Regels voor bijstand versoepeld: tot 1200 euro aan giften
Mensen in de bijstand mogen straks giften ontvangen tot 1200 euro per jaar, zonder dat zij daarom gekort worden op hun uitkering. Het is een van de ruim twintig maatregelen waarmee het kabinet de scherpe kantjes van de zogeheten Participatiewet wil afhalen.
Het wordt daarnaast makkelijker om vanuit de bijstand aan het werk te gaan en er komen ruimere mogelijkheden voor het geven van mantelzorg. Verantwoordelijk minister Carola Schouten (Armoedebestrijding) wil dat met deze aanpassingen ‘niet regels, maar de mens’ centraal komt te staan.
,,Het is belangrijk dat iedereen mee kan doen”, aldus Schouten. ,,Het liefst via werk. Voor wie dat niet mogelijk is, moet er een goed vangnet zijn.” De bewindsvrouw stelde eerder al vast dat de Participatiewet zo’n vangnet biedt, maar dat de strenge regels in de praktijk niet altijd uitpakken zoals ze zijn bedoeld.
Zo worden mensen nu al gauw gestraft als zij bijvoorbeeld van familie of buren af en toe een tas boodschappen krijgen, of hulp bij het betalen van de huur. Deze ‘boete op compassie’ moet verdwijnen, vindt Schouten.
‘Onschatbare waarde’
In de versoepelde regels komt volgens de minister ook de ‘onschatbare waarde’ van mantelzorgers tot uitdrukking. Wie van de bijstand leeft en niet kan werken hoeft niet langer toestemming te vragen om voor bijvoorbeeld een ziek familielid te zorgen.
De Tweede Kamer bespreekt de voorstellen van Schouten op 14 december. Het is de bedoeling dat de maatregelen ingaan in juli 2024.
Boodschappen
In 2020 ontstond er discussie, tot in de Tweede Kamer aan toe, over een conflict rond een vrouw met een bijstandsuitkering uit de gemeente Wijdemeren (Noord-Holland). Zij moest ruim 7000 euro terugbetalen omdat haar moeder af en toe boodschappen voor haar deed. De vrouw schond volgens de gemeente de inlichtingenplicht door dit niet te melden.
De rechter verlaagde de vordering op de vrouw uiteindelijk in hoger beroep: ze moest alsnog 2835 euro betalen.
Praat mee,
reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Fractievoorzitter Heerma op partijcongres CDA: politiek heeft te lang weggekeken
De politiek heeft te lang weggekeken, zei CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma zaterdag op het CDA-partijcongres in Amersfoort. De verschillen in Nederland zijn ‘gaan knellen’ en de sluimerende onvrede wordt steeds zichtbaarder. Politieke partijen moeten volgens Heerma daarom met ideeën komen en niet met ‘zure tweets’. -
7 vragen
Waarover gaan de Provinciale Statenverkiezingen, en wat hebben die te maken met de Eerste Kamer?
Op 15 maart mogen we weer met zijn allen naar de stembus, deze keer voor de Provinciale Statenverkiezingen. Maar waar stemmen we nou precies op? En wat hebben de provincies te maken met de Eerste Kamer? In dit artikel vind je alle antwoorden op vragen over de aankomende verkiezingen. -
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
met podcast
Forse strafeis OM: De Mos moet 22 maanden cel en ‘beroepsverbod’ voor 4 jaar krijgen
Het Openbaar Ministerie vindt dat Richard de Mos 22 maanden onvoorwaardelijke celstraf moet krijgen voor omkoping, corruptie en samenspanning met partijsponsoren. Ook pleit het OM voor een politiek-bestuurlijk beroepsverbod van 4 jaar voor De Mos en partijgenoot Rachid Guernaoui. Wat De Mos uitlegt als ombudspolitiek is ‘criminele vriendjespolitiek’, vindt justitie. -
PREMIUM2
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen.
-
ChristenUnie: Geef niet meteen boete bij boodschappen in de bijstand
De ChristenUnie komt met een spoedwet waardoor gemeenten barmhartiger kunnen zijn voor mensen in de bijstand. Aanleiding is het bericht over de vrouw uit Wijdemeren, die 7000 euro moest terugbetalen omdat ze boodschappen van haar moeder had gekregen. -
-
-
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
PREMIUM
Zoek de verschillen bij ‘gezamenlijk’ congres PvdA en GroenLinks: ‘De PvdA-zaal is grijzer’
Voor het eerst congresseren PvdA en GroenLinks grotendeels samen. In Den Bosch wedijveren voorstanders en critici van de linkse samenwerking om aandacht, maar winnen de voorstanders bij de stemmingen. ,,We zwemmen als makke lammetjes een trechter in!”
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer