Volledig scherm
De werkzaamheden in de Merwedekanaalzone © Foto Ruud Voest

Utrecht krijgt versneld ruim 9000 woningen, nieuwe ov-verbindingen

Het kabinet maakt, samen met de regio, bijna 400 miljoen euro vrij voor een versnelde bouw van ruim 9000 woningen in Utrecht. Ook wordt er een groter station uit de grond gestampt bij Lunetten en krijgt Utrecht Science Park betere ov-aansluitingen. 

De provincie Utrecht en verschillende gemeenten hebben met het kabinet afgesproken vaart te maken met de gebiedsontwikkeling tussen Utrecht Centraal, de Merwedekanaalzone en Nieuwegein. De 9150 geplande woningen moeten direct goed bereikbaar zijn per openbaar vervoer

Daarom willen de initiatiefnemers station Utrecht-Lunetten samenvoegen met het nog te bouwen station Koningsweg. Zo ontstaat een groter station waarvan een deel van de reizigers dat nu op Utrecht Centraal reist, straks ook gebruik kan maken. Dan wordt het drukke hoofdstation ontlast. 

Veel betere aansluitingen

Volledig scherm
Premier Rutte bekeek onlangs samen met minister Van Veldhoven nieuwbouwplannen in Utrecht © William Hoogteyling

Vanuit het nieuwe station kunnen reizigers uit alle delen van het land straks ook een snelle ov-verbinding pakken die er moet komen met Utrecht Science Park. Deze plek, waar dagelijks 77.000 studenten en medewerkers naartoe reizen, krijgt weer veel betere aansluitingen op de regio. Zo komt er nader onderzoek naar het doortrekken van de Uithof-tram richting Amersfoort.

De ambitie is om alle plannen vóór 2030 te realiseren. Voor het totale pakket voor openbaar vervoer en woningbouw is 380 miljoen euro beschikbaar. De regio draagt 170 miljoen bij, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat 150 miljoen en Binnenlandse Zaken reserveert 60 miljoen euro.

Snel en comfortabel op studie of werk

Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat): ,,Utrecht is een van de snelst groeiende regio’s in ons land. Al die mensen die hier de komende jaren extra komen wonen, moeten ook snel en comfortabel op hun studie of werk kunnen komen.” Minister Van Veldhoven (Milieu en Wonen), die recent in Utrecht was voor een werkbezoek, voegt eraan toe: ,,Daarom is het goed dat we zorgen dat er slimme ov-verbindingen komen en dat de regio ervoor zorgt dat er voldoende huizen gebouwd kunnen worden.” 


De gemeente Utrecht is blij met de investering. ,,Dit is voor de stad een belangrijke stap, want zonder aanzienlijke verbetering van ons openbaar vervoer-systeem kunnen we niet de duizenden woningen bouwen die hard nodig zijn.’’ 

Utrecht is de snelstgroeiende stad van Nederland. Het aantal inwoners neemt naar verwachting toe van ruim 350.000 nu naar ongeveer 430.000 in 2030. De regio kent een woningbouwopgave van 104.000 extra huizen in 2040 om het groeiende tekort in te lopen. De Merwedekanaalzone en Nieuwegein zijn belangrijke woningbouwlocaties om hier een bijdrage aan te leveren. 

Premier Rutte was begin november op werkbezoek in Utrecht. Bekijk de video:

Quote

Het is goed dat we zorgen dat er slimme ov-verbindin­gen komen en dat de regio ervoor zorgt dat er voldoende huizen gebouwd kunnen worden

Minister Van Veldhoven (Wonen en Milieu)