Slob wil proef doen met sneltesten op school: ‘Bij de voordeur testen: corona ja of nee’
Onderwijsminister Arie Slob gaat experimenteren met coronasneltesten voor leerlingen en leraren. Zo moet worden voorkomen dat het onderwijs korte of langere tijd stilligt als veel scholieren of docenten ziekteklachten krijgen. Regelmatig moeten scholen daardoor tijdelijk sluiten.
Delen per e-mail
Slob zei vandaag in een Kamerdebat met de pilots op een bepaald aantal scholen te willen beginnen zodra de sneltests zijn goedgekeurd. ,,Ze moeten wel echt valide zijn. Op dit moment zijn ze nog niet betrouwbaar.” Een sneltest geeft binnen 20 minuten een uitslag.
In de tussentijd kijkt zijn ministerie al hoe de proeven kunnen worden opgezet. Hoewel het aantal docenten dat na een coronatest een positieve uitslag krijgt met ongeveer 5 procent stabiel blijft, loopt het aantal besmettingen onder tieners op. Daardoor ontstaan er met name problemen op middelbare scholen. Dat probleem is ‘lastig’ stelt Slob, omdat deze jongeren ‘heel weinig of helemaal geen last’ van ziekteverschijnselen hebben.
Daarom kunnen sneltesten uitkomst bieden, denkt hij. ,,Je kunt bij de voordeur gaan testen, met enige regelmaat. Dan weet je: hebben leerlingen corona ja of nee? Zo ja, dan kunnen ze per direct in quarantaine en kunnen ze klasgenoten niet meer besmetten.”
Wattenstaafje
Een consequentie van die optie is dat leerlingen ‘een aantal keer per week een wattenstaafje in een lichaamsdeel krijgen’. ,,Ik heb gehoord dat dat geen pretje is.” Een andere mogelijke strategie, zegt de ChristenUnie-bewindsman, is om bij een grote uitbraak in een regio te gaan testen.
Coalitiepartijen D66 en VVD vroegen zich af of het wel een proef moet zijn. D66-Kamerlid Paul van Meenen ziet het liefst dat de sneltests zodra die zijn goedgekeurd worden ingezet op álle scholen. ,,Dan is er toch geen pilot meer nodig?” VVD-Kamerlid Rudmer Heerema wil dat de experimenten flexibel worden en dat scholen die niet deelnemen toch mee kunnen doen als daar een groot aantal besmettingen is.
Langere kerstvakantie
Om het aantal besmettingen op scholen de kop in te drukken, stelde het Outbreak Management Team, de experts die het kabinet over het virus adviseren, gisteren voor te onderzoeken of de kerstvakantie met een week kan worden verlengd. Slob wilde niet zeggen hoe hij daarover denkt en wil het onderzoek afwachten. ,,Wat ik gisteren zag was ietsjes voorbarig. Het OMT gaat daar niet over.”
Volgens SP-Kamerlid Peter Kwint kan een langere kerstvakantie op de langere termijn juist bijdragen aan de continuïteit, vooral nu scholen nu soms dichtgaan, soms met halve klassen zitten en soms digitaal onderwijs geven. ,,Is dat voor de ontwikkeling van kinderen niet beter dan half wel/half niet.” CDA-Kamerlid Michel Rog is geen voorstander van een nieuwe, korte schoolsluiting. ,,We moeten daar uiterst terughoudend mee zijn.”
Ventilatie
Nu het kwik daalt, is de Kamer niet te spreken over de trage manier waarop Slob de ventilatie op scholen aanpakt. Die laat op veel scholen te wensen over, waardoor in veel klassen de ramen – ook met de winter in zicht – wijd openstaan. Voor de aanpak van hun ventilatiesysteem kunnen scholen pas op 1 januari geld aanvragen. Dat vindt de Kamer veel te laat, omdat zij al in de zomer hun zorgen over ventilatie hebben geuit.
,,Dat had allang geregeld moeten zijn”, vindt PvdA-Kamerlid Kirsten van den Hul. ,,Toen het nog 25 graden was”, viel GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld haar bij. ,,Dit is een halfjaar geleden al aangekaart, we moeten daar vaart achter zetten.” CDA-Kamerlid Michel Rog vroeg zich af hoe de arbeidsinspectie daar naar kijkt: ,,Leraren zitten zich nu te vernikkelen in het lokaal.”
Bekijk hieronder al onze video's over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMreconstructie
Het einde van Rutte III: een onvermijdelijke val in slow motion
Op kousenvoeten diende de val van het kabinet zich aan. Niemand wilde ruzie. Al was daar wel een draai van Rutte voor nodig. -
GroenLinksers boos over negeren basisinkomen: ‘Partijbestuur handelt ondemocratisch’
Een groep GroenLinksers is boos op de partijtop. Een motie over het basisinkomen, die op het partijcongres in juni vorig jaar door 96 procent van de leden werd aangenomen, is volgens hen ‘totaal genegeerd’. De groep wil op het partijcongres van zaterdag een motie van treurnis indienen. -
GroenLinks-leider Klaver wil ‘progressieve alliantie’ met PvdA, SP en D66
GroenLinks-leider Jesse Klaver wil dat zijn partij niet alleen met de PvdA, maar ook met SP en D66 een ‘progressieve alliantie’ sluit. De vier zouden moeten afspreken elkaar niet aan te vallen in de verkiezingscampagne en samen op te trekken ‘tegen rechts’. ,,En vooral: elkaar vasthouden bij de formatie. Dan krijgen we het meest progressieve kabinet van deze eeuw.” -
Alleen gevaccineerd naar een festival? ‘We moeten het er echt over hebben’
Wordt een popconcert of festival in 2021 het exclusieve terrein voor mensen die een vaccinatie tegen corona hebben? Voor Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals (VNPF) is het een optie. ,,Ik snap dat het lastig is, maar we moeten het erover hebben", zegt directeur Berend Schans. -
PREMIUM
Val kabinet geeft Pieter Omtzigt geen voldoening: ‘De staat functioneert niet meer’
Pieter Omtzigt is een hoofdrolspeler in het blootleggen van de toeslagenaffaire. Maar voldoening geeft het opstappen van kabinet-Rutte III het CDA-Kamerlid niet. „Ik wil dat er ook echt een keer iets verandert in de manier van politiek bedrijven.”
-
Wellicht nog minder bezoek thuis, kabinet polst oppositie over avondklok
Het kabinetsbesluit over het instellen van een avondklok zal nog enkele dagen op zich laten wachten. Het kabinet polst de oppositie daarover en kijkt ook intensief naar alternatieven, zoals nog maar één bezoeker thuis. Extra ingrijpen lijkt onvermijdelijk. -
video
Miljarden extra coronahulp voor bedrijven
Het kabinet trekt 7,6 miljard euro extra uit om bedrijven door de coronacrisis te helpen en zo veel mogelijk banen te redden. Nu het vaccineren is gestart en het einde van de pandemie in zicht komt, hoopt het kabinet zo te voorkomen dat bedrijven alsnog omvallen. -
PREMIUM
Hier komt het grootste coronatestlab van Nederland: 35.000 tests per dag
Medewerkers van laboratoriumgigant Eurofins stampen momenteel in Rijswijk het grootste coronatestlab van Nederland uit de grond. Over niet al te lange tijd worden in het voormalige laboratorium van Shell enkele honderdduizenden tests per week geanalyseerd. Deze site kreeg een exclusieve rondleiding.