Reiziger uit risicoland krijgt geen thuiszitplicht
Vakantiegangers die terugkeren uit een risicoland krijgen geen verplichte coronatest en worden ook niet gedwongen om twee weken in thuisquarantaine te gaan. Aan zo’n plicht zitten te veel haken en ogen, laat het kabinet weten.
Delen per e-mail
Wél roept minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid reizigers opnieuw dringend op om twee weken thuis te blijven na terugkomst uit een land met een negatief reisadvies. Ook vraagt het kabinet werkgevers en scholen om te stimuleren dat thuiskomers écht niet de deur uitgaan. Dat staat in een brief die De Jonge vrijdagavond naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
Wie nu terugkomt uit een gebied waar code rood of oranje geldt – zoals Antwerpen, Barcelona of Kroatië - wordt geadviseerd om twee weken thuis te blijven. De laatste dagen klonk de roep om aanscherping van dit advies steeds luider. Maar aan verplichte thuisquarantaine zitten volgens het kabinet te veel haken en ogen.
Op dit moment houdt de overheid niet precies bij welke reizigers terugkeren uit landen met een negatief reisadvies. Het kabinet laat daarom met spoed onderzoeken hoe reizigers toch geregistreerd kunnen worden, bijvoorbeeld aan de hand van passagierslijsten.
Verder bekijkt het kabinet of straks steekproefsgewijs – met een telefoontje van de GGD – gecontroleerd kan worden of mensen zich wel houden aan de twee weken thuisquarantaine. Met deze extra maatregelen moet worden voorkomen dat vakantiegangers uit risicogebieden het coronavirus in Nederland verspreiden.
Extra voorlichting
De afgelopen twee maanden zijn volgens de GGD enkele tientallen reizigers met corona via Schiphol het land binnengekomen. Toch worden reizigers nu niet verplicht om zich te laten testen. ,,Als iemand nog geen klachten heeft, lijkt een coronatest geen zin te hebben’’, zegt een woordvoerder van minister De Jonge. Wel komen er mogelijk steekproefsgewijze, vrijwillige coronatesten op Schiphol.
Een groep deskundigen adviseerde minister De Jonge vorige week om thuisquarantaine voor terugkeerders wél te verplichten. Maar het kabinet kiest ervoor om vakantiegangers aan te spreken op de eigen verantwoordelijkheid. Er komt een campagne met extra voorlichting over thuisisolatie voor iedereen die met het vliegtuig, de boot of de auto terugkeert uit een risicoland.
Regeringspartij D66 wil dat op Schiphol álle terugkeerders uit risicolanden worden getest op corona. ,,Wij zien het liefst dat het mogelijk is om iedereen te gaan testen’’, zegt D66-Kamerlid Jan Paternotte.
Bekijk onze video's over het coronavirus in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Ollongren twee weken in quarantaine na verblijf in Zweden
Minister en vicepremier Kajsa Ollongren (D66) zit de komende twee weken in thuisquarantaine in Amsterdam. Zij moet thuisblijven na een vakantie in Zweden, haar tweede thuisland. Voor Zweden geldt al enige tijd code oranje. -
Jongerenpartijen willen geen nieuw kabinet met Rutte
De jongerenorganisaties van zes politieke partijen vinden een nieuw kabinet met Mark Rutte aan het roer geen optie. In een gezamenlijke brief roepen zij hun moederpartijen op die boodschap dinsdag uit te spreken, als ze met Kamervoorzitter Khadija Arib gaan praten over de vastgelopen formatie. -
‘Uitsluiten van Rutte zorgt voor tweestrijd binnen ChristenUnie’
Het besluit van ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers om niet in een nieuw kabinet te gaan met premier Mark Rutte, heeft geleid tot een tweestrijd tussen de kiezers van de partij. Dat blijkt volgens het Nederlands Dagblad uit een enquête onder 1100 kiezers die afgelopen verkiezing op de ChristenUnie stemden. Slechts een krappe meerderheid (53 procent) vindt het een goed besluit van Segers om niet met Rutte te gaan regeren. -
PREMIUM
Teeven: ‘Als Kaag denkt te kunnen regeren met 7 linkse partijtjes moet ze dat maar lekker gaan doen’
Ja, Mark Rutte is wéér beschadigd. Ja, de formatie wordt lastig. Maar de VVD-leider is zeker geen sta-in-de-weg geworden bij de formatie, vinden ze binnen zijn eigen partij. ,,Juist niet”, zegt prominent Neelie Kroes bijvoorbeeld. -
PREMIUM
Ministapjes in formatie: geen cordon sanitaire rond Rutte
In de formatie draaien partijen nog steeds rondjes om elkaar heen. Maar sommigen lijken wel heel voorzichtig kleine stapjes in de richting van VVD-leider Rutte te zetten.
-
PREMIUM
Hoe komt politiek uit deze impasse? De bal ligt nu bij Arib
Eén ding is zeker: er moet een ‘verkennende informateur’ komen. Maar vooralsnog ziet niemand een uitweg uit de formatie-impasse. ,,Bezinnen en opnieuw beginnen.” -
PREMIUM
Rutte blijft: deze drie redenen houden de premier in het Torentje
Wie dacht dat Rutte zou sneuvelen na zijn zoveelste loopje met de waarheid, is bedrogen uitgekomen. Waarom blijft hij aan? En: waarom kan hij toch niet helemaal gerust het paasweekeinde in? -
Druk neemt toe: CU wil niet met Rutte in nieuwe coalitie, meerderheidsregering uit zicht
De politieke druk op VVD-leider Rutte neemt toe nu ook de ChristenUnie stelt niet in een coalitie te willen onder Rutte. ,,Daarvoor is er gewoon te veel gebeurd’’, zegt fractievoorzitter Gert-Jan Segers in het Nederlands Dagblad. Een meerderheidscoalitie met Rutte's VVD raakt daardoor uit zicht, de liberalen zijn niet van plan hun leider opzij te schuiven.