Stations op de schop: betere aansluitingen en extra fietsenstallingen
VIDEOHet kabinet neemt samen met de regio meerdere belangrijke stations en hun omgeving op de schop. Dat is besloten na overleg met bestuurders in het land. Ook krijgen tientallen stations extra fietsenstallingen, in navolging van het Klimaatakkoord.
Delen per e-mail
Zo wordt station Nijmegen (Gelderland) een groot project. Dat moet in in 2029 ‘een knooppunt van reizen, werken en wonen’ zijn, schrijft staatssecretaris Van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) aan de Tweede Kamer. Er komen 2000 woningen bij in het gebied en op het station wordt het makkelijker om snel over te stappen tussen trein, bus en fiets.
Daarnaast komt er in Nijmegen een nieuwe ondergrondse fietsenstalling, met aparte fietsverbindingen zodat fietsers en bussen elkaar niet meer kruisen. Voor de aanpak van het stationsgebied is 116 miljoen euro nodig. De NS draagt daarnaast 5 tot 10 miljoen euro bij aan de vernieuwing van de stationshal.
Ook in Zoetermeer (Zuid-Holland) wordt het stationsgebied aangepakt: door een nieuwe stationshal, betere aansluiting op de brug over de A12, plaats voor 1000 extra fietsen en de bouw van 4500 huizen in de komende jaren. In het hele gebied wordt de komende jaren 21,5 miljoen euro geïnvesteerd.
Sociale veiligheid
Met deze investering zorgen we dat je je fiets kwijt kunt bij het station, zodat je makkelijk je reis met de trein, bus, deelauto of metro kunt vervolgen
Amsterdam Lelylaan (Noord-Holland) puilde voor corona uit zijn jasje en veel reizigers klaagden over de sociale veiligheid op het station. Rijk en regio hebben afgesproken dat er in 2025 een vernieuwd stationsgebouw staat ‘waar reizigers zich prettig en veilig voelen’. Ook de nieuwe fietsenstalling wordt dan opgeleverd. Trein, bus, metro gaan beter op elkaar aansluiten. Totale kosten: 71 miljoen euro.
Voor Den Bosch (Noord-Brabant) is afgesproken dat er een verkenning start naar de aanpak van het station. ’s-Hertogenbosch is een belangrijk ov-knooppunt, ook in de toekomstige plannen. Een extra perron en nieuwe passerelles (verbindende voetgangersbrug) boven de sporen moeten ervoor zorgen dat het station plek biedt aan meer treinen en meer reizigers. Ook het stationsgebied wordt aangepast.
En in de Haagse wijk Binckhorst (Zuid-Holland) gaan Rijk en regio 150 miljoen euro investeren in het openbaar vervoer. Een onderzoek moet uitwijzen of hier een tramverbinding, lightrail of hoogwaardige buslijn wordt aangelegd. De betere bereikbaarheid levert ook meer mogelijkheden voor woningbouw.
Meer en vernieuwde fietsenstallingen
Naast deze grote projecten gaat bij nog eens 46 stations de schop in de grond voor aanzienlijk meer en vernieuwde fietsenstallingen. Daarmee gaat Nederland van 500.000 naar 600.000 stallingsplaatsen. Dat lijkt veel, maar iedere Nederlander bezit gemiddeld een of meerdere fietsen, en ongeveer de helft van de reizigers komt met de fiets naar het station. Ook is er in veel stallingen tekort aan plekken voor bijvoorbeeld bakfietsen, e-bikes en fietsen met een krat of kinderzitje.
Dat landelijke tekort aan fietsenstallingen is in 2025 weggewerkt, belooft het kabinet. Rijk en regio trekken samen een kleine 200 miljoen euro uit voor de extra stallingen. Van Veldhoven draagt 75 miljoen euro klimaatgeld bij, die het kabinet al had gereserveerd in het klimaatakkoord.
,,Met deze investering zorgen we dat je je fiets kwijt kunt bij het station, zodat je makkelijk je reis met de trein, bus, deelauto of metro kunt vervolgen”, aldus de staatssecretaris. ,,En dat is met die nieuwe woningen in de steden nog extra belangrijk.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Langere lockdown dreigt: ‘Veel seinen op rood’
De kans is groot dat Nederland ook na half januari in een strenge lockdown blijft. Het aantal nieuwe infecties blijft fors, de grote druk op de zorg en nieuwe virusvarianten maken versoepelingen uiterst lastig, melden betrokkenen. -
VIDEO ProRail zit in zijn maag met bakfietsen en e-bikes
Het groeiende aantal bakfietsen, fietsen met kratten, speed pedelecs en e-bikes zorgt voor steeds meer problemen in en bij stationsstallingen. ProRail en NS starten komend jaar een proef met grotere rekken. -
Kabinetsval in cruciale coronafase, experts bezorgd: ‘slechtst mogelijke timing’
Met nog altijd forse besmettingscijfers, grote druk op de zorg en de dreiging van de Britse variant komt de kabinetsval op het ‘slechtst mogelijke moment’, meldt viroloog Marion Koopmans (Erasmus MC). Ook andere experts bekijken de ontwikkelingen rond het Binnenhof met argusogen: ,,Een kabinet van nationale eenheid is nodig.” -
interview Opening grootste fietsstalling ter wereld: ‘Maak van onze fietscultuur nationaal erfgoed’
Vandaag wordt bij Utrecht Centraal de grootste fietsenstalling ter wereld geopend, met 12.500 nieuwe fietsplekken. Deze stap geeft wederom aan hoe belangrijk dit kabinet de fiets vindt als vervoermiddel, aldus staatssecretaris Van Veldhoven. Want Nederlanders houden van hun tweewieler. Hoog tijd om die liefde officieel te bezegelen. -
PREMIUM
PvdA-leider Lodewijk Asscher weg, wie volgt hem op?
Na het vertrek van Lodewijk Asscher als lijsttrekker van de PvdA lijkt er geen gedoodverfde opvolger te zijn. Een greep uit de mogelijkheden die de partij heeft.
-
VIDEO Asscher stapt op, PvdA moet op zoek naar nieuwe lijsttrekker
Lodewijk Asscher stopt als lijsttrekker van de PvdA. Hij lag al een tijd onder vuur vanwege zijn rol in de toeslagenaffaire. Asscher blijft tot de verkiezingen in maart aan als Kamerlid, maar vertrekt daarna. Daardoor moet de PvdA op het allerlaatste moment op zoek naar een nieuwe partijleider. Voorlopig neemt Kamerlid en oud-minister Lilianne Ploumen het fractievoorzitterschap over. -
PREMIUM
Kabinet betaalt letterlijk hoge prijs voor toeslagenrapport: 1,3 miljard euro erbij
Het demissionaire kabinet trekt vanwege de toeslagenaffaire nog even flink de portemonnee. Alleen al de compensatie voor slachtoffers kost dit jaar 900 miljoen euro extra. Door extra uitgaven aan royalere informatieverstrekking en betere dienstverlening bedraagt het totale prijskaartje voor dit jaar 1,3 miljard euro. -
Premier zet bijl in 'Rutte-doctrine’: meer documenten openbaar
Het keiharde toeslagenrapport treft ook de omstreden ‘Rutte-doctrine’. Na jarenlang weigeren, is minister-president en naamgever Mark Rutte om en worden er in het vervolg meer overheidsdocumenten openbaar gemaakt.