Uslu na gesprek met John de Mol: ‘Meer meldingen, ook over andere programma’s’
Naast meldingen van misstanden bij The Voice zijn er bij omroepen ook over andere programma’s meldingen gedaan van grensoverschrijdend gedrag. Dat heeft staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) gezegd na een gesprek met Talpabaas John de Mol. Ze pleit voor een ‘gezamenlijke’ aanpak van seksueel geweld en grensoverschrijdend gedrag.
De twee ontmoetten elkaar vanmiddag over de misstanden bij het programma The Voice of Holland. Nieuwe richtlijnen zijn volgens Uslu niet nodig. ,,Die richtlijnen zijn er al. We moeten dit probleem echter blijven analyseren. Alle bedrijven doen het op hun eigen manier, ze hebben focus ervoor, maar we moeten het met elkaar doen.”
Uslu zei dat er meer meldingen bij omroepen zijn gedaan, ook over andere programma’s. Om welke programma’s dat dan gaat, lichtte ze niet toe.
Tekst loopt door onder foto.
Zestig meldingen
Sinds de Boos-aflevering over The Voice of Holland van afgelopen donderdag, zijn er zestig meldingen binnengekomen bij Mores, het meldpunt van grensoverschrijdend gedrag voor de culturele en creatieve sector. De helft van deze meldingen ‘kan leiden tot een strafrechtelijk onderzoek’, zegt Uslu.
Het aantal vertrouwenspersonen van het meldpunt is opgevoerd van twee naar acht. Uslu reageerde vorige week fel op de uitzending van Boos. De verhalen van slachtoffers maakten haar ‘misselijk’, vertelde ze. De bewindsvrouw was ook kritisch op het optreden van De Mol.
‘Heel groot probleem’
Uslu hoopt dat omroepen als RTL, Talpa, de NPO, producenten en ‘experts’ samen gaan komen in een gesprek om een aanpak te ontwikkelen. ,,Iedereen die ik spreek, wil hieraan meewerken. Dit is een heel groot probleem en dat willen we samen oppakken.” Over haar gesprek met De Mol zei ze dat het ‘een goed gesprek’ is geweest. ,,De sfeer was goed, er komen allerlei vervolgafspraken.”
In het programma Boos, van maker Tim Hofman, kwam een keur aan misstanden aan bod. Meerdere vrouwen deden hun verhaal over seksueel grensoverschrijdend gedrag achter de schermen. De verhalen betroffen bandleider Jeroen Rietbergen, coaches Ali B en Marco Borsato en een regisseur.
Rietbergen stapte op. Hij erkende relaties van ‘seksuele aard’ te hebben gehad met vrouwen die betrokken waren bij het programma. RTL zette de samenwerking met coach Ali B gedurende het onderzoek stil. Tegen hem liggen twee aangiftes, waarvan een voor verkrachting.
‘Het ligt niet aan de vrouwen’
De Mol was tot en met 2019 eindverantwoordelijk voor het programma dat hij ooit zelf bedacht. Op zijn opmerkingen in Boos dat hij weinig had kunnen doen aan de cultuur op de werkvloer omdat vrouwen zich niet meldden, kreeg hij veel kritiek, onder meer via een advertentie van Talpa-vrouwen in het AD. In de paginagrote advertentie stond de tekst: ‘Beste John, het ligt niet aan de vrouwen’.
Uslu wilde niet zeggen of zij hem daarop heeft aangesproken. ,,Ik vind het niet netjes om details over mijn gesprek te bespreken.”
Bekijk hier al onze video’s over de schandalen rondom The Voice:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Waarom je niet te hard moet werken voor je op vakantie gaat
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: voorpret. -
De beste consoles voor op de achterbank
Het is zomer en dat betekent voor veel gezinnen een lange reis met de auto richting de vakantiebestemming. Wil je die rit iets comfortabeler maken of zit jouw kroost niet te wachten op zes uur lang ‘ik zie wat jij niet ziet’ spelen? Zorg dan dat je een handheld of draagbare spelcomputer meeneemt. -
PREMIUM
Goedkoper op vakantie met een hybride die sneller laadt? Zo (on)zinnig is dat
Steeds meer plug-in hybrides hebben een CCS-laadpoort, waarmee je tussendoor sneller kunt laden en – in theorie – veel meer op stroom kunt rijden. Kun je daarmee echt brandstof (en geld) besparen door onderweg zoveel mogelijk te ‘stekkeren’? We nemen de proef op de som richting Zuid-Frankrijk. -
Met video
PvdA en GroenLinks zeggen ja tegen fractiefusie in Eerste Kamer: ‘Dit is een grote doorbraak’
De linkse samenwerking komt na jaren bakkeleien toch echt van de grond. Een ruime meerderheid van de PvdA- en GroenLinks-leden wil dat de Eerste Kamerfracties volgend jaar samengaan. Dit kan een eerste stap zijn op weg naar een fusie. -
3
Politiek is ‘dreigboeren’ beu: ‘Deze waanzin mag geen plaats hebben in Nederland’
De fractievoorzitters van de twee grootste partijen in de Tweede Kamer zijn ‘dreigboeren’ zat. ,,Deze waanzin mag geen plaats hebben in Nederland.’’
-
Kandidaat-lidmaatschap Oekraïne: tegenstander Rutte liet zich overtuigen door ‘knap stuk werk’ Europese Commissie
Zowel Kamer als kabinet schaart zich achter Oekraïens uitzicht op EU-lidmaatschap. Tot vorige week gold Nederland nog als fel tegenstander van kandidaat-lidmaatschap voor Oekraïne. -
AD Media podcast
‘Het is de vraag of de positie van John de Mol nog houdbaar is’
Voor het mediapanel is er ook deze week maar één onderwerp mogelijk: het schandaal rondom The Voice. Nu de eerste rookwolken zijn opgetrokken na de uitzending van Boos - die 10 miljoen keer is aangeklikt - blijven er grote vragen liggen. -
PREMIUMOnder politici
Alleen wat oudgedienden durven hardop te zeggen dat de VVD te veel op Rutte leunt
Elke week schrijft politiek verslaggever Hans van Soest over wat er speelt in Den Haag in Onder Politici. Deze week: waarom Sophie Hermans niet de opvolger van Mark Rutte mag heten.