Volledig scherm
PVV-leider Geert Wilders (m) op campagne voor de Provinciale Statenverkiezingen van 2015 met PVV-lijsttrekker in Noord-Holland Dannij van der Sluijs (r). © ANP

PVV-senator vindt dat Wilders moet opstappen na dramatische verkiezingsuitslag

De Noord-Hollandse PVV-senator Dannij van der Sluijs vindt dat Geert Wilders moet opstappen. ,,Ik denk dat zijn tijd voorbij is'', zegt hij na de voor de partij desastreuze uitslag bij de verkiezingen voor het Europees Parlement tegen de IJmuider Courant.

Afgaande op de exitpoll van de NOS en de tellingen van GeenPeil is de kans groot dat de PVV geen enkele zetel krijgt in het Europees Parlement. ‘PVV: 0 zetels. En normaal stapt een partijleider bij zoveel verlies op’, retweette hij ook.

Volgens Marjolein Faber, PVV-fractievoorzitter in de Eerste Kamer, is Van der Sluijs misnoegd over de samenstelling van de namenlijst voor de senaat. ‘Van der Sluijs is nog twee weken Kamerlid en spuugt zijn gal over het feit dat hij niet terugkomt op de EK-lijst. Heel sneu’, reageert ze op Twitter. 

Afgedankt 

Van der Sluijs en twee fractiegenoten in de Eerste Kamer (René Dercksen en Kees Kok) komen al een week niet meer opdagen bij fractievergaderingen en voeren ook geen debatten meer voor de PVV, meldde EenVandaag eergisteren. De drie senatoren voelen zich volgens bronnen afgedankt omdat zij geen plek kregen op de lijst voor de senaat. Binnen de PVV-fractie in de Eerste Kamer zou grote onenigheid zijn ontstaan. De drie PVV’ers wilden toen zelf niet inhoudelijk reageren op de ruzie.

PVV-fractievoorzitter in de Eerste Kamer Marjolein Faber verklaarde tegenover het actualiteitenprogramma dat de drie heren officieel nog deel uitmaken van de fractie en er niet uit zijn gezet. ,,Iedereen gaat op zijn eigen manier met teleurstellingen om. Ik heb verder persoonlijk geen problemen met de drie heren”, aldus Faber.