Twijfel rond verkiezing Forum: meldingen van hackers en oud-leden die stemmen
De geldigheid van het referendum binnen Forum voor Democratie ligt onder vuur. Ook oud-leden zeggen gestemd te hebben op de vraag of Thierry Baudet zijn partij terug in handen mag krijgen. Een groep Statenleden die vertrok bij Forum stapt naar de rechter om het hele referendum ongeldig verklaard te krijgen.
Delen per e-mail
De vraagtekens rond het referendum van Forum voor Democratie rezen al gisteravond, toen oud-leden meldden dat zij ook hun stem mochten uitbrengen. De partij claimde dat alleen betalende FvD’ers die op 29 november lid waren, de dag dat het referendum werd aangekondigd, mochten stemmen. Er zijn echter meerdere oud-leden die zeggen dat zij hun vertrek kenbaar hadden gemaakt én niet hebben betaald, en toch menen een link te hebben gekregen om te stemmen.
Op die berichten volgde een persmededeling van Forum dat er ‘meerdere hackpogingen zijn gedaan’ om het ‘bindende referendum’ te beïnvloeden.
Hack
Waarschijnlijk doelt Forum daarmee op graafwerk van techjournalisten die stelden in de ‘achterkant’ van het stemsysteem te kunnen komen. Ook claimt NOS-journalist Joost Schellevis dat stemmers niet anoniem zijn, volgens hem is te achterhalen wie wat heeft gestemd.
Lees verder onder de tweet.
Forum spreekt dat tegen. Berichten dat het referendum te hacken is en dat stemmers niet anoniem blijven, zijn ‘onjuist’, stelt FvD. ,,De ledenraadpleging verloopt voorspoedig.”
Het bedrijf BigPulse, dat de verkiezingssoftware levert, ‘monitort het verloop van de verkiezingen constant en zij borgen dan ook de veiligheid van deze verkiezing’, aldus FVD. De hackpogingen zijn tot nu toe mislukt, zegt de partij. FVD doet aangifte van hackpogingen.
Baudets critici kondigen bovendien aan een rechtszaak te starten, als Baudet de overwinning zou halen. Zij spreken van een ‘onrechtmatig’ referendum, omdat Baudet juist vorige week nog werd geroyeerd als lid en uit het bestuur werd gezet.
Het Overijsselse Provinciale Statenlid Johan Almekinders verwees naar een rechtszaak rond het ter ziele gegane Voetbalmuseum, waarbij de directeur door de rechter werd afgezet wegens wanbeheer. ,,Dat is ook precies wat wij Baudet verwijten, wanbestuur’’, aldus Almekinders.
Ingewikkeld
Volgens plaatsvervangend voorzitter van het FVD-bestuur Lennart van der Linden staat het ‘iedereen vrij’ om een rechtszaak te starten. Vervolgens is het aan de rechter om te oordelen over de gang van zaken. ,,Zo doen we dat in Nederland.”
Van der Linden zegt nog gewoon vertrouwen te hebben in het referendum en de uitslag. ‘Professionele partijen’ houden volgens hem toezicht op de ledenraadpleging en de uitkomst zal eerlijk en betrouwbaar zijn, zegt hij. Wel wordt het ‘ingewikkeld’ als de uitslagen heel dicht bij elkaar liggen. Hij wil er niet op vooruitlopen wat er dan zal gebeuren.
De uitslag van het referendum wordt ‘enkele uren’ na 18.00 uur vandaag verwacht.
Bekijk al onze trending nieuwsvideo's over Baudet en de FvD in deze playlist.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Toeslagenaffaire Rutte: ‘Bijna eens over reactie toeslagrapport, niet gesproken over politieke consequenties’
Het kabinet komt vrijdag met de reactie op het rapport over de toeslagenaffaire. Dat zei minister-president Mark Rutte gisteravond na afloop van de extra ministerraad. Daarin is volgens hem niet gesproken over de vraag of het kabinet aan kan blijven. -
Forumleden kunnen vanavond kiezen of zij Baudet willen als leider
De leden van Forum voor Democratie kunnen vanaf vanavond 18.00 uur kiezen of zij Thierry Baudet wel of niet willen als leider van de partij. -
OMT adviseert tegen openen basisscholen op 25 januari
De basisscholen en de kinderopvangcentra kunnen het best voorlopig dicht blijven. Een opening op 25 januari, zoals het kabinet overweegt, is niet verstandig. Dat staat in een advies van het Outbreak Management Team (OMT) aan het kabinet, bevestigen ingewijden na berichtgeving door de NOS. -
PREMIUM
Kabinetsval met de dag waarschijnlijker
De kabinetsreactie op het keiharde toeslagenrapport zorgt voor een crisissfeer in Den Haag. Coalitiepartijen hinten steeds nadrukkelijker op een kabinetsval. Maar de aarzeling om tijdens een ongekende crisis de stekker uit het kabinet te trekken is groot. -
Avondklok na Catshuisoverleg stapje dichterbij
Een avondklok in Nederland als nieuw pressiemiddel tegen het coronavirus wordt langzaam waarschijnlijker, zo stellen ingewijden na het Catshuisoverleg van zondag.
-
VIDEO Kabinet overweegt avondklok, maar burgemeesters en politiebonden zijn tegen
In de zoektocht naar extra lockdown-maatregelen is de avondklok een van de laatste opties, melden Binnenhof-bronnen. Al blijft er weerstand bij partijen, burgemeesters en politiebonden. ‘Wie is er nu op straat zo laat?’ Vandaag wordt de knoop doorgehakt. -
Podcast / Video Politiek Dichtbij: Ploumen nieuwe lijsttrekker PvdA en het kabinet is demissionair
Turbulentie tekende de week van de Haagse politiek. PvdA-lijsttrekker Lodewijk Asscher trad af, zijn opvolger Lilianne Ploumen en het voltallige kabinet diende zijn ontslag in. En dat te midden van de coronacrisis, waarbij deskundigen steeds luider om een avondklok vragen. Bovendien dienen de verkiezingen in maart zich in rap tempo aan, waar grote vraagstukken als de bouw van woningen zich opdringen. We bespreken het allemaal in onze nieuwe podcast Politiek Dichtbij. -
Update Staatssecretaris Van ‘t Wout volgt Wiebes op als minister van Economische Zaken
Bas van ‘t Wout, staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, schuift een plekje op en volgt Eric Wiebes op als minister van Economische Zaken en Klimaat. Dat melden ingewijden. Wiebes stapte vorige week per direct op vanwege zijn verantwoordelijkheid in de toeslagenaffaire. Het kabinet viel, maar bleef demissionair aan.