Volledig scherm
Minister Sigrid Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking (D66) bij aankomst op het Binnenhof voor de wekelijkse ministerraad op het Binnenhof. © ANP

Sigrid Kaag neemt taken van Zijlstra voorlopig over

Minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) neemt de taken van de afgetreden minister Halbe Zijlstra van Buitenlandse Zaken tijdelijk waar. Dat laat de Rijksvoorlichtingsdienst desgevraagd weten.

Het zal een paar weken duren voordat er een opvolger voor Zijlstra is gevonden. Volgens premier Mark Rutte (VVD) nemen het kabinet en zijn partij even de tijd om een nieuwe minister te vinden. ,,Hier waren we niet op voorbereid.''

De grote vraag is wie koning Willem-Alexander gaat beëdigen. Doorgaans zoekt Rutte naar VVD’ers die hij kent als zijn broekzak. Geen experimenten! Ook in dit kabinet selecteerde hij trouwe vazallen. Het ligt zeer voor de hand dat hij zal kijken bij zijn vertrouwelingen.

De VVD'er Zijlstra maakte vandaag bekend af te treden. Hij was onder vuur komen te liggen omdat hij heeft gelogen over zijn aanwezigheid bij een ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin.