Volledig scherm
Pulsvissers op de TX38 aan het werk. Het Europees Parlement stemde vorig jaar voor een totaalverbod op pulsvissen. © ANP

Vergunning pulsvissers nog eenmaal verlengd

Minister Carola Schouten van Landbouw en Visserij verlengt eenmalig de pulsvisvergunningen van de helft van de Nederlandse vissers. Hun tijdelijke vergunningen lopen vanaf volgende week af. Schouten geeft ze nu tot 1 juni om door te vissen.

De EU besloot vorige maand dat pulsvissen wordt verboden. Dit omdat de techniek, waarbij vissen elektrische schokken toegediend krijgen, in de ogen van Brussel onnodig wreed is. In een brief aan de vissers, die de NOS heeft ingezien, schrijft Schouten dat ze het verbod betreurt, maar dat ze niet verwacht dat ze er nog iets aan kan veranderen. Ze wil vissers met een tijdelijke vergunning de tijd geven om op andere vismethodes over te stappen. Daarom worden de vergunningen verlengd die in april aflopen.

De visserijcommissie van het Europees Parlement stemde een week geleden in met het politieke akkoord dat de pulsvisserij per 1 juli 2021 verbiedt. Het voltallige parlement komt over ruim een maand met een oordeel. Diplomaten gaan ervan uit dat het akkoord dan definitief wordt goedgekeurd.

De EU-lidstaten stemden ondanks Nederlands verzet vorige maand al in. Volgens de nieuwe regels mag 5 procent van de Nederlandse kottervloot tot medio 2021 pulstuig blijven gebruiken. De rest van de vergunningen zou al dit jaar vervallen. Nu varen er tachtig Nederlandse pulsvissers, hoeveel er precies zullen overblijven is nog niet bekend.