Rutte lijkt steeds meer bondgenoten om zich heen te verzamelen om rem te zetten op migratie
Met videoFrankrijk en Nederland gaan in de Europese Unie samen optrekken ‘om de asielstroom weer beheersbaar te maken’. Dat vertelde premier Rutte na een bezoek van de Franse president Macron aan Den Haag.
Frankrijk en Nederland zijn het ‘verregaand eens’ over de kwestie migratie binnen de Europese Unie, zei Rutte na afloop. Hij wil met andere Europese landen kijken hoe ‘de bestaande systemen als Frontex en het Dublinverdrag’ effectiever ingezet kunnen worden om verdere asielcrises op Europese grond te voorkomen.
Misbruik door mensensmokkelaars
Ook in Frankrijk merken ze dat de huidige asielsystemen niet goed genoeg werken, zegt Macron. ,,We moeten het systeem efficiënter maken. Het wordt nu te veel misbruikt door mensensmokkelaars.’’ Het verbaast hem ook niet veel dat de twee het met elkaar eens zijn, lacht Macron. ,,We komen vanuit dezelfde politieke achtergrond.”
Rutte lijkt steeds meer bondgenoten om zich heen te verzamelen die samen met hem de lastige discussie aangaan om een rem te zetten op het aantal asielzoekers dat naar Europa komt. In Nederland heeft hij zijn eigen VVD-achterban moeten beloven dat voor elkaar te krijgen. VVD’ers vinden dat de asielstroom omlaag moet omdat het Nederland het huidige aantal van zo'n 100.000 migranten per jaar niet aankan. Overigens zijn dat niet alleen asielzoekers, maar voor het grootste deel arbeidsmigranten.
Subsidie voor groene industrie
Een ander belangrijk gespreksonderwerp met Macron was de Amerikaanse Inflation Reduction Act (IRA). Dat ambitieuze plan van de Amerikaanse president Joe Biden, viel niet in goede aarde bij Europese leiders. Biden belooft gigantische subsidiepakketten aan bedrijven, waardoor Europese bedrijven op achterstand komen te staan. Macron wil een ‘agressieve’ reactie vanuit de EU op handen zetten, door ook hier bedrijven meer geld te geven als ze investeren in vergroening, maar Nederland houdt liever de hand op de knip.
Toch is er vandaag ‘een eerste stap gezet’ om tot een compromis te komen, zegt Rutte. ,,We moeten onze groene technologische economieën verder versterken.” Nederland wil nog niet met extra geld komen, maar eerst kijken naar ‘geld wat al in bestaande potten zit’. Daarnaast is Rutte ook bereid te kijken naar staatssteun.
Vriendschap met Frankrijk versterkt
Over beide onderwerpen wordt verder gesproken bij een ingelaste bijeenkomst van de Europese regeringsleiders op 9 en 10 februari. ,,En dat alles tegen de achtergrond van de verschrikkelijke oorlog in Oekraïne”, zegt Rutte.
Macron en Rutte onderschrijven de goede, bilaterale banden tussen Nederland en Frankrijk. ,,De vriendschap met Frankrijk was altijd al belangrijk”, zegt Rutte. ,,Met president Macron is de band alleen maar versterkt.” In april komt de Franse president met zijn vrouw op officieel staatsbezoek ‘om samen met de koning en koningin die vriendschap te vieren’.
Bekijk hier al onze video’s over de politiek:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Met video
Tellers zakken door hun hoeven door stembiljetten zo groot als landkaarten en hoge opkomst
Te grote, moeilijk hanteerbare stembiljetten en een hoger dan verwachte opkomst van kiezers. Dat was waarom stemmentellers de nacht na de stembusgang in verschillende gemeenten door hun hoeven zakten. De verantwoordelijke autoriteiten zullen dit ongewenste fenomeen onder de loep nemen in evaluaties, laten ze weten. -
PREMIUMtips
De muren toe aan een likje verf? Zo kies je de juiste kleur
De gemiddelde Nederlander geeft de muren in huis elke drie tot vier jaar een nieuw kleurtje. Maar hoe kies je een goede tint? Heleen van Gent, kleurexpert bij AkzoNobel, geeft advies. -
PREMIUMhuisarts vertelt
‘Vroeger keken we ’s avonds samen naar Disney+, maar nu wil ze niet meer’
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken. Deze week behandelt hij een patiënt met ernstige buikklachten. -
PREMIUM
Opluchting bij staatssecretaris over asielopvang zal van korte duur zijn
De spreidingswet ligt eindelijk in de Tweede Kamer, maar daar heeft staatssecretaris Van der Burg (Asiel, VVD) deze lente en zomer nog niks aan. Een jaar nadat er asielzoekers buiten moesten slapen bij Ter Apel, dreigt daarom weer een ellendige asielzomer. -
Met deze tool zie jij op welke toeslag of welk potje geld je recht hebt
Zorgtoeslag, huurtoeslag, bijzondere bijstand. Er zijn veel potjes met geld maar mensen weten ze vaak niet te vinden. Om die reden lanceren schuldhulporganisaties Geldfit en VoorzieningenWijzer nu een online Potjes-check. Zo kun je zelf raadplegen op welke voorzieningen je recht hebt.
-
PREMIUMcrisisoverleg
CDA’ers in beraad over historisch verlies, pleiten voor ander stikstofbeleid: ‘Trek desnoods stekker eruit’
CDA-leider Wopke Hoekstra hoort dinsdag hoeveel provinciale partijvoorzitters hem steunen. Maar hoe dan ook: veel CDA’ers willen dat de partij veel harder afstand neemt van het stikstofbeleid van het kabinet. ‘Trek desnoods de stekker uit de coalitie’. -
-
-
Minister wil dat altijd tweede begeleider meekijkt in kinderopvang: desnoods groepen sluiten bij personeelstekort
Minister van Sociale Zaken Karien van Gennip wil vasthouden aan de regel dat er in de kinderopvang altijd iemand meekijkt of meeluistert met de pedagogisch medewerker. Kinderopvanglocaties moeten in het uiterste geval groepen sluiten als zij zich niet aan dit vierogenprincipe kunnen houden. Het personeelstekort in de sector mag geen excuus zijn. -
met video1
Caroline van der Plas na gesprek met Rutte: ‘Situatie is onhoudbaar, ik verwacht verkiezingen’
BBB-voorvrouw Caroline van der Plas denkt niet dat het kabinet het einde van het jaar haalt. Bij regeringspartijen VVD en CDA bespeurt zij wel enige bereidheid om met haar mee te bewegen in het stikstofdossier, maar ze verwacht dat D66 ‘de poot stijf houdt’.