Raad van State: Afschaffen rechterlijke dwangsom in asielzaken mag niet
De Raad van State heeft een streep gezet door een deel van de tijdelijke wet die dwangsommen bij te trage asielzaken afschaft. De rechterlijke dwangsom is nodig, vindt de hoogste bestuursrechter, omdat een asielzoeker anders ‘geen effectief middel’ heeft om de staatssecretaris te dwingen op tijd een besluit te nemen.
Het afschaffen van deze zogeheten rechterlijke dwangsommen is daarmee in strijd met Europees recht, oordeelt de Raad van State vanochtend. Sinds de zomer van 2020 hebben asielzoekers niet langer recht op dwangsommen. In maart en april oordeelden twee rechtbanken al dat dit tegen Europees recht is. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) ging in hoger beroep bij de Raad van State. Die gaat daar voor één van de twee soorten dwangsom in mee.
De staatssecretaris voor Asiel moet in principe binnen zes maanden een beslissing nemen over een asielaanvraag. De IND redt dat vaak niet, omdat de dienst door het hoge aantal asielverzoeken kampt met grote achterstanden. Als de aanvraag te traag wordt behandeld, dan kan een asielzoeker naar de rechter stappen. Die kan de overheid de opdracht geven om voor een bepaalde datum een besluit te nemen. Als die datum verstrijkt, geldt er een rechterlijke dwangsom voor elke dag dat het besluit op zich laat wachten. De rechter bepaalt daarvoor het maximumbedrag.
Twee soorten dwangsommen
Er bestaat ook nog een ander soort dwangsom, de bestuurlijke dwangsom, die de overheid automatisch moet betalen als zij te laat een beslissing neemt - zónder dat je daarvoor naar de rechter stapt. Het maximumbedrag is daarvoor 1442 euro. Het kabinet wilde daar in asielzaken vanaf en maakte een tijdelijke wet om deze twee soorten dwangsommen te schrappen.
De Raad van State oordeelt nu dat de rechterlijke dwangsom moet blijven. Daarmee kan een asielzoeker wel druk uitoefenen op het rijk om snel over zijn of haar zaak te beslissen. De bestuursrechter houdt die dwangsom in stand omdat het ‘belangrijk’ is voor ‘de rechtszekerheid en het vertrouwen in de overheid’ dat beslissingen in de daarvoor gestelde termijn worden genomen.
De bestuurlijke dwangsom mag wel afgeschaft blijven. De bestuursrechter stelt dat een asielzoeker met die dwangsom de overheid er ‘niet toe kan bewegen tijdig een besluit te nemen’, omdat dat bedrag automatisch betaald moet worden. Ook stelt de Raad van State dat een asielprocedure ‘niet vergelijkbaar’ is met andere procedures in ons land.
Bekijk hier al onze video’s over de politiek:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Hoekstra ontbiedt opnieuw ambassadeur van Iran vanwege executie
De ambassadeur van Iran in Den Haag is opnieuw op het matje geroepen bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. De reden hiervoor was de executie dit weekeinde van de Brits-Iraanse oud-politicus Alireza Akbari, zei minister Wopke Hoekstra maandag. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
PREMIUM
Als een tijdbom tikt het migratievraagstuk door onder de coalitie
Een kabinetscrisis over de opvang van asielzoekers is afgewend. Maar daarmee is het probleem niet opgelost. Als een tijdbom tikt het migratievraagstuk door onder de coalitie. -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit.
-
Kabinet wist al weken dat Brussel ‘overgangsjaar’ voor mestregels niet zou accepteren
Het kabinet wist al weken dat de kans groot was dat Nederland van Europa geen uitzonderingen meer zou krijgen voor het uitrijden van mest. In een brief, die in handen is van de NOS, waarschuwt Eurocommissaris Virginijus Sinkevicius half december al dat Nederland te optimistisch is. -
-
-
Afgelopen kwartaal hoogste aantal asielverzoeken in jaren
In het afgelopen kwartaal hebben 10.600 mensen een eerste asielverzoek ingediend in Nederland. Dat is het hoogste aantal in jaren, zo blijkt uit cijfers van het CBS. -
Minister weigert klaphamerverbod, geeft geen gehoor aan ouders overleden Bram (12)
Minister Dilan Yesilgöz van Justitie en Veiligheid geeft geen gehoor aan de oproep van de ouders van Bram (12) uit Haaksbergen. Zij vindt een een landelijk verbod op klaphamers niet nodig. Gemeenten moeten dit zelf regelen, zegt zij. De VVD-fractie in de Tweede Kamer pleitte voor een landelijk verbod.