Volledig scherm
Minister Sander Dekker. © MARCEL VAN HOORN

Rechter moet aandelenpakket melden

Rechters en officieren van justitie die door hun werk kennis hebben van financieel gevoelige informatie, moeten binnenkort hun bepaalde financiële belangen melden. Zo’n zogenoemde insidersregeling bestaat al voor rijksambtenaren, politieambtenaren en militairen.

Het kabinet wil dit nu ook voor rechters en officieren van justitie, blijkt uit een wetsvoorstel dat minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) bekend heeft gemaakt.

Rechters en officieren van justitie hebben soms door de zaken die ze behandelen inzage in financieel zeer gevoelige informatie. Dat kan informatie zijn die van invloed kan zijn op aandelenkoersen, of waarmee ze hun voordeel zouden kunnen doen. Het kabinet wil van die situatie af.

,,Beoogd wordt het risico van financiële belangenverstrengeling en het risico van oneigenlijk gebruik van koersgevoelige informatie tegen te gaan’’, aldus Dekker.

Het kiest niet voor een algemene meldplicht, maar maakt het alleen verplicht voor specifiek aangewezen rechters en officieren van justitie. Hen kan ook worden verboden om bepaalde financiële belangen te hebben, net als hun naasten of zij die zakelijk aan de ambtenaren zijn verbonden. Om welke belangen dat precies gaat, staat niet specifiek in de wet. Nadere regels zouden moeten leiden tot een zogenoemde ‘verboden lijst’: een overzicht van financiële belangen waaraan bijzonder veel risico’s kleven.