Tekort naar 3,4 procent, kabinet laat gepensioneerden opdraaien voor AOW-verhoging
Het begrotingstekort van Nederland stijgt dit jaar naar 3,4 procent en komt daarmee weer boven de Europese norm van 3 procent. Tegelijkertijd presenteert het kabinet de rekening aan kleinere spaarders, directeuren en pandjesbazen. Ook gaan AOW’ers grotendeels zelf opdraaien voor hun AOW-verhoging.
Dat blijkt uit de Voorjaarsnota van het ministerie van Financiën. Het kabinet geeft veel meer geld uit om ook mensen te compenseren voor de hoge energierekening. De extra uitgaven dekt de coalitie vooral door hogere inkomens en bedrijven meer belasting te laten betalen.
Zo gaat er een streep door de geplande verhoging van het heffingsvrij vermogen. Dit is het bedrag waarover geen vermogensrendementsheffing hoeft te worden betaald. Het kabinet was van plan deze drempel op te trekken van 50.000 naar 80.000 euro, maar ziet daar nu vanaf. Dat betekent dat mensen met meer dan 50.000 euro spaargeld op de bank over elke euro boven dat bedrag belasting verschuldigd zijn. Voor paren gaat het om 100.000 euro.
Luister ook onze podcast Politiek Dichtbij:
De klos
Ook directeuren en grootaandeelhouders zijn de klos. Zij moeten zichzelf meer loon vanuit hun BV gaan uitbetalen, waardoor zij automatisch meer belasting kwijt zijn. Wel verlaagt het kabinet het tarief voor de lagere directeurssalarissen, terwijl de grootverdieners juist relatief meer gaan afdragen.
Investeerders die woningen kopen om te verhuren gaan daarnaast meer overdrachtsbelasting betalen. Ook beperkt het kabinet de expatregeling, waardoor buitenlandse werknemers nu nog 30 procent van hun salaris belastingvrij mogen krijgen. Hier komt een zogeheten cap in, waardoor elk inkomen boven de balkenendenorm (216.000 euro) volledig wordt belast. Verder gaat de vennootschapsbelasting omhoog en wordt er 2,2 miljard gesneden in diverse fondsen, zoals het stikstoffonds om andere nieuwe wensen te betalen.
Addertje onder het gras
Er waren al verschillende plannen uitgelekt. Defensie krijgt er 2,4 miljard euro bij zodat in 2024 en 2025 de NAVO-norm wordt gehaald. Daarnaast wordt er zo'n 2,5 miljard euro uitgetrokken om het minimumloon in drie stappen te verhogen met in totaal 7,5 procent. De koppeling met de AOW blijft bestaan, waardoor ouderen er dus evenveel op vooruitgaan.
Maar hier zit wel een addertje onder het gras. De kosten van de AOW-verhoging betaalt het kabinet door de IOAOW helemaal af te schaffen. Dit is een tegemoetkoming waarop elke AOW’er nu nog recht heeft. Ook zet het kabinet een streep door de voorgenomen verhoging van de ouderenkorting, een belastingkorting waarvan vooral ouderen met een aanvullend pensioen profiteren. Daarnaast schaft het kabinet de zogeheten Fiscale Oudedagsreserve af.
Opgeteld leiden die maatregelen tot een structurele besparing van 1,8 miljard euro, terwijl met de verhoging van de AOW-uitkering circa 2,4 miljard euro is gemoeid.
Oppositie: verhoging AOW is sigaar uit eigen doos
Bij de oppositie vallen een aantal plannen uit de Voorjaarsnota niet goed. Vooral de manier waarop de verhoging van de AOW wordt gefinancierd, valt slecht bij partijen. Wel zijn ze tevreden dat de ouderdomsvoorziening aan het minimumloon gekoppeld blijft.
PvdA’er Henk Nijboer noemt de verhoging van de AOW ‘een sigaar uit eigen doos omdat het kabinet wil bezuinigen op de inkomensregelingen voor ouderen’. De sociaaldemocraten vinden het ook teleurstellend dat er niet meer wordt gedaan om de koopkracht te verbeteren.
,,De voorjaarsnota mist urgentie. Het kabinet maakt een simpele optelsom van politieke wensen, meer niet”, stelt Jesse Klaver van GroenLinks. Hij vindt dat te weinig wordt gedaan aan vermogensongelijkheid.
Volgens Lilian Marijnissen van de SP is het kabinet ‘doof voor de noden van de samenleving’. Zij is ontstemd dat er niets extra’s gebeurt voor de koopkracht van mensen. Ze vindt het verder ‘ongelofelijk’ hoe de verhoging van de AOW wordt betaald.
Ook de PVV is kritisch als het gaat om koopkracht en AOW. ,,De AOW verhoging is een sigaar uit eigen doos want de verhoging van de ouderenkorting gaat niet door. En waar zijn de extra koopkrachtmaatregelen voor dit jaar?”, twitterde Geert Wilders.
JA21 vindt dat het kabinet juist over links gaat met de Voorjaarsnota. ,,En dat is een financieel plaatje dat wij niet willen of kunnen steunen.” De partij vindt dat de staatsschuld te hoog oploopt en dat er lastenverlichting zou moeten komen voor de middeninkomens.
Praat mee,
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Veertien infraprojecten vertraagd om tekort aan stikstofexperts
Veertien infrastructuurprojecten zijn met minstens 2,5 jaar vertraagd omdat er te weinig experts zijn voor de verplichte stikstofberekeningen. Vanwege de tekorten heeft het ministerie een keuze moeten maken welke projecten voorrang krijgen en welke moeten wachten, schrijft minister Mark Harbers (Infrastructuur) in een brief aan de Tweede Kamer. -
podcast
Code Rood in Den Haag: de boze boeren zijn weer in aantocht
Hoogspanning in Den Haag nu de stikstofplannen van het kabinet zijn gepresenteerd. VVD-minister Van der Wal, haar partij, maar ook het CDA wachten roerige tijden, want het boerenprotest lijkt weer op te laaien. Verder lijkt het verbond tussen GroenLinks en PvdA gestalte te krijgen. Maar is die linkse samenwerking wel zo’n goed idee? -
PREMIUMOnder politici
Alleen wat oudgedienden durven hardop te zeggen dat de VVD te veel op Rutte leunt
Elke week schrijft politiek verslaggever Hans van Soest over wat er speelt in Den Haag in Onder Politici. Deze week: waarom Sophie Hermans niet de opvolger van Mark Rutte mag heten. -
Een haalbare kaart en smaakvollere worst: dit is de oogst van het stikstofdebat
Na een ellenlang debat kan het kabinet verder met de stikstofplannen. Maar de Tweede Kamer is wel kritisch. Deze vier kwesties springen in het oog. -
PREMIUMInterview
Jaap van Dissel: Twee keer een zelftest bij klachten is verstandig
Binnenkort praat Jaap van Dissel zijn Outbreak Management Team bij over de zomergolf. Extra maatregelen zijn nu niet nodig, maar de basisregels en een dubbele zelftest zijn wel verstandig. ,,Je kunt ook niet elke neusverkoudheid voorkomen.’’
-
De beste consoles voor op de achterbank
Het is zomer en dat betekent voor veel gezinnen een lange reis met de auto richting de vakantiebestemming. Wil je die rit iets comfortabeler maken of zit jouw kroost niet te wachten op zes uur lang ‘ik zie wat jij niet ziet’ spelen? Zorg dan dat je een handheld of draagbare spelcomputer meeneemt. -
Waarom je niet te hard moet werken voor je op vakantie gaat
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: voorpret. -
Energierekening
Ruud is van de variabele contracten: ‘Met de huidige energieprijzen pakt dat wat minder uit’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ruud Koot (60) uit Amersfoort.
1 reactie
Resterende karakters 500
Log in en reageerDiabolus