Verbijstering bij politiebonden en boa's: 'Mondkapjesplicht valt niet te handhaven’
Bij politieagenten en boa’s heerst grote twijfel of de door het kabinet aangekondigde mondkapjesplicht in publieke ruimtes wel te handhaven is. Politiebond ACP en BOA ACP stellen dat de slepende discussie omtrent het nut van de mondkapjes meer kwaad dan goed doet. Bestuursrechtadvocaat Remko Wijling vraagt zich af of de onderbouwing van zo’n wettelijke verplichting stand blijft houden. ,,Er is zoveel verdeeldheid in Nederland dat de medische noodzaak moeilijk is aan te tonen”, stelt hij.
Delen per e-mail
Het kabinet wil het dragen van een niet-medisch mondkapje in openbare binnenruimtes verplichten voor iedereen vanaf 13 jaar. Hiervoor moet de coronaspoedwet worden aangepast. Het kabinet wil daarmee ‘een slepende discussie voor eens en altijd beslechten’. Tot dusver geldt alleen een ‘dringend advies’ om zo’n mondmasker te dragen. Dat blijft zo totdat het juridisch geregeld is.
Gerrit van de Kamp, voorzitter van politievakbond ACP, kan het allemaal niet meer volgen. ,,Ik heb weer met verbazing naar de persconferentie zitten kijken. Ik ben écht verbijsterd”, vertelt hij. ,,Rutte zegt dat op dit moment de wettelijke grondslag voor zo’n verplichting ontbreekt, maar daar had hij in de zomer toch alle tijd van de wereld voor? Om zoiets voor te bereiden, ongeacht of de cijfers daalden? Ik vind het werkelijk onvoorstelbaar dat de discussie nog steeds op ditzelfde punt zit, terwijl internationale experts onze deskundigen van het RIVM al langer terechtwijzen.”
‘Juridisch niet haalbaar‘
Van een eventuele handhaving in de publieke ruimte is nog helemaal geen sprake, zegt Van de Kamp. ,,Je kunt pas handhaven als er een juridische basis is. Dan kun je wel stoer roepen: we gaan het verplichten, maar hoe dan? En al die journalisten zitten erbij en kijken ernaar, zonder een kritische vraag te stellen over de haalbaarheid van zo’n maatregel. Ik dacht echt: waar zit ik toch naar te kijken? Zeg gewoon waar het op staat als premier, namelijk dat je nog geen juridische grondslag hebt, en dat het dus niet strafbaar of verplicht is. Punt.”
Vakbond BOA ACP, die de belangen van de boa’s vertegenwoordigt, sluit zich daarbij aan. ,,Wij denken dat het juridisch niet eens haalbaar is”, zegt woordvoerder Richard Gerrits. ,,De handhaving zien wij sowieso niet zitten, omdat wij er simpelweg de capaciteit niet voor hebben. Voor ons is de geloofwaardigheid van de boa het allerbelangrijkst, en die is door al die onduidelijkheden in het geding. Maak nou toch eens duidelijke, haalbare regels en denk ook aan de mensen die moeten toezien op het naleven van die regels. Dat wordt echt te weinig gedaan.”
Sceptisch
Volgens premier Rutte is het inderdaad ‘juridisch lastig’ om het mondkapje verplicht te stellen in openbare ruimtes, zoals scholen, bibliotheken, winkels en musea. Maar het moet ‘zo snel mogelijk’ wettelijk geregeld zijn. Vermoedelijk wordt de draagplicht vastgelegd in de coronawet, die al door de Tweede Kamer is aangenomen. Hiervoor is een ‘haakje’ opgenomen in de wet, maar de coronawet moet nog door de Eerste Kamer worden behandeld.
Advocaat Remko Wijling is sceptisch over de houdbaarheid van een mondkapjesplicht. ,,Het zou best in de spoedwet opgenomen kunnen worden, maar ik vraag mij af of die verplichting standhoudt als mensen in verzet komen”, spreekt de raadsman zijn verwachting uit. Dat heeft onder meer te maken met de grote verdeeldheid die in Nederland is ontstaan. ,,Je moet een medische noodzaak van zo’n maatregel met een goede onderbouwing kunnen aantonen, maar als iemand als Jaap van Dissel al zijn bedenkingen heeft, dan wordt dat echt lastig.”
‘Het doet sowieso iets’
Het kabinet gaf twee weken geleden al het dringende advies om mondkapjes te dragen in de openbare binnenruimte. ,,Dat gaf onvoldoende duidelijkheid”, zei Rutte. Daardoor ontstond veel discussie en daar wil het kabinet nu een eind aan maken. ,,Maar op mij komt het nu over alsof het van een dringend naar een zeer dringend advies gaat”, zegt Wijling. ,,Er verandert op dit moment niets. Ik voorzie een juridisch probleem als een rechter zich hierover moet gaan buigen straks.”
Lange tijd hield het kabinet de algemene inzet van niet-medische mondkapjes af, omdat de experts waarop de ministers zich baseren zeiden dat ze weinig nut hadden. ,,Het doet sowieso íets”, zegt Rutte nu. ,,En je zit nu in een fase waarin je zegt: alle ietsen doen iets.”
Unaniem
Het Veiligheidsberaad staat unaniem achter de maatregelen die gisteravond door het Kabinet zijn aangekondigd, ook achter het signaal dat het dragen van mondkapjes verplicht gaat worden. Die verplichting geldt overigens pas vanaf het moment dat er een wettelijke basis voor is. Dat is nu nog niet het geval. ,,Boa’s en politie kunnen en zullen er dus nu nog niet op handhaven. Omdat het wel belangrijk is dat we samen werken om het virus de baas te worden, roepen we niettemin iedereen op nu al een mondkapjes te dragen in voor publiek toegankelijke gebouwen.”
Overigens zullen eigenaren van winkels en gebouwen wel een verplichting opleggen in hun ruimtes. ,,Zij zullen het ook zelf kunnen handhaven (bijvoorbeeld de toegang ontzeggen). Wij hebben overigens de indruk dat de meeste mensen wel inzien dat het stevige pakket dat gisteren is afgekondigd noodzakelijk is en dat er ook een grote bereidheid is zich aan de regels te houden. We verwachten ook dat veel mensen zelf een mondkapje zullen dragen in situaties waarin dat verplicht gaat worden en daar zijn we blij mee.”
Bekijk hier onze video’s over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Baudet zegt peilingen niet te geloven
Forum voor Democratie-voorman Thierry Baudet gelooft niet dat de peilingen kloppen. Baudets partij staat in de meeste peilingen nu op drie tot vier zetels, maar volgens hemzelf zouden dat er veel meer moeten zijn. Eerder riep hij zijn achterban op om op 17 maart in stemlokalen te gaan controleren of alles wel eerlijk verloopt. -
Video2
Rutte doet ‘klemmend beroep’ om toch na 21.00 uur binnen te blijven
De avondklok is nog steeds ‘nodig’ voor de bestrijding van het coronavirus, vindt premier Mark Rutte. ,,Ik roep iedereen op, met klem, om zich zoveel mogelijk aan de avondklok te houden.” -
PREMIUMVideo
SGP-lijsttrekker Kees van der Staaij: ‘Abortus is niet de mannen tegenover de vrouwen’
Van alle partijen heeft de orthodox-christelijke SGP misschien wel de meeste contraire standpunten. Toch zag lijsttrekker Kees van der Staaij de invloed van zijn partij de afgelopen jaren groeien. Al flirtten sommige partijleden ook met Forum voor Democratie. ‘Partijen die als een wonderboom omhoog schieten, zie je vaak weer omvallen.’ -
PREMIUMinterview
Jesse Klaver: ‘Wat we onze kinderen aandoen, dat kán niet’
In schoolklassen moeten maximaal 21 leerlingen zitten. GroenLinks wil dat die groepsgrootte wordt vastgelegd in het nieuwe regeerakkoord. De maatregel kost zo’n 1,5 miljard euro, een bedrag waar vooral beleggers voor moeten opdraaien via een transactietaks. -
Kabinet moet schoolbesluit nemen: volledige heropening ligt lastig
Als middelbare scholen 1 maart weer open kunnen, gebeurt dat niet op de oude vertrouwde manier. Afstand houden moet, dus gesplitst onderwijs ligt voor de hand, melden betrokkenen.
-
video
Twijfel over hoog ledental Forum voor Democratie: ‘Partij is niet transparant’
Forum voor Democratie is volgens een eigen telling de grootste partij van Nederland, met ruim 45.000 leden. Maar wetenschappers vragen zich ernstig af of dit wel klopt. ,,Gezien het gedoe rond de partij is een stijging van het aantal leden helemaal niet volgens verwachting.’’ -
PREMIUMACTIEGROEP
Viruswaarheid demonstreert én procedeert (tot vandaag zonder succes)
Actiegroep Viruswaarheid van voorman Willem Engel staat bekend om luidruchtige demonstraties en soms intimiderende acties. Maar ondertussen procedeert rechterhand Jeroen Pols zich in stilte een ongeluk tegen het coronabeleid. Tot vandaag vrijwel zonder succes. ‘Die avondklok komt niet meer terug’. -
Die kekke mondkapjes zijn niet aan te slepen: ‘Een kapje met twee lippen of andere gekke dingen, het kan allemaal’
ETTEN-LEUR/ZEVENBERGEN - Mondkapjes zijn op dit moment niet meer uit het openbare leven weg te denken. We wisselen saaie mondbescherming af met bedrukte exemplaren die er kek uit zien of het logo van een bedrijf sieren. Producenten varen er wel bij.