Pfizer levert 40 miljoen coronavaccins aan arme landen, tegen kostprijs
De Amerikaanse farmaceut Pfizer levert dit jaar 40 miljoen doses van het Pfizer-BioNTech-coronavaccin aan het wereldwijde Covax-programma, een internationaal samenwerkingsverband van landen, bedrijven, organisaties en filantropen dat probeert ook armere landen van vaccins te voorzien.
Delen per e-mail
Pfizer-topman Albert Bourla beloofde vanavond op een persconferentie van wereldgezondheidsorganisatie WHO dat zijn bedrijf de doses, goed voor de vaccinatie van 20 miljoen mensen, tegen kostprijs zal leveren. Eerder deze week uitte WHO-directeur Tedros Ghebreyesus kritiek op de vaccinontwikkelaars, omdat ze er volgens hem op uit waren om winst te maken tijdens de pandemie, en vooral vaccins verkochten aan rijke landen.
De 40 miljoen doses, die vooral naar mensen in de gezondheidszorg zouden moeten gaan, zijn overigens maar een kleine druppel op een gloeiende plaat. Covax wil dit jaar 2 miljard coronavaccins leveren aan armere landen, die zelf vaak geen budget hebben om genoeg vaccins te kopen. Daarmee zou 27 procent van de bevolking van die landen kunnen worden ingeënt. Eerder zegden de farmaceuten AstraZeneca en Johnson&Johnson hun medewerking aan het programma al toe.
AstraZeneca: 150 miljoen
Van het vaccin van AstraZeneca, dat in de EU en dus ook Nederland nog niet is goedgekeurd, zullen waarschijnlijk dit kwartaal al bijna 150 miljoen doses beschikbaar komen. Dat gebeurt op basis van noodgebruik, toegestaan door de WHO, die daarover in februari een beslissing zal nemen.
,,De snelle en eerlijke verspreiding is niet alleen een morele verplichting, maar het is ook een noodzaak als het gaat om de volksgezondheid en economie”, zei WHO-baas Ghebreyesus. ,,De overeenkomst met Pfizer helpt COVAX om levens te redden, gezondheidssystemen te stabiliseren en de wereldwijde economie te herstellen.”
Verenigde Staten
Ghebreyesus had ook een bijzonder woordje in petto voor de Verenigde Staten, dat deze week na de beëdiging van Joe Biden als president bekend maakte de WHO trouw te blijven. De WHO-directeur bedankt vice-president Kamala Harris, met wie hij al kort na de inauguratie al sprak en ‘my brother’ Anthony Fauci, de belangrijkste gezondheidsadviseur van de Amerikaanse regering.
Bidens voorganger Donald Trump wilde vorig jaar juist afscheid nemen van de wereldgezondheidsorganisatie, die in zijn ogen niet transparant was en aan de leiband van China liep. De VS is van oudsher een belangrijke donateur van de WHO.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
1
Marijnissen: ‘Wat een geklungel met avondklok, kabinet was gewaarschuwd’
SP-leider Lilian Marijnissen zegt dat het kabinet vóór de invoering van de avondklok was gewaarschuwd voor juridische problemen. ,,Door ons, en door andere partijen in de Tweede Kamer. Wat een geklungel van het kabinet is dit’’, zei Marijnissen vanmiddag in de tweede aflevering van de verkiezingsserie De Lijsttrekkers op deze nieuwssite. -
Baudet zegt peilingen niet te geloven
Forum voor Democratie-voorman Thierry Baudet gelooft niet dat de peilingen kloppen. Baudets partij staat in de meeste peilingen nu op drie tot vier zetels, maar volgens hemzelf zouden dat er veel meer moeten zijn. Eerder riep hij zijn achterban op om op 17 maart in stemlokalen te gaan controleren of alles wel eerlijk verloopt. -
PREMIUMinterview
Jesse Klaver: ‘Wat we onze kinderen aandoen, dat kán niet’
In schoolklassen moeten maximaal 21 leerlingen zitten. GroenLinks wil dat die groepsgrootte wordt vastgelegd in het nieuwe regeerakkoord. De maatregel kost zo’n 1,5 miljard euro, een bedrag waar vooral beleggers voor moeten opdraaien via een transactietaks. -
PREMIUMVIDEO
Bevolking in armere landen pas in 2024 volledig ingeënt: ‘Eerder gaat corona niet weg’
De mondiale vaccinatie tegen het coronavirus is een gigaklus die tot 2024 kan duren. Unicef speelt hierin een belangrijke rol. ,,We staan aan de vooravond van de grootste operatie uit onze geschiedenis." -
Rutte wil brede coalitie met ‘redelijke partijen’
VVD-lijsttrekker Mark Rutte neemt vandaag in een brief op zijn partijsite vast een voorschot op de verkiezingsuitslag. Hij wil graag weer premier zijn, nu van een brede coalitie met ‘redelijke partijen’. Recentelijk sloot hij een kabinet met PVV en FvD uit.
-
PREMIUM
Khadija Arib onder vuur door anonieme critici: ‘Beeld dat het niet-wetende publiek heeft, klopt voor geen meter’
De populaire Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib krijgt na een harde aanval van anonieme critici ook bijval van Kamerleden. Woensdagmiddag publiceerde RTL Nieuws een verhaal waarin Arib wordt weggezet als ‘manipulatief’. Vijanden willen haar herverkiezing voorkomen. -
Klaver wil ook campagne voeren voor andere partijen
GroenLinks wil een stembusakkoord sluiten met D66, SP en PvdA. De partij wil voor én na de verkiezingen een blok vormen. Op een van de verkiezingsposters van GroenLinks staan daarom ook de namen van de lijsttrekkers van die ‘progressieve partners', zoals GroenLinks-leider Jesse Klaver ze noemt. -
VIDEO
Middelbare scholen weer open vanaf 2 maart, kappers mogelijk ook
Scholieren op de middelbare school kunnen vanaf volgende week weer naar de les. Dat heeft het kabinet vanmiddag besproken tijdens een overleg op het Catshuis. Bijna alle andere coronamaatregelen zullen echter worden verlengd na 2 maart, inclusief de avondklok.