Rutte: Geen Nederlandse troepen naar Oekraïne
videoDe militaire steun die Nederland Oekraïne wil bieden, zal niet bestaan uit Nederlandse troepen. ,,Daar is geen sprake van", zei minister-president Mark Rutte in zijn eerste wekelijkse persconferentie in een jaar tijd.
Minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken liet gisteren in een Kamerdebat weten dat het kabinet ‘welwillend kijkt’ naar een eventueel verzoek van Oekraïne om wapens te leveren en te helpen bij ‘defensieve militaire steun’. Of daarmee gedoeld wordt op wapensystemen of trainingen voor de Oekraïense krijgsmacht, wilde Rutte niet zeggen. ,,Daarover ga ik niet speculeren in het openbaar.” Ook wilde hij niet zeggen of er al een Oekraïens verzoek ligt.
Bij de grens tussen Oekraïne en Rusland is Rusland al een klein jaar bezig met een grote troepenopbouw. Inmiddels zijn er meer dan honderdduizend Russische militairen verzameld in de grensstreek. ,,Een buitengewoon zorgelijke situatie", zei Rutte, die begin februari met Hoekstra naar de Oekraïense hoofdstad Kiev reist omdat Nederland zich ‘zeer verbonden’ voelt met het land. ,,Dit is gevaarlijk voor de hele wereld. Dit gebeurt zo dichtbij. Oekraïne is niet de EU, maar wel Europa. Zo dichtbij huis.”
Flagrante schending
,,Het is fijn dat er een breed politiek front is dat zegt dat er een strak sanctiepakket moet liggen mocht Rusland Oekraïne binnenvallen.” Of Rutte ook verwacht dat dat gebeurt, zei hij niet. ,,Ik kan niet in het hoofd van Poetin kijken, maar het moet wel duidelijk zijn dat we niet rustig reageren.” Een inval zou ‘zo’n flagrante schending zijn van wat tussen beschaafde volken betamelijk is’, oordeelt Rutte.
Hoekstra zei na afloop van de ministerraad dat de internationale gemeenschap ‘in de eerste plaats’ inzet op diplomatieke oplossingen. ,,Door te praten, overleggen, onderhandelen.” Zo overlegden de Amerikaanse en Russische ministers van Buitenlandse Zaken vandaag in Gèneve. ,,Maar onderdeel van zo'n dialoog is wel dat er forse consequenties kunnen volgen.” Hoekstra wil ‘aan de voorkant aangeven dat agressie consequenties kan hebben’.
Rutte ‘hoopt’ dat de EU snel overeenstemming bereikt over een sanctiepakket dat in gaat mocht Rusland Oekraïne binnenvallen. Dat is nog niet zo makkelijk: over zulke sancties moeten de Europese lidstaten het unaniem eens zijn. Rutte denkt dat dat gaat lukken: ,,De consensus zal toenemen over het belang van een gezamenlijke Europese positie.”
Gesprekken gaan door
Rusland en de Verenigde Staten zetten ondertussen hun gesprekken voort. Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, was het laatste crisisoverleg, vanmiddag in een sjiek hotel in de Zwitserse stad Genève ondanks al het verbale geweld toch hoopvol. Zowel Blinken als zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov willen dat hun gesprek spoedig wordt voortgezet.
De tot nu toe weinig toeschietelijke Lavrov zei kort na de ontmoeting dat hij hoopt dat de spanningen kunnen afnemen. ,,Het was een belangrijk gesprek. Nu begrijpen we elkaars standpunten beter”, reageerde Blinken. ,,We kunnen nu verder met het vergroten van het onderlinge begrip, maar dan moet de Russische agressie richting Oekraïne stoppen. Rusland moet daar militairen weghalen.”
Voor Rusland was het belangrijk om antwoord te krijgen op eisen die Moskou eerder had gesteld. De VS komen volgende week met de antwoorden. ,,Aan dat antwoord kunnen we zien of we op de juiste weg zitten”, zei Lavrov.
Zorgen
De Russische minister benadrukte dat de acties van de Navo hem hoog zitten. ,,We zijn bezorgd over de wapens en militairen die het Westen naar Oekraïne stuurt.” Rusland is zelf al maanden bezig met het vergroten van de troepenmacht in de buurt van de Oekraïense grens. Blinken zei vrijdag dat er meer wapens geleverd gaan worden aan Oekraïne.
De spanningen tussen Rusland en het Westen zijn hoog opgelopen door het conflict in Oekraïne. Sinds 2014 woedt er een burgeroorlog in het oosten van het land. De Navo-landen vrezen een Russische inval. De afgelopen tijd hebben meerdere leiders hun steun uitgesproken aan Oekraïne en het Kremlin gewaarschuwd voor de gevolgen van een inval.
Rusland herhaalde voor niemand bang te zijn.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Kabinet staat open voor defensieve wapenleveranties aan Oekraïne
Het kabinet staat open voor defensieve militaire steun aan Oekraïne. Dat zei minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) in de Tweede Kamer. Ook een meerderheid in de Tweede Kamer sluit het leveren van defensieve wapens niet uit. -
PREMIUMVideo
Overleg in Genève ‘laatste kans’ voor afwenden oorlog Oekraïne
Antony Blinken en Sergej Lavrov, de bazen van de Amerikaanse en Russische diplomatie, ontmoeten elkaar vandaag in Genève voor wat ‘een laatste poging’ heet om een dreigende oorlog in Oekraïne af te wenden. -
De nare bijsmaak van de term Human Resources: ‘Mensen zijn geen productiemiddelen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: Human Resources -
PREMIUMmet video
Kritische kinderen in bijzonder vragenuur: 'Het staat op camera, dus nu moet je wel’
Een keer geen kale koppen en grijze haren in de Tweede Kamer, want vandaag mochten kinderen de ministers ondervragen in de bekende blauwe stoelen van de Kamerleden. Met ingewikkelde vragen en kritische interrupties maakten de ondervragertjes het niet makkelijk voor het kabinet . -
met video
Kabinet hield zich voor derde keer op rij niet aan financiële spelregels, vraagtekens bij 15,5 miljard euro
Voor het derde jaar op rij heeft het kabinet zijn eigen financiële spelregels overtreden. Zo legde het Rijk zich vast op 15,5 miljard euro aan (toekomstige) betalingen, terwijl niet duidelijk is of dat geld wel correct zou worden besteed. Bij nog eens 3,3 miljard aan besteed geld, leven ook nog vragen.
-
Benzine in Duitsland vanaf volgende week 50 cent per liter goedkoper dan in Nederland
Duitsland voert op 1 juni een accijnsverlaging door, waardoor een liter Euro 95 dan 1,72 euro kost. Dat is bijna vijftig cent minder dan in Nederland. Ten opzichte van de Nederlandse adviesprijs bedraagt het verschil zelfs meer dan 60 cent. -
PREMIUM
Wantrouwen in Den Haag leidt tot problemen in de rest van het land
Elke week schrijft politiek verslaggever Hans van Soest over wat er speelt in Den Haag in Onder Politici. Deze week: wantrouwen in Den Haag leidt tot problemen in de rest van het land. -
PREMIUMBinnenkijken
Ze wonen in een stijlvol herenhuis, toch vertrekken Birgit en Martin voor ander pareltje
Birgit Verwer en Martin Hoorweg verkopen hun prachtige herenhuis aan de Valkenboslaan in Den Haag. Ze wilden al langer de stad uit, en hebben nu het pareltje gevonden dat ze zochten, in het buitengebied van het Achterhoekse Doetinchem wel te verstaan.