijen zijn noodzakelijk om het wetsvoorstel later ook in de Eerste Kamer aangenomen te kunnen krijgen. De coalitie besloot vervolgens eieren voor haar geld te kiezen en stelde vanmiddag de artikelsgewijze behandeling zelf voor, bij monde van CDA-Kamerlid Hilde Palland. Dat voorstel kreeg een grote meerderheid.
Stemming naar achteren
Daarmee wordt de wetsbehandeling verder opgerekt. De Kamer besteedde in totaal al twee schriftelijke rondes, twee hoorzittingen, vijf dagen wetgevingsoverleg en twee lange dagen in de 'grote', plenaire zaal aan het wetsvoorstel. Daar komt nu nog zeker een dag bij.
Gevolg is dat de stemming over de wet verder naar achteren schuift. Dat is vooralsnog geen probleem voor de coalitie: minister Carola Schouten (Pensioenen) verschoof de ingangsdatum van de wet eerder al van 1 januari naar 1 juli, zodat het parlement meer tijd zou krijgen voor de behandeling. Pensioenfondsen en sociale partners lieten bovendien weten dat ze ondanks het uitstel genoeg tijd denken te hebben om uiterlijk in 2027 over te gaan op het nieuwe stelsel.
Tegenstanders van de wet, PVV en SP voorop, hopen dat van uitstel uiteindelijk afstel komt. Zij vinden dat het kabinet het wetsvoorstel helemaal niet in stemming zou moeten brengen. Maar vooralsnog lijkt een grote meerderheid van bijna 100 zetels positief tegenover de nieuwe pensioenwet te staan.
Indexatie
PvdA en GroenLinks lieten vorige week ook nog weten niet te willen stemmen voordat het langverwachte rapport van de zogeheten Commissie Parameters komt. Deze commissie, bestaande uit onafhankelijke experts, brengt binnenkort advies uit over wettelijke maatstaven die in de pensioenwet zijn opgenomen. Op basis van die gegevens kunnen nieuwe berekeningen worden gemaakt over hoe het nieuwe stelsel voor pensioendeelnemers uitpakt.
Schouten waarschuwde toen op haar beurt dat te lang wachten met de stemming de door velen gewenste verhoging van pensioenen in de wielen kan rijden. Pensioenfondsen moeten daar binnenkort over besluiten, maar volgens Schouten willen ze wel weten of er politiek draagvlak is voor het nieuwe stelsel. Anders worden er nu namelijk buffers aangesproken waardoor jongeren benadeeld zouden worden als alles later toch bij het oude blijft.
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Bekijk hier al onze video’s over de politiek:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMKoken & Eten
Vegaburgers doen de gezondheid meer kwaad dan goed: welke vleesvervangers zijn wél een goede keuze?
Uit een analyse van meer dan 500 verschillende vegetarische burgers, worsten, balletjes en schnitzels uit de supermarkt blijkt dat vleesvervangers vaak te veel vet en te weinig eiwitten bevatten. Volgens TestAankoop in België zijn de meeste veggieburgers enorm bewerkt en doen ze de gezondheid van de consument meer kwaad dan goed. Hoe kies je dan de juiste vleesvervanger? En bestaan er voedzame alternatieven? -
Deze auto's gaan het vaakst meer dan 300.000 kilometer mee
Automobilisten die een hekel hebben aan inruilen doen er goed aan om een auto te kopen die in één van de lijstjes hieronder staat. Het zijn nagenoeg onverwoestbare modellen met motoren die een eeuwig leven lijken te hebben. -
PREMIUMDubbelinterview
Attje Kuiken (PvdA) en Jesse Klaver (GL): ‘We kunnen deze verkiezingen de grootste worden’
De tweestrijd met de ‘linkse wolk’ die de VVD-premier vorige week in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen afkondigde, komt hen niet slecht uit. Attje Kuiken (PvdA) en Jesse Klaver (GroenLinks) nemen de handschoen op. ,,De VVD splijt Nederland in tweeën.’’ -
Schouten: Verder uitstel pensioenwet kan indexatie in de wielen rijden
Zolang pensioenfondsen niet weten of het nieuwe pensioenstelsel er komt, kunnen zij terughoudend zijn om de pensioenen te verhogen. Daarvoor waarschuwt minister Carola Schouten (Pensioenen). Daarmee reageert zij op partijen in de Tweede Kamer die meer rekensommen willen afwachten vóór ze stemmen over de nieuwe pensioenwet. -
PREMIUMMet video
Hoe bouw je eigenlijk pensioen op?
Max Verstappen en John de Mol hoeven zich niet druk te maken over hun pensioen, want zij beschikken over genoeg eigen vermogen. 900.000 Nederlanders bouwen helemaal geen pensioen op. Onder welke van de vier pijlers is jouw pensioen geregeld?
-
Met video
Rutte lijkt steeds meer bondgenoten om zich heen te verzamelen om rem te zetten op migratie
Frankrijk en Nederland gaan in de Europese Unie samen optrekken ‘om de asielstroom weer beheersbaar te maken’. Dat vertelde premier Rutte na een bezoek van de Franse president Macron aan Den Haag. -
-
-
PREMIUMVerkiezingen 2023
Partijen proberen kiezer voor zich te winnen met peperdure campagnes: ‘Verkiezingen nu niet eerlijk’
Landelijke partijen domineren de provinciale verkiezingen, met grote budgetten voor dure campagnes. Ook in Zuid-Holland is dit merkbaar, waar lokale politici pleiten voor veranderingen om het democratische speelveld weer ‘eerlijk’ te krijgen. -
PREMIUM
Het droomhuis van Daan (27) bleek een complete bouwval: ‘Keurder noemde het een kaartenhuis’
Huizenkopers hebben vaak geen flauw benul van funderingsproblemen, bleek onlangs uit onderzoek. Niet vreemd, als er op Funda vaak niets over staat. Het overkwam Daan (27) uit Utrecht, die bijna een ‘kaartenhuis’ kocht.
1 reactie
Resterende karakters 500
Log in en reageerWilly Hoppenbrouwers