Veel vragen over nieuwe klimaatkoers van kabinet
KlimaatdebatOppositiepartijen in de Tweede Kamer hebben veel vragen over de nieuwe klimaatmaatregelen die het kabinet wil nemen. De SP betwijfelt of de energierekening voor burgers écht omlaag gaat. Ook wil de oppositie weten hoe hoog de CO2-belasting voor bedrijven wordt. Het kabinet ging daar tijdens het debat over de doorrekening van de klimaatplannen niet op in.
Delen per e-mail
Waar de coalitiepartijen woensdag nog niet aan wilden, kwam er gisteravond alsnog: een debat over het voorlopige Klimaatakkoord en de nieuwe klimaatplannen van het kabinet. De verbazing over de ommezwaai van premier Rutte was nog altijd groot. ,,Het is nog even wennen’’, zei PvdA-leider Lodewijk Asscher.
Hij roemt de nieuwe klimaatkoers van het kabinet. Zo komt er een CO2-belasting voor de industrie. Ook gaan bedrijven een groter aandeel betalen van de belasting op de energierekening. Verder moet de landbouwsector fors meer aan CO2-reductie doen en wordt paal en perk gesteld aan de door de industrie gewenste opslag van CO2 onder de grond.
,,Een geschenk uit de hemel’’, oordeelt GroenLinks-leider Jesse Klaver. ,,De reactie van het kabinet heeft ons blij verrast. Dit is een uitgestoken hand die ook echt gevuld is.’’ Klaver gaat ermee akkoord dat de opbrengst van de CO2-belasting voor de industrie wordt uitgegeven aan subsidies voor bedrijven om te vergroenen.
De PVV en Forum voor Democratie keuren de ruk naar links van het kabinet juist af. ,,De VVD is de slaaf van GroenLinks geworden’’, vindt PVV-leider Wilders. FvD’er Thierry Baudet noemt de klimaatplannen ‘economische zelfmoord’.
PvdA-leider Asscher benadrukt in het debat dat hij wil dat een deel van de CO2-taks terugvloeit naar huishoudens. Het kabinet heeft na de Provinciale Statenverkiezingen van komende woensdag mogelijk GroenLinks én de PvdA nodig voor een meerderheid in de Eerste Kamer, waardoor de steun van die partijen essentieel is.
Energierekening
De precieze invulling van de CO2-belasting wordt, net als de andere maatregelen, de komende weken verder uitgewerkt. Dat geeft de oppositiepartijen gelegenheid om een spervuur aan vragen af te vuren op premier Rutte en minster Eric Wiebes van Klimaat. Zo vraagt SP-leider Lilian Marijnissen zich af of de beloofde verlaging van de energienota voor burgers écht een verlaging is. ,,Wordt de energierekening verlaagd of is het zo dat de rekening minder hard gaat stijgen?’’, wil Marijnissen weten.
,,Het venijn zit hem in de details’’, zegt ook SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij. Volgens hem mag ‘de bakker om de hoek’ niet opdraaien voor de hogere energielasten voor bedrijven.
De oppositie wil dat nog dit jaar de energierekening wordt verlaagd, en niet pas volgend jaar. Dat zit er niet in, moest minister Wiebes melden. De Belastingdienst redt dat niet.
Verder in het nieuws
-
Coalitie en GroenLinks blokkeren debat over zwartgelakte stukken
Staatssecretaris Menno Snel van Financiën hoeft voorlopig niet in de Kamer te verschijnen om uitleg te geven over de zwartgelakte dossiers die gedupeerde ouders van de toeslagenaffaire hebben gekregen. Regeringspartijen VVD, CDA, D66, en ChristenUnie blokkeerden vanmiddag het verzoek om nog voor de kerst een debat te houden. Ook GroenLinks wil wachten. -
Krol (50Plus): Geef Kamer directe macht over inspecties
Inspecties die overal in Nederland controles uitvoeren, moeten hun bevindingen in de toekomst direct rapporteren aan de Tweede Kamer. Ook moet een groepje Kamerleden een overheidswaakhond kunnen opdragen om een bedrijf of instelling op misstanden te checken. -
Snel: ophef over zwartgelakte dossiers begrijpelijk
Staatssecretaris Menno Snel van Financiën noemt de ophef over de zwartgelakte pagina's die de Belastingdienst naar slachtoffers van de toeslagenaffaire heeft gestuurd ‘begrijpelijk'. Desondanks houdt hij vol dat zijn ambtenaren de zwarte stift terecht ter hand hebben genomen. -
CDA en ChristenUnie: Geef Songfestivalvrijwilliger onkostenvergoeding
De vrijwilligers die de Nederlandse Publieke Omroep volgend jaar rond het Eurovisie Songfestival inzet, moeten een onkostenvergoeding krijgen. Dat vinden regeringspartijen CDA en ChristenUnie. Zij vinden het ‘niet uit te leggen’ dat die hun reiskosten zelf moeten betalen. -
Ongehoord Nederland boos: ‘Slob verandert spelregels’
De nieuwe omroep Ongehoord Nederland, die hoopt te worden toegelaten in het publieke bestel, is boos op minister Arie Slob (Media). Die geeft mogelijk nieuwe omroepen een jaar langer, dus tot 31 december 2020, de tijd om leden te werven. Maar Ongehoord Nederland vindt dat Slob ‘de spelregels’ heeft veranderd waardoor het ‘de nieuwe toetreders’ moeilijker wordt gemaakt.
-
Rutte: Geen vaste troonopvolger bij de VVD, ook Dijkhoff niet
Premier Mark Rutte ziet Klaas Dijkhoff niet per se als zijn opvolger als VVD-lijsttrekker. Er bestaat geen regel dat de fractievoorzitter automatisch ook leider wordt, herhaalt hij. Dijkhoff wordt vaak genoemd als kroonprins, maar zijn imago liep een deuk op door onder meer verkeerde declaraties en ophef over zijn wachtgeld. -
Oproep rechters: Geen verplichte celstraf na geweld tegen hulpverleners
Rechters vragen minister Ferd Grapperhaus (Justitie) ‘met klem’ af te zien van een nieuwe wet die het onmogelijk maakt alleen een taakstraf op te leggen bij geweld tegen hulpverleners. Ze begrijpen de wens voor extra vergelding, maar vinden dat de wet maatwerk in de weg staat. -
Middel tegen spierziekte SMA per 1 januari voor 7 jaar vergoed
Spinraza, een middel dat helpt bij de spierziekte SMA, komt per 1 januari 2020 voor een periode van zeven jaar voorwaardelijk in het basispakket voor álle patiënten die voor het medicijn in aanmerking komen.