Volledig scherm
Rutte en Merkel tijdens een eerdere ontmoeting © EPA

Rutte overlegt met Merkel en haar opvolger over topposities Europa

Premier Mark Rutte heeft vandaag in Berlijn een werklunch met de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Het is ter voorbereiding van twee bijeenkomsten van Europese staats- en regeringsleiders eind deze maand en medio volgende maand.

De toekomstige agenda van de Europese Unie zal worden besproken net als de verdeling van de belangrijkste Europese topposities. Na de Europese verkiezingen van volgende week komt er een nieuwe Europese Commissie. Verder spreken ze spreken over onder meer migratie, klimaat, interne markt en veiligheid.

Verder maakt Rutte ook nog kennis met Annegret Kramp-Karrenbauer, de vermoedelijke opvolger van Merkel als regeringsleider. Ze is eind vorig jaar al Merkel opgevolgd als leider van haar partij CDU. Daarmee maakt Kramp-Karrenbauer een grote kans de nieuwe bondskanselier te worden. Merkel is aan haar laatste termijn als bondskanselier bezig.

  1. Kritiek Baudet op abortus, euthanasie en werkende vrouwen zorgt voor ophef

    Kritiek Baudet op abortus, euthanasie en werkende vrouwen zorgt voor ophef

    Thierry Baudet, de leider van Forum voor Democratie, laat zich in een nieuw essay kritisch uit over de Nederlandse omgang met abortus en euthanasie. Ook beklaagt hij zich over de moderne vrouw die volgens hem verwoed een carrière nastreeft en daardoor nauwelijks meer kinderen krijgt. Op internet zijn de woedende reacties niet van de lucht. Baudet zelf is zich van geen kwaad bewust en noemt de berichtgeving ‘tendentieus'.