Rinnooy Kan onderzoekt vermeende beïnvloeding Koninklijk Huis in zaak-Poch
Alexander Rinnooy Kan gaat onderzoek doen naar vermeende beïnvloeding vanuit het Koninklijk Huis in de zaak rond Julio Poch. De Tweede Kamer had om een onafhankelijk onderzoek gevraagd. Het moet voor 1 juni volgend jaar klaar zijn, schrijft demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) aan de Kamer.
De oud-piloot Poch werd in 2009 door Nederlandse medewerking aangehouden in Spanje. Hij werd vervolgens uitgeleverd aan zijn voormalige vaderland Argentinië vanwege mogelijke betrokkenheid bij dodenvluchten tijdens de dictatuur van Jorge Videla. Tegenstanders van het regime werden toen uit vliegtuigen gegooid. Poch werd na jaren vrijgesproken.
Later volgde in Nederland een onderzoek naar de gang van zaken rond Poch. Dat werd uitgevoerd door Ad Machielse, voormalig advocaat-generaal bij de Hoge Raad. In zijn rapport wordt melding gemaakt van een telefoongesprek uit 2007 van een vrouw die claimde dat zij belde vanuit kringen rond het Koninklijk Huis.
Het telefoontje was gericht aan de Nederlandse vertegenwoordiger van Eurojust, dat een faciliterende rol speelde bij het vooronderzoek naar Poch. De belster vond de situatie pijnlijk voor toen nog prinses Máxima. Haar vader maakte destijds deel uit van het regime-Videla. Navraag over het belletje door Machielse leidde tot niets en het Openbaar Ministerie besloot daarop geen verder onderzoek te doen.
Mogelijke inmenging
Maar de Tweede Kamer wilde wel opheldering over de mogelijke inmenging. De commissie onder leiding van Rinnooy Kan zal onder meer kijken hoe het kon dat in 2007 informatie over het onderzoek naar Poch buiten het Openbaar Ministerie en de Nationale Recherche bekend kon zijn. Daar waren destijds heel weinig mensen van op de hoogte.
Rinnooy Kan is oud-senator van D66. Hij was eerder voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW en de Sociaal-Economische Raad (SER). Hij is ook lid geweest van de raad van bestuur van de ING Groep.
Vorige maand werd er overeenstemming bereikt over een schadevergoeding voor Pochs gevangenschap in zijn vaderland en gemaakte materiële kosten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Julio Poch wil hogere schadevergoeding van minister Grapperhaus voor advocaatkosten
De Nederlands-Argentijnse oud-piloot Julio Poch is minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) erkentelijk voor de tegemoetkoming van 700.000 euro voor de acht jaar dat hij in Argentinië onterecht in de cel heeft gezeten. Dat zegt zijn advocaat Geert-Jan Knoops. Die benadrukt wel dat het bedrag niet toereikend is voor de advocaatkosten en de opgelopen schulden in die periode. ,,Omdat het besluit van de minister onherroepelijk is, hopen we daarom nu op een aanvullend besluit’’, aldus Knoops. -
Nodige kritiek op fletse gezicht VVD na twaalf jaar regeren: ‘Te weinig discussie in de VVD?’
De VVD viert haar 75ste verjaardag. Er is de nodige kritiek op het fletse gezicht van de partij na twaalf jaar regeren. Maar kom daar niet om bij Frits Korthals Altes, die er vrijwel vanaf het begin bij was. -
Afrekening na excuses voor slavernijverleden verdeelt Kamer
Na de excuses van het kabinet voor het slavernijverleden, gaat het nu over het geld dat ermee gepaard gaat. De 229 miljoen die is gereserveerd, is voer voor discussie in de Tweede Kamer. -
PREMIUM
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit.
-
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
-
-
Minister Adema weer door het stof over mestregels: had Kamer beter moeten informeren
Landbouwminister Piet Adema erkent dat hij de Tweede Kamer beter op de hoogte had moeten houden van de gang van zaken rond de strengere mestregels waar Nederland van de Europese Commissie aan moet gaan voldoen. Hij had een ‘aanvullend signaal’ moeten geven over de zorgen die daarover leefden in Brussel, vindt hij achteraf. Dat hij dat naliet zegt hij te betreuren. -
Hoeveel mag een bank van ons weten om witwassen te bestrijden? Kamer twijfelt
Een nieuwe wet om het witwassen van crimineel geld tegen te gaan, zorgt voor kopzorgen in de Tweede Kamer. Er is vrees dat de privacy van onschuldige burgers in de knel komt.