Volledig scherm
Klaas Dijkhoff (VVD). © ANP

VVD’er Dijkhoff: Nadenken over rekeningrijden

De VVD onderzoekt of een vorm van rekeningrijden in de toekomst een mogelijkheid is. Volgens fractievoorzitter Klaas Dijkhoff is een nieuwe manier nodig om de automobilist te belasten nu steeds meer mensen elektrisch gaan rijden.

Quote

Je moet een manier vinden om ook elektri­sche rijders hun ‘fair share’ te laten betalen

Klaas Dijkhoff

Automobilisten betalen momenteel hun deel via de pomp, zegt Dijkhoff in de politieke podcast Betrouwbare Bronnen. ,,Hoe meer je rijdt, hoe meer je tankt, hoe meer je betaalt." Die inkomsten vallen echter weg als mensen overstappen op een stekkerauto. ,,Als dat niet meer via de pomp gaat, moeten we nadenken over hoe dat dan wel moet", zegt hij. ,,Je moet een manier vinden om ook elektrische rijders hun fair share te laten betalen.”

Volgens Dijkhoff is rekeningrijden voorlopig nog niet nodig. Maar binnen de partij wordt gewerkt aan een plan voor de verkiezingen van 2021. Het wordt in ieder geval geen spitsheffing, laat de VVD-voorman weten. ,,Heel veel mensen moeten gewoon op die tijd in de auto zitten. Eigenlijk is het dan gewoon een lastenverhoging, want ze hebben geen keuze.”

Met die laatste woorden sluit de VVD-fractievoorzitter aan bij de woorden van VVD-minister Cora van Nieuwenhuizen van Verkeer. Zij reageerde eerder deze week op de plannen van de Mobiliteitsalliantie, die wil dat automobilisten gaan betalen naar gebruik en vervuiling. ,,De traditionele spitsheffing is een gruwel. Daar ga ik niet aan beginnen”, liet ze weten. Ook was Van Nieuwenhuizen stellig op een ander vlak. Ze liet weten op geen enkele manier te willen meewerken aan een kilometerheffing voor álle automobilisten.

Ook de minister erkende ,,het verhaal van de elektrische rijders’’. ,,Als iedereen straks elektrisch gaat rijden dan heeft de minister van Financiën een groot probleem. Hij heeft dan geen accijnsinkomsten meer.” Ze legde uit dat het Ministerie van Financiën beziet hoe dat in de toekomst moet. ,,Het is niet eerlijk wanneer elektrische rijders niet betalen en de rest wel. Daar moet iets voor verzonnen worden. Maar ook dat is voor de langere termijn, want voorlopig zijn we nog lang niet op het punt dat iedereen elektrisch rijdt.”

‘Moedig van Dijkhoff’

Coalitiepartner D66, al lang voorstander van een kilometerheffing, omarmde de uitlatingen van Dijkhoff onmiddellijk. ‘Moedig en constructief dat Dijkhoff zich voegt bij de meerderheid’ van de Nederlanders die voor het ‘eerlijke en groene’ rekeningrijden is, zegt Rob Jetten, die D66 in de Tweede Kamer aanvoert.

PVV-leider Geert Wilders is minder over de wending te spreken. ,,Iedereen wordt gepakt door de VVD", twittert hij. ,,Na het verhogen van de energierekening en de btw is nu de automobilist de klos."