Volledig scherm
De Ridderzaal op het Binnenhof. © ANP

Renovatie Binnenhof moet anders; tijd voor architectenbureau OMA om het veld te ruimen?

Staatssecretaris Raymond Knops lijkt aan te sturen op een vertrek van het Rotterdamse architectenbureau OMA, dat de renovatie van een groot deel van het Binnenhof doet.

In een brief die hij vanavond naar de Tweede Kamer stuurde, rept de staatssecretaris van intensieve besprekingen met bureau OMA van coördinerend architect Ellen van Loon. Hij hoopt op een ‘minnelijke schikking’ als delen van het Voorlopig Ontwerp worden overgenomen.

Oud-D66-leider Alexander Pechtold heeft de partijen weer om tafel gekregen. De totaal verzuurde verhoudingen tussen de gebruikers van het Binnenhof en de ambtenaren van het Rijksvastgoedbedrijf zijn weer werkbaar, zo is de verwachting.

Het voorlopig ontwerp wordt niet eind juni, maar mogelijk begin november pas vastgesteld. Dat komt door de veldslag die heeft gewoed rond het gebouw dat architect Pi de Bruijn in de jaren 90 opleverde. De Bruijn is in beeld als mogelijk vervanger van bureau OMA.

Ook krijgen de Bouwbegeleidingscommissie (BBC) en het bestuur van de Tweede Kamer, het presidium van Khadija Arib, meer greep op de uitvoering van de verbouwing. Dat is een overwinning voor Arib, die aan de noodrem heeft getrokken. Mocht OMA inderdaad vertrekken, dan heeft Arib haar zin. Ze waarschuwde voor ‘twee kapiteins op één schip.’