RIVM: Besmettingsgraad lijkt flink te dalen

VIDEOHet coronavirus boet al vanaf 16 maart aan kracht in en die trend lijkt door te zetten. Dat zegt RIVM-directeur Jaap van Dissel in de Tweede Kamer. Die conclusie betekent niet dat de maatregelen gelijk versoepeld kunnen worden.

De verspreidingskracht van het virus neemt sinds het kantelpunt (stabilisering van de uitbraak) half maart volgens de RIVM-baas per dag verder af, maar er komen nog nieuwe patiënten bij.

Jaap van Dissel, directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM, praat de Tweede Kamer bij over het coronavirus.
Volledig scherm
Jaap van Dissel, directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM, praat de Tweede Kamer bij over het coronavirus. © ANP
Quote

Volhouden van maatrege­len is nu cruciaal. Als we dit loslaten gaat die curve weer stijgen

Jaap van Dissel, directeur RIVM

 ,,Volhouden van maatregelen is nu cruciaal. Als we dit loslaten, gaat die curve weer stijgen. Dan stijgt ook weer de vraag naar (intensieve) zorg”, aldus Van Dissel tegen Kamerleden in een briefing over het coronavirus. 

Ook het aantal meldingen van patiënten bij de GGD en het aantal opnames loopt de laatste dagen terug. Natuurlijk zijn er ook heel veel mensen waarvan helemaal niet bekend is dat ze ziek thuis zitten met corona. 

Verder vlakt de groei van het aantal nieuwe patiënten en het totaal aantal patiënten op de intensive care recent af, maar Van Dissel waarschuwt de parlementariërs dat daar nog geen sprake hoeft te zijn van een trend.  

Daarnaast tonen de grafieken dat de bezetting van de ic‘s pas half juli weer zakt onder de gebruikelijke capaciteit, die 1150 plaatsen bedraagt. De voorspelde piek ligt rond 1 mei, als er alleen voor coronapatiënten al 2400 ic-plekken nodig zijn. Daar komen andere ernstig zieken nog bij. 

Volgens Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, komen we bij in totaal meer dan 2400 benodigde IC-plekken terecht in een crisisscenario. In dat geval moeten mensen op noodlocaties worden behandeld en is er te weinig personeel. Ook schieten hulpmiddelen tekort. Afdelingen moeten dan op 200 procent draaien. Gommers: ,,De minister moet beslissen wanneer het zo ver is.”  

Bekijk hieronder onze video's over het coronavirus.